Πεντάγωνο: Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

 Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους και άλλους ξένους μαχητές καθώς εντείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Η Μόσχα εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η χώρα έχει βυθιστεί σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από μάχες σε αστικές περιοχές για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι “σε αποστολή στρατολόγησης” επιδιώκοντας να φέρει μερικούς από αυτούς τους μαχητές στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει τις τελευταίες ημέρες μαχητές από τη Συρία, ελπίζοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάληψη του Κιέβου.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ορισμένοι μαχητές βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι μαχητές έχουν στρατολογηθεί.

Οι λεπτομέρειες ήταν ελάχιστες: οι αξιωματούχοι δεν ήθελαν να κάνουν εικασίες σχετικά με το πόσοι μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στον αγώνα ή σχετικά με την ποιότητα των μαχητών. Αλλά το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η ακρίβεια των πληροφοριών.

«Πιστεύουμε ότι οι αναφορές ότι αυτοί – οι Ρώσοι – αναζητούν Σύρους μαχητές για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία… πιστεύουμε ότι υπάρχει αλήθεια σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Αλλά έχοντας τεράστια δύναμη πυρός και περισσότερους από 150.000 αναπτυγμένους στρατιώτες στη διάθεσή του, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πούτιν θα θεωρούσε απαραίτητο να στρατολογήσει μισθοφόρους.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Πούτιν θα έπρεπε να βρεθεί σε σημείο να βασίζεται σε ξένους μαχητές εδώ», δήλωσε ο Κίρμπι, αν και αναγνώρισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει «τέλεια εικόνα» για το ποιοι ακριβώς θα συμμετείχαν στον αγώνα.

Ξένοι μαχητές έχουν ήδη εισέλθει στην ουκρανική σύγκρουση και από τις δύο πλευρές.

Ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ένας πρώην αντάρτης που μετατράπηκε σε σύμμαχο του Κρεμλίνου, ανέβασε βίντεο με Τσετσένους μαχητές που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι κάποιοι σκοτώθηκαν στις μάχες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε ότι περίπου 20.000 ξένοι εθελοντές έχουν ταξιδέψει στη χώρα για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Κιέβου.

Η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ η Ρωσία έχει καταλάβει την πόλη-λιμάνι Χερσώνα και έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της σε αστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η επίθεση της Ρωσίας εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες έχει οδηγήσει σε φυγή περισσότερων των 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη χώρα, σε μια κρίση που ο ΟΗΕ αποκάλεσε την ταχύτερα αυξανόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...