Βατερλώ του Εμμανουέλ Μακρόν ..ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΙ ΝΕΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

 Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Η παράταξη «Μαζί» (“Ensemble”) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία μεταξύ των 577 μέλών της Εθνοσυνέλευσης, απώλεσαν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, όπως και στον πρώτο γύρο, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες στον δεύτερο.

Η αποχή αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, υπολογίζεται πως κυμάνθηκε μεταξύ του 53,5 και του 54%. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ του 2017 (57,36%), εκτιμάται πάντως πως θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.



Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην παράταξη του Γάλλου προέδρου λείπουν τουλάχιστον σαράντα έδρες για να φθάσει τις 289 που χρειαζόταν για να κυβερνήσει μόνη της. Πρόκειται για τη μικρότερη σχετική πλειοψηφία της 5ης Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, εγείρεται πάνω απ’ όλα το ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μπορεί ο κ. Μακρόν να κυβερνήσει και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν, ιδίως στις συντάξεις.

Στην αντιπολίτευση οι νεοκομμουνιστές

Όσον αφορά τον επικεφαλής της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, φαίνεται πως δεν κέρδισε το στοίχημα να επιβάλει στον Γάλλο πρόεδρο την αναγόρευσή του ως νέο πρωθυπουργό. Όμως κατάφερε να μετατρέψει την αριστερά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συμμαχία NUPES, που συσπειρώνει σοσιαλιστές, οικολόγους, κομμουνιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά, συνέτριψε αρκετές μορφές της παράταξης του κ. Μακρόν και εμπόδισε τον πρόεδρο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πετύχαμε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει πριν από λιγότερο από ένα μήνα», ο οποίος ήταν να ηττηθεί ο κ. Μακρόν, είπε ο κ. Μελανσόν, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «αλαζονεία».

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά

Στόχος της ακροδεξιάς ήταν να φθάσει τους τουλάχιστον 15 βουλευτές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Κατά τις προβλέψεις όμως, ο Εθνικός Συναγερμός ενδέχεται να καταλάβει εξαπλάσιες έδρες.

Η Μαρίν Λεπέν, που επανεξελέγη στο Πα ντε Καλέ (βόρεια), υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «αυστηρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση.

Εκτός... σημαίνουσες προσωπικότητες του προέδρου

Πολλές σημαίνουσες μορφές της προεδρικές παράταξης γνώρισαν οδυνηρές ήττες. Ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κριστόφ Καστανέρ.

Τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας) είχαν την ίδια τύχη κι αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν δεν θα επηρεαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Τουρκίας από τις γαλλικές εκλογές. Ο Εμμανουέλ Μακρόν στη νέα και τελευταία του θητεία θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι γνωστός για την φιλελληνική στάση του, ενώ πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία και ο πολιτικός έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επόμενη ημέρα για τον γαλλικό Τύπο

«Το χαστούκι», τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Liberation που υπογραμμίζει την ήττα της υπουργού Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και «στυλώνες» της πλειοψηφίας όπως ο Christophe Castaner ή ο Richard Ferrand 

Η εφημερίδα Les Echos έβαλε επίσης τον Εμμανουέλ Μακρόν στο πρωτοσέλιδο με το κεφάλι σκυμμένο σε μαύρο φόντο. «Ο σεισμός», τιτλοφορεί η οικονομική εφημερίδα, βλέποντας στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου την αριστερή συμμαχία «πρώτο αντίπαλο».

«Στη δοκιμασία μιας ακυβέρνητης Γαλλίας», γράφει από την πλευρά της η Le Figaro, η οποία κάνει λόγο για «μακελειό μεταξύ των υπουργών και των στοιχείων της πλειοψηφίας» και ένα «άλμα στο άγνωστο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Le Parisien. «Ακυβέρνητο», τιτλοφορείται η περιφερειακή εφημερίδα. «Οκτώ εβδομάδες μετά την επανεκλογή του, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει τη Γαλλία», προειδοποιεί η εφημερίδα. «Σχετική πλειοψηφία και απόλυτη αμφιβολία», συνοψίζει η La Voix du Nord.

Μία από τις ελάχιστες εφημερίδες που δεν έκαναν τίτλο για την ήττα του Εμμανουέλ Μακρόν είναι αναμφίβολα η L'Humanité. Η εφημερίδα βλέπει έναν «πολιτικό σεισμό στη Βουλή», και  προτιμά να αναδείξει την ανακάλυψη της αριστερας. «Η αριστερά σε ισχύ», διαβάζουμε σχετικά.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, 08:21

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...