Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απειλεί να κόψει το οξυγόνο της ρωσικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η Roscosmos σε απάντηση υπενθυμίζει τις καταστροφικές συνέπειες της αποχώρησης της Ρωσίας από τον ISS .

Δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αυτούς, επομένως είναι πραγματικά μια διεθνής συνεργασία.
Για να κάνουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια να τα δούμε όλα αυτά από το ύψος της πτήσης του ISS, είναι μάλλον καλύτερο να απαριθμήσουμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Και με βάση όλα όσα έχουν περάσει για αυτό το θέμα στις ειδήσεις, αποδεικνύεται ότι η πρώτη συζήτηση για το διάστημα μετά την έναρξη της «Επιχείρησης Z» ξεκίνησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Αμερικανός ηγέτης υποσχέθηκε να «σφίξει» την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρηματοδότηση και τεχνολογία για τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό θα μειώσει περισσότερο από το μισό την εισαγωγή τεχνολογίας στη Ρωσία, θα χτυπήσει την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό του στρατού τους, θα καταστρέψει την αεροδιαστημική βιομηχανία τους, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.


Ο επικεφαλής της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντέδρασε αμέσως σε αυτό την ίδια μέρα. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες των ΗΠΑ «κυρώσεις Αλτσχάιμερ». Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε ξένους εταίρους ότι επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικά οχήματα εκτόξευσης και σχεδιάζουν να καταστρέψουν πλήρως τον ανταγωνισμό στη διαστημική αγορά από το 2023 και ότι περιορίζουν τις ανταλλαγές μεταξύ κέντρων εκπαίδευσης κοσμοναυτών και αστροναυτών. Περαιτέρω, ο Rogozin πρότεινε ότι η αμερικανική πλευρά σκοπεύει να διαχειριστεί ανεξάρτητα τον ISS. Διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι καθαρά τεχνικά αδύνατο, γιατί ο σταθμός μπορεί να κάνει ελιγμούς αποφυγής διαστημικών απορριμμάτων αποκλειστικά με τη βοήθεια των κινητήρων των ρωσικών διαστημικών φορτηγών Progress MS. - Εάν μπλοκάρετε τη συνεργασία μαζί μας, ποιος θα σώσει τον ISS από μια ανεξέλεγκτη διακοπή τροχιάς και θα πέσει στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης; Υπάρχει επίσης η επιλογή να ρίξει μια κατασκευή 500 τόνων στην Ινδία και την Κίνα. Θέλετε να τους απειλήσετε με μια τέτοια προοπτική; Ο ISS δεν πετάει πάνω από τη Ρωσία, επομένως όλοι οι κίνδυνοι είναι δικοί σας. Είστε έτοιμοι για αυτούς; — έγραψε ο επικεφαλής του Roskosmos στο τηλεγραφικό του κανάλι. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει απειλές από αμερικανικής πλευράς για συνεργασία στον ISS. Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος των ΗΠΑ και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, Scott Pace εξέφρασε την άποψη ότι τα γεγονότα στη γη είναι απίθανο να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα.

Δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αυτούς, επομένως είναι πραγματικά μια διεθνής συνεργασία. Μπορεί κανείς να φανταστεί μια ρήξη με τη Ρωσία που θα έθετε σε κίνδυνο τον διαστημικό σταθμό, αλλά αυτό θα ήταν στο επίπεδο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων», είπε. Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, η Roscosmos ανακοινώνει τον τερματισμό της συνεργασίας με την Ευρώπη για την εκτόξευση πυραύλων Soyuz-2 από το κοσμοδρόμιο Kourou στη Γαλλική Γουιάνα. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να αποσύρει το τεχνικό της προσωπικό από το Κουρού, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος εκτόξευσης. Αυτό το κοσμοδρόμιο βρίσκεται στη Νότια Αμερική, η Ρωσία εκτοξεύει αεροσκάφη Soyuz-2 από εκεί από το 2011 και έχουν γίνει ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς των οχημάτων τους στο διάστημα για τους Ευρωπαίους εταίρους..

Всего за несколько дней до этого заявления — 17 февраля 2022 года — "Роскосмос" предлагал доработать стартовый комплекс Куру, чтобы оттуда можно было запускать и пилотируемые миссии. Российская сторона подчёркивала, что полёты астронавтов на ракетах "Союз-2" с кораблями "Союз МС" обошлись бы европейским налогоплательщикам дешевле, чем запуски на других носителях.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από αυτή τη δήλωση -στις 17 Φεβρουαρίου 2022- η Roscosmos πρότεινε να οριστικοποιηθεί το συγκρότημα εκτόξευσης Kourou ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν και επανδρωμένες αποστολές από εκεί. Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι οι πτήσεις αστροναυτών με πυραύλους Soyuz-2 με διαστημόπλοιο Soyuz MS θα κοστίσουν λιγότερο στους ευρωπαίους φορολογούμενους από τις εκτοξεύσεις σε άλλους αερομεταφορείς. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Teslarati πρότεινε ότι για την Arianespace (η οποία εκτοξεύει οχήματα από την Kourou), η μόνη διέξοδος από αυτήν την κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX αντί για Soyuz-2. Και την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκδίδει μια δήλωση που κάνει λόγο για μια από τις πιο αναμενόμενες εκτοξεύσεις του 2022 - την αποστολή ExoMars με το μοναδικό ευρωπαϊκό ρόβερ Rosalind Franklin. Το rover είναι εξοπλισμένο με ένα γεωτρύπανο που θα του επιτρέψει να πάρει χώμα από ένα άνευ προηγουμένου βάθος περίπου δύο μέτρων. Θα πρέπει να εκτοξευθεί με τον ρωσικό πύραυλο Proton-M. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποστολής, σχεδιάστηκε η παράδοση μιας ρωσικής σταθερής ερευνητικής πλατφόρμας στον Άρη. «Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος ExoMars, οι κυρώσεις και το ευρύτερο πλαίσιο καθιστούν πολύ απίθανη την εκτόξευση το 2022», ανέφερε η ESA σε ανακοίνωσή της. «Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, παρά τη Ρωσίδα γιαγιά, αποφάσισε να παγώσει τα αυτιά της», απάντησε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η δήλωση της ESA δεν λέει ότι το ExoMars δεν θα εκτοξευθεί ΚΑΘΟΛΟΥ με τη Ρωσία - πρόκειται μόνο για το 2022. Και το γεγονός ότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον τερματισμό των κοινών εργασιών στον ISS. Εν τω μεταξύ, ο Roskosmos δήλωσε την 1η Μαρτίου 2022 ότι η επέκταση της συμφωνίας για τον ISS μετά το 2024 «προκαλεί σκεπτικισμό υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο Nathan Eismont, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σχολίασε την αναδυόμενη διαστημική διαφωνία στο Life.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...