Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ που έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία πεθαίνει λίγο πριν το τέλος της θητείας του

 Η οργάνωση περιέγραψε τον Mohammad Barkindo ως «ανιδιοτελή άνθρωπο με μεγάλη ταπεινοφροσύνη και ευπρέπεια» και είπε ότι η απώλειά του θα γίνει αισθητή βαθιά σε όλη τη βιομηχανία πετρελαίου.

Το αφεντικό του ΟΠΕΚ -του ισχυρού καρτέλ που εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο- πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ο Μοχάμαντ Μπαρκίντο πέθανε αργά την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπος της βιομηχανίας πετρελαίου της Νιγηρίας .

Η αιτία του θανάτου του δεν είναι άμεσα γνωστή, αλλά φέρεται να πέθανε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νιγηρίας και την ομιλία του σε μια σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στη χώρα.

Η περίοδος του κ. Barkindo ως επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) - του οποίου οι 13 χώρες μέλη αντιπροσωπεύουν το 80% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου στον κόσμο - επρόκειτο να λήξει αυτόν τον μήνα μετά από έξι χρόνια.

Οδήγησε τον όμιλο σε μια δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν κάποια στιγμή ορισμένοι παραγωγοί έπρεπε να πληρώσουν τους ανθρώπους για να πάρουν το πετρέλαιο από τα χέρια τους.

Η κληρονομιά του είναι πιθανό να καθοριστεί από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, που επετεύχθη στην αρχή της θητείας του το 2016 με τη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Ο όμιλος μείωσε σημαντικά την παραγωγή προκειμένου να σταθεροποιήσει την τιμή του πετρελαίου καθώς χτυπήθηκε ο COVID.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει τεθεί υπό έξτρα έλεγχο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σημερινών υψηλών τιμών του πετρελαίου που τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών της βενζίνης.

Ο ΟΠΕΚ είπε ότι ήταν μια «βαθιά απώλεια» για τη βιομηχανία πετρελαίου και τον αποκάλεσε «ανιδιοτελή άνθρωπο με μεγάλη ταπεινοφροσύνη και ευπρέπεια».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι υπηρέτησε «με μεγάλη διάκριση και τον βοήθησε να αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο μεγάλες πτώσεις του κλάδου (2015-2016 και 2020-2021)».


Στην κεντρική ομιλία του στην Αμπούτζα ώρες πριν από το θάνατό του, ο κ. Μπαρκίντο είπε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εξακολουθεί να ταράζεται από τις τεράστιες επενδυτικές απώλειες των τελευταίων ετών και είναι «υπό πολιορκία».

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο κλάδος έχει πληγεί από δύο σημαντικούς κύκλους - τη σοβαρή ύφεση της αγοράς το 2015 και το 2016 και τον ακόμη πιο εκτεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19», είπε.

Ο κ. Barkindo ξεκίνησε την καριέρα του το 1982 με την Nigerian Mining Corporation και υπηρέτησε για περισσότερες από δύο δεκαετίες στην Nigerian National Petroleum Corporation.

Γεννημένος στη Yola της Νιγηρίας, σπούδασε μεταπτυχιακά στα οικονομικά του πετρελαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και MBA στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...