Η Ρωσία ανοίγει προξενείο στην κατεχόμενη Κύπρο

 Ως μια κίνηση που προμηνύει την εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας ερμηνεύεται η ειλημμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η Μόσχα είχε προσεγγίσει τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα.

Η είδηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη διαφορά μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας να γίνεται τώρα ορατή, καθώς μετά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και τη διευκόλυνση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Μόσχα φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας βήματα προς αναγνώριση των κατεχομένων.

Είχε επίσης προηγηθεί προκλητική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου», με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

ΚΟΣΜΟΣ · ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ · ΡΩΣΙΑ · ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ · ΚΥΠΡΟΣ · ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...