Ολλανδοί εισαγγελείς θα ερευνήσουν τον επικεφαλής της UBS για την υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της ING

 

ΖΟΥΡΙΧ / ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Reuters) - Ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την Τετάρτη ποινική έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Ralph Hamers στην αποτυχία του Ομίλου ING να καταπολεμήσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όταν ήταν επικεφαλής της ολλανδικής τράπεζας.

Η έρευνα πραγματοποιείται μόνο ένα μήνα αφότου ο Hamers έγινε επικεφαλής της UBS, του μεγαλύτερου διαχειριστή πλούτου στον κόσμο, σε μια εποχή που προσπαθεί να προχωρήσει από μια κληρονομιά δαπανηρών δικαστικών υποθέσεων σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή.


Η ελβετική τράπεζα είπε ότι ο Χάμερς θα παραμείνει στο ρόλο του, ενώ οι εισαγγελείς διενήργησαν την έρευνά τους και ότι η εκτεταμένη δέουσα επιμέλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης των ολλανδικών θεμάτων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είχε διεξαχθεί προτού προσληφθεί.


«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Ralph να ηγηθεί της εταιρείας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber. «Ήμασταν πλήρως ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα αυτών των ανεξάρτητων αξιολογήσεων και την εκτίμηση του ολλανδού εισαγγελέα εκείνη την εποχή».


Η UBS έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα άλλο στέλεχος να αναπληρώσει τον Hamers σε περίπτωση που κληθεί για παρατεταμένη περίοδο ανάκρισης, ανέφερε πηγή γνωστή με το θέμα.


Δεν ήταν αμέσως σαφές για πόσο καιρό θα διαρκούσε η ολλανδική έρευνα, αν και μια πηγή είπε ότι δεν περίμεναν ένα ψήφισμα μέχρι το 2022 το νωρίτερο.


Η ελβετική τραπεζική βιομηχανία προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως ένα σταθερό και αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο αφού η παγκόσμια πίεση έθεσε ουσιαστικά τέλος σε μια αιώνια πολιτική τραπεζικού απορρήτου, αλλά η έρευνα για τον Hamers, καθώς και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Credit Suisse ένα χρόνο για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, κινδυνεύει να καταστραφεί οι προσπάθειές του


Η Ελβετική εποπτική εταιρεία χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA δήλωσε ότι εξέτασε επίσης τα ολλανδικά ζητήματα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την επανεξέταση της υποψηφιότητας του Hamers και επιβεβαίωσε ότι ήταν «κατάλληλος και κατάλληλος» για να αναλάβει το ρόλο.


Οι μετοχές της UBS παρακάμπτονταν σε μεγάλο βαθμό από τις ειδήσεις της έρευνας για διαπραγμάτευση 0,4% υψηλότερα την Τετάρτη το απόγευμα, υποτιμώντας ελαφρώς την άνοδο 1,4% του δείκτη STOXX στην Ευρώπη.


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η ING συμφώνησε με τους Ολλανδούς εισαγγελείς το 2018 να πληρώσουν 775 εκατομμύρια ευρώ (940 εκατομμύρια δολάρια) για να διευθετήσουν μια υπόθεση για μη εντοπισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων από τους πελάτες της.


Ο Hamers διοικούσε την ING, τη μεγαλύτερη τράπεζα στις Κάτω Χώρες, από το 2013 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν έφυγε για να συμμετάσχει στην UBS.


Ορισμένοι επενδυτές ήταν δυσαρεστημένοι με την απόφαση του 2018 επειδή απέτυχε να θεωρήσει υπεύθυνα άτομα.

Αυτό οδήγησε στην απόφαση της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία το εφετείο στη Χάγη δήλωσε ότι, ενώ ο διακανονισμός εξακολουθούσε να ισχύει, οι εισαγγελείς πρέπει να ερευνήσουν τον ρόλο που έπαιξαν οι Χάμερς.

«Το δικαστήριο θεωρεί σημαντικό ότι στις δημόσιες ποινικές διαδικασίες το πρότυπο επιβεβαιώνεται ότι οι διαχειριστές μιας τράπεζας δεν θα τιμωρούνται αν έχουν πράγματι οδηγήσει σε απαγορευμένη συμπεριφορά», ανέφερε η απόφαση.

Ο Χάμερς θεωρήθηκε μια τολμηρή επιλογή για την UBS καθώς προήλθε από το ελβετικό ίδρυμα και δεν είχε εκτελεστική εμπειρία στον κόσμο της διαχείρισης πλούτου.

Ωστόσο, ο διορισμός του επαινέθηκε από την UBS και πολλούς παρατηρητές ως ευκαιρία για την τράπεζα να προσανατολιστεί προς ένα πιο ψηφιακό μέλλον, καθώς η Hamers είχε εφαρμόσει επιτυχώς μια ψηφιακή ανακύκλωση στην ING.

Η ING, η οποία είναι κυρίως τράπεζα λιανικής, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου της Τετάρτης να διατηρήσει τον διακανονισμό της για το 2018 και δήλωσε ότι συνέχισε να «ενισχύει τη διαχείριση των κινδύνων συμμόρφωσης».

Οι εισαγγελείς είπαν εκείνη την εποχή ότι οι ελλείψεις στην εποπτεία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προσοχής της ING για τη διαχείριση του κινδύνου συμμόρφωσης και δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για κανένα άτομο.

Η νέα έρευνα είναι τώρα πιθανό να εξετάσει σε ποιο βαθμό γνώριζε ο Hamers για τα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απέτυχε να τα σταματήσει. Το Χάμερ δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα σε αυτό το σημείο.

Η δίωξη ενός νυν ή πρώην διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης ολλανδικής εταιρείας ήταν πολύ σπάνια, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Είχαμε νωρίτερα στην ίδια υπόθεση αποφασίσει ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη αυτού του άντρα και για να δικαιολογήσουμε αυτήν τη δίωξη», δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού εισαγγελέα.

«(Αλλά) το Εφετείο αποφάσισε ότι ο πρώην αρχηγός πρέπει να διωχθεί. Θα ακολουθήσουμε λοιπόν αυτήν τη σειρά », είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε ακόμη να δώσει χρονοδιάγραμμα για την έρευνα.

(1 $ = 0,8245 ευρώ)

Αναφορές από τους Oliver Hirt, Toby Sterling, Brenna Hughes Neghaiwi και John Miller. Πρόσθετες αναφορές από τον Simon Jessop. Σενάριο των Anthony Deutsch και Brenna Hughes Neghaiwi Επιμέλεια από τους Thomas Seythal, Carmel Crimmins και David Clarke

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...