Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να αφαιρέσει το IRGC από τη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων (FTO), ρίχνοντας ένα κλειδί στις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η κίνηση του Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε από έναν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε με  το Politico και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett, ο οποίος ανέβηκε στο Twitter για να χαιρετίσει την απόφαση.

 Χαιρετίζω την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει το IRGC του Ιράν στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων — όπου ανήκει.

Ευχαριστώ τον @POTUS @JoeBiden για αυτήν την απόφαση αρχής και για το ότι είναι αληθινός φίλος του Κράτους του Ισραήλ.

 Ευχαριστώ τον @POTUS @JoeBiden για αυτήν την απόφαση αρχής και για το ότι είναι αληθινός φίλος του Κράτους του Ισραήλ.

🇮🇱🇺🇸

— Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) 24 Μαΐου 2022


    — Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) 24 Μαΐου 2022

Ο Μπάιντεν φέρεται να μετέφερε την απόφασή του στον Μπένετ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 24 Απριλίου, προσθέτοντας ότι ήταν «απολύτως οριστική και ότι το παράθυρο για παραχωρήσεις του Ιράν είχε κλείσει».

Η Ουάσιγκτον όρισε το IRGC ως FTO τον Απρίλιο του 2019 ως μέρος της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός μιας χώρας προστέθηκε στη μαύρη λίστα.


Αυτή η εκστρατεία περιλάμβανε επίσης την απόσυρση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο είχε δώσει στο Ιράν σημαντική ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.


Το Ισραήλ, το οποίο είναι επίσης ανοιχτά αντίθετο στην αποκατάσταση του JCPOA, ισχυρίζεται ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για την εθνική του ασφάλεια. Ωστόσο, το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στο Ισραήλ, εκτός εάν σε αντίποινα  κατά της επιθετικότητας του Τελ Αβίβ.


Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz πραγματοποίησε έκτακτο ταξίδι στην Ουάσιγκτον από φόβο ότι ο στενότερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ προσπαθούσε να προχωρήσει στις συνομιλίες της Βιέννης με το Ιράν και τα κράτη μέλη της ΕΕ και ότι οι όροι με τους οποίους ήταν έτοιμες να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ. «Δεν ήταν καλό για το Ισραήλ».

Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ενός διοικητή του IRGC έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη.

Αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας λένε ότι η ισραηλινή Μοσάντ ήταν πιθανώς πίσω από τη δολοφονία. Το Τελ Αβίβ ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi υποσχέθηκε « σίγουρη εκδίκηση » για τη δολοφονία του συνταγματάρχη Hassan Sayyad Khodaei, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αναπληρωτής Ε&Α του Οργανισμού Βιομηχανικής Άμυνας, βασικό υποτμήμα του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας και ένα από τα βασικά μυαλά πίσω από το drone του Ιράν. γραμμή παραγωγής.

Μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός στρατηγού του IRGC έλαβε χώρα στην περιοχή Sistan-Baluchestan στις  23 Απριλίου . Ένα κατασκοπευτικό κύκλωμα συνδεδεμένο με τη Μοσάντ καταστράφηκε  από  μονάδες πληροφοριών του Ιράν στην ίδια επαρχία λίγες μέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Λέξεις-κλειδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...