Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Η ρωσική προθεσμία για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης να «παραδοθούν ή να πεθάνουν» παρέρχεται – live

 Isobel Koshiw

Η πόλη του Kramatorsk αισθάνεται άδεια. Μόνο μια χούφτα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι ακόμα ανοιχτά. Τα παράθυρα στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Πολλοί κάτοικοι έχουν μετακομίσει από τις πολυκατοικίες τους και σε σπίτια σε γειτονικά χωριά, όπου κρίνουν ότι θα είναι πιο ασφαλές.

Οι λίγοι ντόπιοι που περπατούν συμπεριφέρονται σαν να μην ακούνε τις σειρήνες να χτυπούν και φαίνεται να μην πτοούνται από τις περιστασιακές βροντές των εισερχόμενων οβίδων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία περνά σε μια νέα φάση με επίκεντρο την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, και οι περισσότεροι πολίτες της δεν ρισκάρουν. Οι περιφερειακοί δήμαρχοι είπαν στον Observer ότι εκτιμούν ότι περίπου το 70% του πληθυσμού είχε φύγει από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Το Ντονμπάς που ελέγχεται από την Ουκρανία περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις από βορρά, ανατολικά και νότια. Οι αρχές της Ουκρανίας πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να περικυκλώσουν το έδαφος αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού τους από τα δυτικά.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της περιοχής από το 2014. Η Ρωσία ήλπιζε και πιθανώς περίμενε ότι οι προσπάθειές της να κερδίσει περισσότερο έδαφος θα ήταν δημοφιλείς στον κυρίως ρωσόφωνο πληθυσμό. Όμως, οκτώ χρόνια σύγκρουσης, και ιδιαίτερα οι τελευταίες οκτώ εβδομάδες, έχουν κάνει το χατίρι τους.

Μια πυραυλική επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής κατέστρεψε τις υποδομές στην πόλη Brovary, κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας , το Κίεβο, δήλωσε ο Igor Sapozhko, δήμαρχος του Brovary σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την έκταση της καταστροφής και τα πιθανά θύματα.

  • 02.47

    Οι Ουκρανοί διδάσκουν σε εμπόλεμη ζώνη: βομβαρδισμένα σχολεία, εκκενώσεις και επιτραπέζια παιχνίδια

    Η Yulia Kuryliuk, δασκάλα σε ένα χωριό κοντά στο Lviv, ξύπνησε στις 24 Φεβρουαρίου για να βρει τη χώρα της σε πόλεμο και συγκέντρωσε την τάξη της έκτης τάξης στο Zoom. Δύο παιδιά ρώτησαν δακρυσμένα πότε θα τελείωναν οι μάχες. Δεν είχε απάντηση, αλλά οδήγησε τους μαθητές της σε ασκήσεις αναπνοής για να διαχειριστούν το άγχος και τους παρότρυνε να αγκαλιάσουν έναν συγγενή, ένα κατοικίδιο ή ένα λούτρινο ζώο για άνεση.

    Με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ουκρανίας να έχει ανατραπεί από τον πόλεμο, οι δάσκαλοι βοηθούν στην παροχή σταθερότητας στους μαθητές τους, μαζί με άλλες μορφές υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, όπως η εκκένωση και η ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών κήρυξε διάλειμμα δύο εβδομάδων μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, τα μαθήματα έχουν τώρα ξανάρχισε όπου είναι δυνατόν, αν και συχνά διακόπτονται από το θρήνημα των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής.

    Διαβάστε περισσότερα
  • 02.33

    «Αισθάνομαι πραγματικά χαμένος αλλά όχι μόνος»: το ημερολόγιο μιας μητέρας Kherson που έφυγε από μια εμπόλεμη ζώνη

    Η Olha πέρασε εβδομάδες ζώντας υπό ρωσική κατοχή στην πατρίδα της, Kherson, στη νότια Ουκρανία. Τώρα αφηγείται την ιστορία της φυγής από τη βία και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη με δύο παιδιά και μια γάτα στο χέρι Sτο Telegram εμφανίστηκαν ομάδες ανθρώπων που ήθελαν να φύγουν από τη Χερσώνα. Οι άνθρωποι μοιράστηκαν πληροφορίες και αντάλλαξαν ιδέες. Το πρώτο μήνυμα στην ομάδα μας από όποιον είχε δραπετεύσει ήρθε από μια κοπέλα που την έλεγαν Αλίνκα. Ο φίλος της την έβγαλε σε έναν επαρχιακό δρόμο. Μας έδωσε μια αχτίδα ελπίδας.

  • 02.30

    Η απαίτηση της Ρωσίας να παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μέχρι τις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας πέρασε χωρίς άμεσα σημάδια ανταπόκρισης, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ακυρώνονταν εάν σκοτωθούν οι εναπομείναντες υπερασπιστές της πόλης.

    Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κιέβου, νωρίς την Κυριακή, η Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιορκημένης πόλης, με μόνο ένα μικρό τμήμα ουκρανικών μαχητικών να παραμένει στο γιγάντιο χαλυβουργείο Azovstal στο νοτιοανατολικό λιμάνι. , καθώς πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και άλλες πόλεις.

    Εάν πέσει, θα ήταν η πρώτη κατάληψη μιας μεγάλης πόλης από τη Ρωσία.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε σε βιντεοκλίπ: «Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει όσο πιο σοβαρή γίνεται. Απλά απάνθρωπο… Η Ρωσία προσπαθεί σκόπιμα να καταστρέψει όλους όσοι βρίσκονται εκεί». Πρόσθεσε: « Η εξάλειψη των στρατευμάτων μας, των ανδρών μας [στη Μαριούπολη] θα θέσει τέλος σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις» και κάλεσε τη Δύση να παράσχει αμέσως βαριά όπλα.

  • 02.17

    Ενώ η ζωή φαινόταν να επιστρέφει σιγά σιγά στους δρόμους του Κιέβου , μια νέα σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών ήρθε ως υπενθύμιση αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο πόλεμος στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν έχει τελειώσει.

    Μετά από δύο εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο που φέρεται να παρήγαγε έναν από τους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν για να βυθίσει το πολεμικό πλοίο Moskva στη Μαύρη Θάλασσα. Η επίθεση ήταν το πιο σημαντικό χτύπημα εκδίκησης από το Κρεμλίνο μετά τη βύθιση του ναυαρχίδας της Ρωσίας.

    Στη συνέχεια, το Σάββατο, ρωσικοί πύραυλοι φέρεται να έπληξαν ένα εργοστάσιο στρατιωτικού υλικού στην περιοχή Darnytskyi της πρωτεύουσας. «Μας βάζουν να πληρώσουμε για την καταστροφή της Μόσχας», είπε ο Αντρέι Σίζοφ, ο 47χρονος ιδιοκτήτης ενός κοντινού εργαστηρίου ξύλου.

  • 02.08

    Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα - ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που το έκανε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου - είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «στη δική του πολεμική λογική» για την Ουκρανία .

    Σε μια συνέντευξη στο «Meet the Press» του NBC, ο Nehammer είπε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο και «πρέπει να τον κοιτάξουμε στα μάτια και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με αυτό, αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία ».

    Ο Nehammer είπε ότι αντιμετώπισε τον Πούτιν με αυτό που είδε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο προάστιο Bucha του Κιέβου, όπου βρέθηκαν περισσότερα από 350 πτώματα μαζί με στοιχεία για φόνους και βασανιστήρια υπό ρωσική κατοχή και «δεν ήταν μια φιλική συνομιλία».

  • 01.51

    Η τελευταία ενημέρωση πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης σήμερα το πρωί λέει:

    • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναδιατάσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία . Αυτό περιλαμβάνει τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβερντονέτσκ.
    • Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να χτυπά ουκρανικές θέσεις σε όλη την ανατολική πλευρά της χώρας όπου η Ρωσία σχεδιάζει να ανανεώσει την επιθετική της δραστηριότητα
    • Αν και η επιχειρησιακή εστίαση της Ρωσίας έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Ουκρανία, ο απώτερος στόχος της Ρωσίας παραμένει ο ίδιος. Δεσμεύεται να εξαναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό και να διεκδικήσει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία
  • 01.18

    Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα την Κυριακή το πρωί για να σώσουν τη ζωή τους, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για δραστηριότητα δύο ώρες μετά την έναρξη ισχύος του τελεσίγραφου στις 3 το πρωί GMT στο στρατηγικό λιμάνι της νοτιοανατολικής Αμερικής.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης, εκτός από μερικούς Ουκρανούς υπερασπιστές που είχαν απομείνει σε ένα εργοστάσιο χάλυβα, αλλά ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητο. Θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων από την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου

  • 01.15

    Για έναν ολοκληρωμένο οπτικό οδηγό σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , μην κοιτάξετε περισσότερο από αυτό το εξαιρετικό διαδραστικό κομμάτι που ετοίμασαν οι συνάδελφοί μου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα

  • 01.05

    Καλημέρα από το Δελχί και καλό Πάσχα σε όσους γιορτάζουν. Η Hannah Ellis-Petersen εδώ στο live blog για τις επόμενες ώρες μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία . Ακολουθεί μια περίληψη των σημερινών γεγονότων μέχρι στιγμής:

    • Η προθεσμία στις 3 π.μ. GMT που έθεσε η Μόσχα στους Ουκρανούς στρατιώτες στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να «παραδοθούν ή να πεθάνουν» έχει παρέλθει, χωρίς να υπάρχουν ακόμη αναφορές από την ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά εάν η πόλη έχει περιέλθει πλήρως στον ρωσικό έλεγχο. Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι είχε εκκαθαρίσει τις αστικές περιοχές από τις ουκρανικές δυνάμεις και οι εναπομείναντες υπερασπιστές είχαν παγιδευτεί σε ένα χαλυβουργείο.
    • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως «απάνθρωπη» και κάλεσε τη Δύση να αποδείξει περισσότερα όπλα. «Οι επιτυχίες του στρατού μας στο πεδίο της μάχης είναι πραγματικά σημαντικές, ιστορικά σημαντικές. Αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά για να καθαρίσουν τη γη μας από τους κατακτητές», είπε.
    • Οι ρωσικές δυνάμεις ανανέωσαν τις πυραυλικές επιδρομές στο Κίεβο και έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς του Χάρκοβο, σε μια προφανή στρατηγική να περιορίσουν την άμυνα της Ουκρανίας πριν από μια αναμενόμενη πλήρους κλίμακας ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο Κίεβο. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα εντείνει τους πυραυλικούς βομβαρδισμούς της μετά τη βύθιση του θωρηκτού της Moskva.
    • Οι ρωσικές μονάδες αεράμυνας κατέρριψαν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε δυτικά όπλα έξω από την Οδησσό.
    • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι ο κόσμος «πρέπει να προετοιμαστεί» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Το Σάββατο, ο δήμαρχος του Trostianets, μιας πόλης στη βόρεια περιοχή Sumy της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ότι οι αρχές βρήκαν υπολείμματα χημικών όπλων συμπεριλαμβανομένου του Sarin στο χωριό Bilka, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους. Ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί.
    • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Τζόνσον και σε άλλους πολιτικούς και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης ως απάντηση στην «εχθρική ενέργεια» της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Το Κρεμλίνο είπε ότι θα επεκτείνει τους περιορισμούς κατά των Βρετανών πολιτικών για αυτό που αποκαλεί «κύμα αντιρωσικής υστερίας».
  • Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...