Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

 Νέα λουκέτα άρχισαν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, ενώ πολλά από τα καταστήματα που ετοιμάζονταν να ανοίξουν, σταμάτησαν τις προετοιμασίες καθώς το οικονομικό κλίμα άρχισε και πάλι να επιδεινώνεται.

Ο πληθωρισμός του Μαρτίου έφτασε το 8% σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ αυτός που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.


Οι ανατιμήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ενσωματώσει τις επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής κρίσης, είναι διψήφιες και σε πολλές περιπτώσεις με το 2 μπροστά, μηδενίζουν τους τζίρους των καταστημάτων ενώ η κυβέρνηση παραμένει απαθής στις εκκλήσεις για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Οι μισθωτοί μειώνουν τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν πέσει τελείως έξω, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του τέταρτου μήνα του έτους, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για επισκέψεις σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης ή παιγνιδιών.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας ζει σε παγωμένα σπίτια, ενώ οι έξοδοι σε ταβέρνες, καφετέριες και μπυραρίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η χώρα οδηγείται σε μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρνείται να κάνει οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση.

Τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη έχουν πάψει να ακούγονται από τα κυβερνητικά στελέχη ενώ το ΔΝΤ εκτιμά 3,5% αύξηση του ΑΕΠ για το 2022.

Ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του περιμένουν ως μάνα εξ’ ουρανού την προκαταβολή των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης για να μπορέσουν μέσω των καλοπληρωμένων καναλιών να παίξουν επικοινωνιακά.

Όμως το εμπόριο έχει πάψει πλέον να κινείται καθώς ουδείς ξοδεύει κάτι παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα βλέποντας με απόλυτη απαισιοδοξία το μέλλον.

Είναι παγκοίνως πια εκτιμώμενο ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει κάτι.

Το ερώτημα πλέον είναι πότε το ποτάμι της αντίδρασης θα φουσκώσει απαιτώντας αλλαγή.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...