Το Ιράν καταγγέλλει την ελληνική κατάσχεση ιρανικού πλοίου ως «θαλάσσια πειρατεία»

 Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση της Ελλάδας για την κράτηση πλοίου με σημαία Ιράν κοντά στις ελληνικές ακτές στις 25 Μαΐου.

Το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο έπλεε με #ρωσική σημαία από τις 8 Απριλίου άλλαξε τη σημαία του, έπλεε με #Ιράν , γνωρίζοντας ότι η #Ευρωπαϊκή Ένωση , σε αντίθεση με τις #ΗΠΑ , δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο. https://t.co/HeFZa813Qo

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο έπλεε με #ρωσική σημαία από τις 8 Απριλίου άλλαξε τη σημαία του, έπλεε με #Ιράν , γνωρίζοντας ότι η #Ευρωπαϊκή Ένωση , σε αντίθεση με τις #ΗΠΑ , δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο. https://t.co/HeFZa813Qo

— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 25 Μαΐου 2022

    — Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 25 Μαΐου 2022

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να πει ότι «η κατάσχεση του φορτίου συνιστά θαλάσσια πειρατεία και την ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση».

Η Αρχή Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ανακοίνωσε ότι το σκάφος αναγκάστηκε να σταματήσει στα ελληνικά ύδατα λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Ωστόσο, το πλοίο δεν έλαβε βοήθεια και αντ' αυτού κατασχέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

το πετρελαιοφόρο, το οποίο έπλεε υπό ρωσική σημαία από τις 8 Απριλίου, έπλεε υπό ιρανική σημαία με ελληνικό θαλάσσιο έδαφος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.

Το ελληνικό ΜΜΕ, Καθημερινή, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διέταξαν τις ελληνικές δικαστικές αρχές να κατασχέσουν το φορτίο και να διεξαγάγουν έρευνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Al Mayadeen ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές κρατούν ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο από τις 20 Απριλίου.

Αυτό το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ το 2018.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars υπολόγισε ότι μεταξύ επτά και 10 εκατομμυρίων λίτρων αργού πετρελαίου και ντίζελ μεταφέρθηκαν λαθραία από το Ιράν πέρυσι.

Στις 15 Απριλίου, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατέσχεσε ένα πλοίο με ξένη σημαία που μετέφερε λαθραία καύσιμα στον Κόλπο και συνέλαβε τα επτά μέλη του πληρώματος του.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Gholam Hossein Hosseini, ένας υπάλληλος δημοσίων σχέσεων του IRGC δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακαλύφθηκαν 250.000 λίτρα λαθραίων καυσίμων».

Τον Νοέμβριο του 2021, το IRGC ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση στα ύδατα κοντά στο Hormuz στον Κόλπο του Ομάν, καταλαμβάνοντας ένα πλοίο φορτωμένο με καύσιμα που έκλεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ύδατα κοντά στο Γιβραλτάρ και σε αντίποινα, το Ιράν κατέλαβε ένα βρετανικό φορτηγό πλοίο.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες της απαγορεύουν να εξάγει και να εξάγει ορυκτά καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...