Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από την πρωθυπουργία λέγοντας: «Κανείς δεν είναι απολύτως απαραίτητος»

 Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «κανείς στην πολιτική δεν είναι απολύτως απαραίτητος» καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία μετά από λιγότερο από τρία χρόνια στο Νούμερο 10.

Μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, ευχαρίστησε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που τον ψήφισαν και είπε ότι ο λόγος για τον οποίο πάλεψε τόσο πολύ για να

παραμείνει στο Νούμερο 10 ήταν επειδή «νόμιζα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου και η υποχρέωσή μου απέναντί ​​σου».

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι είναι «οδυνηρό να μην το καταφέρεις», αλλά πρόσθεσε: «Κανείς στην πολιτική δεν είναι απολύτως απαραίτητος».

Είπε ότι προσπάθησε να πείσει το υπουργικό του συμβούλιο ότι θα ήταν «εκκεντρικό» να αλλάξει πρωθυπουργό τώρα, αλλά «λυπάμαι που δεν είχα επιτυχία σε αυτά τα επιχειρήματα».

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η διαδικασία για τον διορισμό νέου ηγέτη θα ξεκινήσει τώρα, με το χρονοδιάγραμμα να ορίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Υπήρξαν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά από περισσότερες από 50 παραιτήσεις από το μισθολόγιο της κυβέρνησης και κύματα υποστηρικτών που ζητούσαν να φύγει.

Η μαζική εξέγερση ξεκίνησε την Τρίτη αφότου η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχτηκε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς εναντίον του ντροπιασμένου πρώην Υπαρχηγού Γουίπ Κρις Πίντσερ το 2019, αλλά παρόλα αυτά τον διόρισε τον Φεβρουάριο και έστειλε υπουργούς για να τον υπερασπιστούν.

Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid και ο καγκελάριος Rishi Sunak ήταν οι πρώτοι που παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά τις τελευταίες 48 ώρες, βουλευτές από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης συσσώρευσαν τις επιστολές και τις απαιτήσεις τους να φύγει.

Ο κ. Τζόνσον αρχικά επέμεινε ότι παρέμενε στη θέση του, με μια πηγή στο Νούμερο 10 να λέει μόλις σήμερα το πρωί ότι σχεδίαζε να «πολεμήσει».

Αλλά μετά την παραίτηση της νέας γραμματέας Παιδείας, Michelle Donelan - η οποία ήταν στη θέση αυτή μόνο 36 ώρες - και ο πρόσφατα διορισμένος καγκελάριος Nadhim Zahawi ζήτησε δημόσια την αποχώρησή του, η Downing Street επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...