Saudis feel 'let down' by U.S. over Houthi security threats, says senior royal

 ΝΤΟΥΜΠΑΙ, 2 Μαΐου (Reuters) - Η Σαουδική Αραβία αισθάνεται «απογοητευμένη» από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας για το βασίλειο και την ευρύτερη περιοχή από το κίνημα Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρώην αρχηγός πληροφοριών. .

Οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον κλονίστηκαν υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στα χέρια σαουδαράβων πρακτόρων και τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη στον οποίο ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται με τους Χούτι εδώ και επτά χρόνια. .


«Οι Σαουδάραβες θεωρούν τη σχέση ως στρατηγική, αλλά (αισθάνονται) σαν απογοητευμένη τη στιγμή που πιστεύαμε ότι η Αμερική και η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να είναι μαζί για να αντιμετωπίσουν αυτό που θα θεωρούσαμε κοινό, όχι απλώς ερεθιστικό, αλλά κίνδυνο για τους σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής», είπε ο πρίγκιπας Turki al-Faisal, αναφερόμενος στις επιθέσεις με πυραύλους και drone των Χούτι.

Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξη βίντεο στη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.





Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία βασίζονται στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, έχουν αμφισβητήσει αυτό που θεωρούν ως φθίνουσα δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή τους. Η σύγκρουση στην Ουκρανία ανέδειξε πιέσεις καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ του Κόλπου αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις να βοηθήσουν στην απομόνωση της Ρωσίας και να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να τιθασεύσουν τις τιμές. Διαβάστε περισσότερα

«Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας όλα αυτά τα χρόνια, και ίσως αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα κάτω, ειδικά από τη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην προεκλογική του εκστρατεία είπε ότι θα κάνει τη Σαουδική Αραβία παρία και φυσικά πήγε να ασκήσει αυτό που κήρυττε», είπε ο πρίγκιπας Τούρκι.


Ο πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον συνέχισε αναφέροντας την απόφαση του Μπάιντεν να τερματίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για επιθετικές επιχειρήσεις του συνασπισμού στην Υεμένη, να μην συναντηθεί με τον de facto ηγέτη τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και «σε ένα στάδιο» να αποσύρει τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα από το βασίλειο. κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ριάντ σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες. Διαβάστε περισσότερα

Ο πρίγκιπας Turki δεν κατέχει κυβερνητικό αξίωμα τώρα, αλλά παραμένει με επιρροή ως πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών και Ισλαμικών Σπουδών King Faisal.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...