Ο ιδρυτής του κολοσσού του λιανεμπορίου JD Sports, Πίτερ Κάουγκιλ αποτελεί παρελθόν για την εταιρεία

 Ο Πίτερ Κάουγκιλ ο αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένος βρετανός ηγέτης του λιανεμπορίου των τελευταίων δύο δεκαετιών, παραιτήθηκε εμφατικά από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της JD Sports, εν μέσω εικασιών ότι είχε καθαιρεθεί.

Η αποχώρησή του, με άμεση ισχύ, ανακοινώθηκε μόλις 12 λεπτά πριν από το κλείσιμο της  χρηματιστηριακής συνεδρίασης της προηγούμενης Τετάρτης και η είδηση ​​οδήγησε αμέσως τις μετοχές της JD Sports σε πτώση λίγο πάνω από 6% εξαφανίζοντας 377 εκατομμύρια λίρες από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Ανακοινώνοντας την κίνηση, η JD Sports είπε ότι, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης μεταρρύθμισης των εσωτερικών της διοικητικών δομών  και ελέγχων , αποφάσισε να επιταχύνει τον διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Η JD ανακοίνωσε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ότι θα διαχωρίσει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στους επόμενους 12 μήνες μετά την κριτική για την εταιρική της διακυβέρνηση από τους μετόχους.

Ορισμένοι επενδυτές στην JD ανησυχούσαν εδώ και καιρό για τη δύναμη που ασκούσε στην αίθουσα συνεδριάσεων ο Κάουγκιλ ο οποίος διευθύνει την JD-  εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται στο μάρκετινγκ ως ο «Βασιλιάς των προπονητών»- χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο από τότε που έφυγε ο Μπάρι Μπράουν το 2014.

Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν, τον Φεβρουάριο, επιβλήθηκε στην εταιρία πρόστιμο 4,3 εκατομμυρίων λιρών από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών επειδή δεν είχε θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας, κοινοποίησε εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και δεν ειδοποίησε τη ρυθμιστική αρχή σχετικά με μια συνάντηση μεταξύ του Κάουγκιλ και του Μπόουν, διευθύνοντος συμβούλου της Footasylum, πρώην θυγατρικής της JD, την οποία η τελευταία αναγκάστηκε να πουλήσει  για λόγους ανταγωνισμού.

Ορισμένοι μέτοχοι είχαν επίσης αρχίσει να παραπονούνται από την απόφαση να πληρώσουν στον Κάουγκιλ ένα μπόνους 4 εκατομμυρίων λιρών μετά από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας η JD έλαβε χρήματα από τους φορολογούμενους για ελάφρυνση των επιχειρηματικών επιτοκίων και έθεσε σε προσωρινή αργία το προσωπικό κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω COVID.

Η JD είπε ότι η Ελεν Αστον, επί του παρόντος μη εκτελεστική διευθύντρια στην JD Sports και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και κινδύνου της εταιρείας, θα γίνει προσωρινή μη εκτελεστική πρόεδρος.

Η Αστον, η οποία εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της JD τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, είχε στο παρελθόν εκτελεστικούς ρόλους στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής μόδας ASOS, στη Lloyds Banking Group και στη Barclay.

Η Kάθ Σμίθ, μέχρι τώρα ανώτερη ανεξάρτητη διευθύντρια της JD, θα γίνει προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος. Στο παρελθόν εργάστηκε στον κλάδο ως διευθύνουσα σύμβουλος των εμπορικών σημάτων Adidas και Reebok και στον όμιλο ένδυσης εξωτερικών δραστηριοτήτων The North Face.

Οπως δήλωσε η Ελεν Αστον : «Υπό την ηγεσία του Πίτερ η επιχείρηση έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε έναν παγκόσμιο κορυφαίο λιανοπωλητή πολλαπλών δράσεων με αποδεδειγμένη στρατηγική και σαφή δυναμική.

«Ωστόσο, καθώς η επιχείρησή μας έχει γίνει μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη, αυτό που είναι σαφές είναι ότι η εσωτερική μας υποδομή, η διοίκηση και οι έλεγχοι δεν έχουν αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό.

«Καθώς κεφαλαιοποιούμε τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, το διοικητικό συμβούλιο δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι διαθέτουμε τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχους που αρμόζουν σε μια εταιρεία FTSE-100 ώστε να υποστηρίξουμε τη μελλοντική της ανάπτυξη».

Οι εικασίες ότι ο 67χρονος Κάουγκιλ πλησίαζε στο τέλος του χρόνου του στην εταιρεία εντάθηκε όταν, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πούλησε μετοχές αξίας 21 εκατομμυρίων λιρών της JD  που ισοδυναμεί με το μισό της συμμετοχής του στην εταιρεία.

Υποστηρικτής της Μαν. Γιουνάϊτεντ, και φημισμένος για την εργασιομανία του ο Κάουγκιλ βρισκόταν στο τιμόνι της JD Sports την οποία μετέτρεψε από μικρό λιανοπωλητή σε μέλος του FTSE 100 με περισσότρα από 2.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο που αποτιμώνται σε περισσότερα από 8 δις λίρες.

Χάρη στην ιδιοφυϊα του διέκρινε την αναδυόμενη τάση για το λεγόμενο “athleisure” και εντόπισε οτι οι τέσσερις μάρκες Reebok, Nike, Puma και Adidas επρόκειτο να κυριαρχήσουν στον κλάδο. Ο Κάουγκιλ ο οποίος μεγάλωσε στο Κίρσλεϊ , λίγο έξω από το Μπόλτον, ήταν επιχειρηματίας από νεαρή ηλικία, καθώς πουλούσε βιβλία πάνω σε ένα κουρέλι έξω από την εξώπορτα της οικογένειάς του.

Στο σχολείο ξεχώριζε για τις εξαιρετικές του δεξιότητες στην αριθμητική, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Hull πριν αποκτήσει τα προσόντα ως ορκωτός λογιστής, αλλά γρήγορα έφυγε από την εταιρεία που εργαζόταν για να δημιουργήσει τη δική του λογιστική επιχείρηση, σε ηλικία 28 ετών πάνω από ένα κουρείο στο Bolton.

Ο David Makin και ο John Wardle , ο J και ο D στο JD Sports , ήταν από τους πρώτους πελάτες του και τελικά κατέληξε να συνεργάζεται μαζί τους. Παρά τον πλούτο του ξεχωρίζει γιατί τα χρήματα δεν τον άλλαξαν και προτιμά να πίνει με τους παλιούς του φίλους στο τοπικό του στέκι  το Spread Eagle στο Κίρσλεϊ.

Παρά τα παράπονα ορισμένων επενδυτών σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση του JD, η αποχώρηση του Κάουγκιλ έγινε δεκτή μάλλον με απογοήτευση σε ορισμένα μέρη της πόλης, όπου διατηρεί ένα σημαντικό κλαμπ θαυμαστών.

Η Ελέανορ Ντάνι της χρηματιστηριακής και επενδυτικής τράπεζας Shore Capital, είπε ότι ο Κάουγκιλ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας της JD.  Τόνισε ακόμη ότι, ενώ είχε επισημανθεί ο διαχωρισμός των ρόλων του, αναμενόταν μια πιο σταδιακή διαδικασία, με τον Κάουγκιλ να παραμένει πρόεδρος για μερικά χρόνια.

Πηγή:Sky news

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...