Τι σημαίνει η ρήξη των Ρεπουμπλικανών από την προεδρική επιτροπή συζητήσεων;

 Η προεδρική συζήτηση των ΗΠΑ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση - και η κίνηση είναι απόδειξη της προθυμίας του RNC να κάνει την προσφορά του Τραμπ

Ο Ντέιβιντ Σμιθ στην Ουάσιγκτον

@ smithinamerica

Σαβ 16 Απριλίου 2022 03.00 EDT

Μία από τις κομβικές στιγμές οποιασδήποτε προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ - η τηλεοπτική συζήτηση - έχει τεθεί σε αμφιβολία από την απόφαση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος την Πέμπτη να αποχωρήσει από την Επιτροπή Προεδρικών Συζητήσεων.

Η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή (RNC) γκρίνιαξε ότι η ομάδα που διεξάγει τις συζητήσεις από το 1988 είναι προκατειλημμένη και αρνείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Υποσχέθηκε να «βρίσκει νεότερες, καλύτερες πλατφόρμες συζητήσεων» στο μέλλον.

Η από καιρό απειλούμενη κίνηση ήταν απόδειξη της συνεχιζόμενης ανυπομονησίας του RNC να κάνει την προσφορά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος παραπονιέται ατελείωτα για τον χρόνο και τη μορφή των συζητήσεων και την επιλογή των συντονιστών.

Αλλά σε μια εβδομάδα που είδε επίσης την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών να αποφασίσει ότι η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ δεν είναι πλέον εγγυημένα να είναι πρώτες στη διαδικασία ανάδειξης προεδρικών υποψηφιοτήτων του κόμματος, ήταν επίσης μια υπενθύμιση ότι οι φαινομενικά αμετάβλητες παραδόσεις είναι εύθραυστες.

Η Επιτροπή για τις Προεδρικές Συζητήσεις ιδρύθηκε το 1987 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να κωδικοποιεί τις συζητήσεις ως μόνιμο μέρος των προεδρικών εκλογών.

Αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από διάφορες πλευρές. Ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπονεθεί ότι ευνοεί τους Δημοκρατικούς από τις συζητήσεις Μπαράκ Ομπάμα εναντίον Μιτ Ρόμνεϊ πριν από μια δεκαετία.

Ο Τραμπ, όπως πάντα, πήγε το παράπονο σε νέο επίπεδο και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό που επρόκειτο να είναι το δεύτερο από τα τρία ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν το 2020, αφού η Επιτροπή το έκανε εικονικό μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό του τότε προέδρου.

«Έχει μια μακροχρόνια διαμάχη με την επιτροπή», είπε ο Aaron Kall , διευθυντής του debate στο Πανεπιστήμιο του Michigan. «Πιστεύει ότι η σύνθεση είναι ένα μάτσο από Never Trumpers και η τράπουλα έχει στοιβαχτεί εναντίον του και δεν του έχουν ταρακουνήσει καλά.

«Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα εάν δεν εμπλέκεται αυτή η συγκεκριμένη επιτροπή. Πιστεύω ότι είναι ακόμα πιθανό να γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα και την τοποθεσία και ποιος είναι ο συντονιστής. Οπότε, αν είναι ξανά υποψήφιος, μπορεί να του δώσει περισσότερο μοχλό».

Το RNC προεδρεύεται από τη Ronna McDaniel, μια πιστή του Τραμπ που έχει αποδειχθεί αποφασισμένη να επιβάλει τη θέλησή του. Νωρίτερα φέτος, το RNC επέκρινε τη Λιζ Τσένι και τον Άνταμ Κίνζινγκερ, δύο Ρεπουμπλικάνους που έσπασαν με τον Τραμπ για να συμμετάσχουν στην επιτροπή επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Εάν ο Τραμπ είναι υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο ΜακΝτάνιελ αναμφίβολα θα πιέσει σκληρά για συζητήσεις που ταιριάζουν στις ιδιοτροπίες του – μια δυνητικά σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση με τηλεοπτικά δίκτυα, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κέντρα σκέψης ή άλλες οντότητες.

Ο Kall συνέχισε: «Η Επιτροπή για τις Προεδρικές Συζητήσεις το έκανε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν ήταν η πρώτη. δεν θα είναι οι τελευταίοι. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ρίξει δάκρυ αν όποιες συζητήσεις θα κάνουμε στον επόμενο κύκλο δεν χρηματοδοτηθούν από την επιτροπή.

«Αλλά θα είναι κάπως η άγρια ​​δύση και όλοι θα θέλουν να εμπλακούν σε μια συζήτηση. Έχουν δεκάδες εκατομμύρια θεατές. Υπάρχουν πολύ λίγα γεγονότα αυτές τις μέρες, δεδομένου του πόσο διχασμένοι είμαστε, που απαιτούν τον σεβασμό των συζητήσεων. Έχουμε βασικά το Super Bowl, τις προεδρικές συζητήσεις, την εναρκτήρια ομιλία, την κατάσταση της Ένωσης – είναι πολύ σπάνιο».

Η αξία των συζητήσεων έχει αμφισβητηθεί σε αυτήν την εξαιρετικά κομματική, κατακερματισμένη εποχή των μέσων ενημέρωσης. Αυτόν τον μήνα ο Ρεπουμπλικανός Χέρσελ Γουόκερ και ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν παρέλειψαν τις προκριματικές συζητήσεις στη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια, αντίστοιχα.

Τώρα η Επιτροπή για τις Προεδρικές Συζητήσεις μπορεί να έχει περάσει την ημερομηνία πώλησης. Ο Λάρι Σαμπάτο , διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ, είπε: «Με εκπλήσσει που πήρε τόσο πολύ. Είναι όλα για τον Τραμπ, πραγματικά, αλλά υπάρχει ένα άλλο τμήμα ανθρώπων που το έχουν δει και ολόκληρο το σύστημα είναι μπαγιάτικο και το διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι που το διαχειρίζονται εδώ και δεκαετίες.

«Γι' αυτό είμαι κάπως διχασμένη. Σίγουρα δεν συμφωνώ με το σκεπτικό του Τραμπ για να το κάνει, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα πρέπει να ανακινηθεί. Αυτό δεν θα το κάνει γιατί απλώς προσπαθούν να αποφύγουν τις δύσκολες ερωτήσεις και δεν θα θέλουν ουδέτερους παρουσιαστές και δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις. Θα θέλουν παρτιζάνους. Θέλουν τους οικοδεσπότες της πρωινής εκπομπής του Fox».

Οι προεδρικές συζητήσεις έγιναν διάσημες για πρώτη φορά από τον Τζον Κένεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1960, αλλά στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκαν ξανά μέχρι το 1976. Ο Σαμπάτο πρόσθεσε: «Πραγματικά είχαμε 16 χρόνια εκεί χωρίς προεδρικές συζητήσεις μέχρι να ξαναρχίσουν γιατί και οι δύο υποψήφιοι τα χρειάζονταν το 1976.

«Σκεφτήκαμε για λίγο ότι ήταν τόσο καλά εδραιωμένο που οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να αποφύγουν τις συζητήσεις. θα έπρεπε να συμμετάσχουν. Λοιπόν, φαίνεται, τίποτα δεν είναι μόνιμο. Δεν βλάπτει κανέναν να πει όχι. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πουν στους παρτιζάνους τους, «Αυτό το πράγμα είναι στοιβαγμένο εναντίον μας. Ξέρετε πώς είναι αυτοί οι απαίσιοι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...