ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ / ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Reuters) - Τα αδρανοποιημένα φίδια περιπλέκουν τα σχέδια του Elon Musk για ένα gigafactory κοντά στο Βερολίνο.

 

Ένα γερμανικό δικαστήριο έχει πει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ, Tesla, να αναστείλει την εκκαθάριση ενός δάσους στη θέση του προτεινόμενου εργοστασίου, αφού οι περιβαλλοντολόγοι δήλωσαν ότι η κοπή περισσότερων δέντρων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα αδρανοποιημένα φίδια.

«Τώρα θα ζητηθεί η γνώμη του Landesumweltamt (κρατικής περιβαλλοντικής αρχής) και του Tesla, πρέπει να υποβάλουν παρατηρήσεις έως σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του διοικητικού δικαστηρίου στη Φρανκφούρτη και ένα der Oder στην ανατολική Γερμανία.








Ο Tesla αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Landesumweltamt αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σχέδια στα τέλη του περασμένου έτους για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου και του κέντρου σχεδίασης στο Gruenheide, έξω από το Βερολίνο, με σχέδια να το θέσει σε λειτουργία έως την 1η Ιουλίου 2021 για να ξεκινήσει την κατασκευή του ηλεκτρικού crossover, του αθλητικού οχήματος Model Y

Ο Musk, ο οποίος μετέτρεψε την Tesla από την εκκίνηση στην πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου σε διάστημα 16 ετών, έχει συνηθίσει να κινείται γρήγορα. Η εταιρεία Shanghai Gigafactory πήγε από την τοποθεσία του Greenfield στην κατασκευή αυτοκινήτων μέσα σε μόλις 11 μήνες.

Η απόφαση για τον εντοπισμό του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου της εταιρείας κοντά στο Βερολίνο δίνει στον αμερικανικό πρωτοπόρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο την πολυπόθητη ετικέτα «Made in Germany», αλλά επίσης σημαίνει πλοήγηση στους τοπικούς κανόνες σχεδιασμού.

Η άδεια της Tesla για έναρξη της κατασκευής εξαρτάται από την έγκριση υπό όρους από τις τοπικές αρχές, οι οποίες υποχρεούνται να συμβουλεύονται περιβαλλοντικές ομάδες και την κοινότητα.

Η εταιρεία έχει αναλάβει περιβαλλοντικό έλεγχο, μια χρονοβόρα διαδικασία σε μια χώρα όπου η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πολύτιμη.

Παρουσίαση διαφανειών (5 εικόνες)

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές από μια τοπική ομάδα, το NABU, ανησυχούν ότι το ομαλό φίδι, επίσης γνωστό ως Coronella austriaca, μπορεί να αδρανοποιεί στο έδαφος στην περιοχή και ότι η δραστηριότητα κοπής δέντρων μπορεί να διαταράξει τον χειμερινό ύπνο της.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν επίσης τους ισχυρισμούς της NABU ότι η Lacerta agilis, επίσης γνωστή ως σαύρες άμμου, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από την επέκταση του Tesla, δήλωσε η NABU.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Tesla διέθεσε τρεις ημέρες για να ακούσει τους ντόπιους και τους πιθανούς επικριτές του εργοστασίου, αλλά η διαδικασία διαβούλευσης διήρκεσε οκτώ ημέρες και υποβλήθηκαν 414 καταγγελίες και παρατηρήσεις.

Οι ντόπιοι ανησυχούσαν ότι το Gigafactory, ειδικά όταν άρχισε να κατασκευάζει μπαταρίες μπαταριών, θα αποτελούσε αποστράγγιση των τοπικών υδάτινων πόρων και ήθελε διαβεβαιώσεις από την Tesla ότι η κατανάλωση θα ήταν περιορισμένη.

Σε απάντηση, η Tesla συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση νερού σε 1,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 3,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανέφερε για πρώτη φορά ότι διατάχθηκε ο Tesla να αναστείλει την εκκαθάριση του δάσους.

Αναφορά από τον Edward Taylor και τη Nadine Schimroszik; επεξεργασία από τους Thomas Seythal και Carmel Crimmins

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...