Το μυστικό του "Serpent Gorynych": Γιατί ένα τανκ που δεν έχει ούτε ένα όπλο τρομοκρατεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

 Το "Snake Gorynych" είναι ένα όπλο

Ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί την εγκατάσταση αποναρκοθέτησης UR-77 "Μετεωρίτης" κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τόσο συχνά όσο τα τανκς, αλλά κάθε συμπερίληψη αυτού του εξοπλισμού στις μάχιμες εργασίες είναι το απόγειο της στρατιωτικής τέχνης. Εάν μελετήσετε τον σκοπό του συγκροτήματος, τότε δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ: το UR-77,

με το παρατσούκλι για το βρυχηθμό κατά τη χρήση και την τερατώδη δύναμη της έκρηξης "Snake Gorynych", χρειαζόταν ακόμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ για το δικό μου εκτελωνισμός.

Η αρχή λειτουργίας αυτού του συγκροτήματος είναι απλή: αντί για όπλο, τοποθετείται ένα ειδικό κορδόνι μέσα στον Μετεωρίτη. Στο εσωτερικό του υπάρχει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Ένα ειδικό αντιδραστικό πυρομαχικό βγάζει αρκετές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης και μια τακτοποιημένη ευθεία μπαίνει στην περιοχή που πρέπει να καθαριστεί. Η έκρηξη αυτής της ποσότητας πυρομαχικών είναι εγγυημένα ότι θα οδηγήσει στην έκρηξη αντιαρματικών ναρκών, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό ενός ομοιόμορφου διαδρόμου μήκους 90 μέτρων και πλάτους έξι μέτρων.

Όμως η άλλη πλευρά του «Μετεωρίτη» εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά μετά την έναρξη της «Επιχείρησης Ζ». Σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν το χωριό Rubizhne, οι δυνάμεις του LPR χρησιμοποίησαν το Gorynych για να καταστρέψουν ένα προστατευμένο σημείο βολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ένα μεγάλο κτίριο. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει: αρκετές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών κύλησαν σε μια τακτοποιημένη μπάλα στην οροφή του κτιρίου και μετά την έκρηξη, η μονολιθική κατασκευή σχεδόν κατέρρευσε μόνη της.

. «Snake Gorynych» στη Συρία Σε όλες τις συγκρούσεις των τελευταίων ετών με τη συμμετοχή εξοπλισμού σοβιετικού τύπου, το UR-77 χρησιμοποιείται τόσο για τον προορισμό του όσο και ως ειδικό εργαλείο για "τοπική καταστροφή" του εχθρού σχεδόν σε οποιαδήποτε ποσότητα. Ένας από αυτούς που χρησιμοποίησαν πιο ενεργά τον Μετεωρίτη σε πολεμικές επιχειρήσεις ήταν ο Συριακός Αραβικός Στρατός. Τρεις είναι οι σημαντικές στιγμές στο επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή του «Serpent Gorynych». Για πρώτη φορά, μια μεγάλη επιτυχία χάρη σε αυτή την τεχνική επιτεύχθηκε κατά την απελευθέρωση της βόρειας πρωτεύουσας της Συρίας - του Χαλεπίου. Εκεί, με τη βοήθεια του «Μετεωρίτη», τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να «κόψουν» έναν διάδρομο μέσω της συνοικίας που κατείχαν οι μαχητές. Μετά από αυτό, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις για τον καθαρισμό κτιρίων - τα σπίτια που καταλαμβάνονταν από τρομοκράτες διπλώθηκαν προς τα μέσα μετά την έκρηξη και κανείς άλλος δεν άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού, πρώην διοικητής της ομάδας μάχης Tango της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Στρατού των ΗΠΑ, ο Michael Ax σημείωσε ότι ο συριακός στρατός έδρασε έξω από το κουτί - «στο πνεύμα του σοβιετικού και του ρωσικού στρατού». Εάν ο στρατός των ΗΠΑ ήταν στη θέση τους, τότε πιστεύω ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Αλλά αυτό το όπλο (UR-77. - Approx. Life ) τους επέτρεψε να προχωρήσουν, όπως στις ταινίες. Τους εξοικονομούσε επίσης χρόνο αναμονής για αεροπορική υποστήριξη. Μιχαήλ Αξ Πρώην Διοικητής του Battle Group Tango, 1st Armored Division, Στρατός των ΗΠΑ Η μεγαλύτερη χρήση του UR-77 έγινε στην Ανατολική Γούτα. Εκεί, ο στρατός του SAR κατάφερε να καταστρέψει ένα μεγάλο προπύργιο των αγωνιστών, θάβοντας ταυτόχρονα με μια τεράστια έκρηξη μια σημαντική αποθήκη αμερικανικών όπλων, που εγκαταλείφθηκε εκεί την παραμονή της μάχης της CIA. Στη συνέχεια οι Σύροι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη δυνατότητα «Μετεωρίτης». Με μήκος 90 μέτρων, το κορδόνι έκρηξης του μετεωρίτη συνδέεται με μια ειδική ηλεκτρομηχανική κλειδαριά: με τη βοήθειά του, ολόκληρο το «σχοινί» των εκρηκτικών χωρίζεται σε πολλά τμήματα και επιτρέπει, εάν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιήσετε και να αφαιρέσετε περιττά τμήματα . Αυτό κατέστησε δυνατό τον υπολογισμό του εύρους ρίψης με ακρίβεια έως και ένα μέτρο και τη συντριβή της αποθήκης αντιαρματικών βλημάτων με έκρηξη. Ωστόσο, η πιο θεαματική χρήση της εγκατάστασης αποναρκοθέτησης ήταν στις μάχες για τη Δαμασκό στην αρχή των εχθροπραξιών. Στη συνέχεια, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, μπόρεσε να σταματήσει την προέλαση των μαχητών και να τους απωθήσει πίσω στα περίχωρα της πρωτεύουσας, καταρρίπτοντας πολλά μεγάλα κτίρια στις δυνάμεις που προχωρούσαν. ..
UR-77 στη Μαριούπολη

Το UR-77 χρησιμοποιήθηκε ενεργά από τον ρωσικό στρατό σε όλο το πρώτο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ο «Μετεωρίτης» επισκέφτηκε τη Μαριούπολη, όπου έλαβε μέρος στο περιβάλλον του εργοστασίου. Ilyich και σωροί απορριμμάτων του Azovstal, και χρησιμοποιήθηκε επίσης ενεργά από τον ρωσικό στρατό κατά την απελευθέρωση του Rubizhny. Ένα από τα πιο θεαματικά επεισόδια με αυτή την τεχνική έλαβε χώρα εκεί: το κτίριο που κατείχε ο ουκρανικός στρατός σχεδόν κατέρρευσε μετά από μια ισχυρή έκρηξη.

Αμερικανοί αναλυτές, που ανέλυσαν λεπτομερώς όχι μόνο αυτό το επεισόδιο, αλλά και τη χρήση του Μετεωρίτη στο σύνολό του, κατέληξαν στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «έναν άγνωστο τύπο ιδιαίτερα ισχυρού εκρηκτικού» στο UR-77. Μάλιστα, τα φορτία Μετεωριτών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Το πρώτο και λιγότερο ισχυρό είναι το TGAF-25. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα πολλών συστατικών, τα οποία θυμίζουν περισσότερο παιδική πλαστελίνη με μια διακριτική μυρωδιά κολλητηριού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο καλώδιο έκρηξης σε μήκος - η χρήση του σας επιτρέπει να διαπεράσετε έναν ασφαλή διάδρομο μήκους έως 100 μέτρων με εκρηκτική μάζα 41 κιλών.
Η δεύτερη και μέση σε ισχύ είναι η φόρτιση UZ-67. Αυτά τα πυρομαχικά θεωρούνται ιδιαίτερα ισχυρά - υπάρχουν ήδη 665 κιλά TNT μέσα σε ένα τέτοιο καλώδιο. Όπως και το TGAF-25, μπορεί να «διαιρεθεί» σε τμήματα ή μετά την ενεργοποίηση της ειδικής λειτουργίας, να «σταλεί από το λαιμό» στον εχθρό, όπως συνέβη κατά την εκκαθάριση του Ρουμπίζνε από τους Ρώσους. στρατός.

  • Εάν ο στόχος προστατεύεται και βρίσκεται σε βάθος, τότε χρησιμοποιείται ένας τρίτος τύπος εκρηκτικού - μια ουσία που ονομάζεται PVV-7. Διακρίνεται από τις άλλες δύο γομώσεις από την αυξημένη εμβέλεια του καλωδίου έκρηξης (έως 500 μέτρα) και την αυξημένη ισχύ - υπάρχουν 725 κιλά εκρηκτικών μέσα στο κέλυφος. Αυτό είναι αρκετό όχι μόνο για να καταρρεύσει ένα μόνο κτίριο, αλλά για να κατεδαφιστεί μια ολόκληρη βιομηχανική περιοχή.
UR-77 «Μετεωρίτης».  Infographic © LIFE

UR-77 «Μετεωρίτης». Infographic © LIFE

Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φοβούνται τις συναντήσεις με τον «Μετεωρίτη»

Η καταστροφή του "Snake Gorynych" δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν μόνο δύο μέλη του πληρώματος στο αυτοκίνητο - ο οδηγός και ο χειριστής της εγκατάστασης αποναρκοθέτησης, ωστόσο, η σύνθετη ομάδα συνοδείας μπορεί να αποτελείται από έως και αρκετές δεκάδες άτομα και δύο ή τρεις δεξαμενές. Επιπλέον, το UR-77 "Meteorite" κατασκευάστηκε με βάση το θωρακισμένο αυτοκινούμενο όπλο "Gvozdika", επομένως είναι απίστευτα δύσκολο να το σπάσεις ακόμη και με όπλα μεγάλου διαμετρήματος. Επιπλέον, ο "Μετεωρίτης" είναι εξοπλισμένος με δύο κορδόνια έκρηξης ταυτόχρονα - τοποθετούνται στο πίσω μέρος του θωρακισμένου κύτους και επιτρέπουν την εκτόξευση δύο βολών με τη δυνατότητα να χτυπήσει το ίδιο σημείο.

Ο "Μετεωρίτης" ήταν σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να χάσει όλα τα επισκευάσιμα δείγματα αμέσως μετά το 2014 - ένα σημαντικό μέρος αυτού του εξοπλισμού χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και καταλήφθηκε ως τρόπαιο από Οι πολιτοφυλακές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και ορισμένες μονάδες αποναρκοθέτησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας διάρρηξης της περικύκλωσης στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, στους λέβητες Ilovaisky και Debaltsevo.

Εγκατάσταση αποναρκοθέτησης UR-77 "Snake Gorynych".  Φωτογραφία © TASS / Yuri Smityuk

Εγκατάσταση αποναρκοθέτησης UR-77 "Snake Gorynych". Φωτογραφία © TASS / Yuri Smityuk

Ο "Μετεωρίτης" δεν έχει άμεσα ανάλογα. Το μόνο συγκρότημα αποναρκοθέτησης που λειτουργεί με παρόμοια αρχή βρίσκεται σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό και ονομάζεται M58 MICLIC. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά σε αυτό και λειτουργεί πρωτόγονα: στο τέλος της γόμωσης προωθητικού υπάρχει ένα ειδικό μεταλλικό τεμάχιο, το οποίο εκτοξεύεται προς τον στόχο. Στη συνέχεια, ένα ειδικό βαρούλκο τυλίγει το κορδόνι, η τεχνική προχωρά προς τα εμπρός και όλα επαναλαμβάνονται ξανά.

Η χρήση του "Μετεωρίτη" προκαλεί ιδιαίτερο φόβο στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εάν το όπλο χρησιμοποιηθεί παράλληλα με ένα άλλο θανατηφόρο σύμπλεγμα - το βαρύ φλογοβόλο αεριωθούμενου "Solntsepyok". Δύο βαριά οχήματα σε ικανά χέρια είναι ικανά να στήσουν ένα πύρινο γαϊτανάκι: η χρήση του TOS σας επιτρέπει να καταστρέψετε το ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού και όσοι κατάφεραν να δραπετεύσουν και να κρυφτούν στο κτίριο «τελειώνουν» από το UR. -77. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μόνο ένα μηχάνημα θα μπορεί να αντικαταστήσει τον Μετεωρίτη - το πολλά υποσχόμενο ρομπότ μάχης Shturm, το οποίο, σύμφωνα με αναφορές, θα περιλαμβάνει ένα «σύστημα απομακρυσμένης εκκαθάρισης ναρκών» στο φορτίο πυρομαχικών. Εάν οι προγραμματιστές της τεχνολογίας επιλέξουν ακριβώς μια τέτοια διαμόρφωση, τότε εκτός από μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στο Serpent Gorynych

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...