Οι διασώστες βρίσκουν μέρη σωμάτων μετά από θανατηφόρα χιονοστιβάδα στον ιταλικό παγετώνα

 Η βροχή εμπόδισε τις προσπάθειες έρευνας τη Δευτέρα, αλλά ο ηλιόλουστος καιρός την Τρίτη επέτρεψε σε ελικόπτερα να μεταφέρουν περισσότερες ομάδες διάσωσης στο σημείο - αν και οι ελπίδες να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξασθενούσε.Οι διασώστες εντόπισαν μέρη πτωμάτων κατά την έρευνα για πεζοπόρους που αγνοούνται μετά από ισχυρή χιονοστιβάδα που σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους στην Ιταλία.

Αρχικά, οι αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι 13 πεζοπόροι εξακολουθούσαν να αγνοούνται στον παγετώνα Marmolada, ανατολικά του Bolzano στα βουνά των Δολομιτών, αλλά η επαρχία του Trento μείωσε τον αριθμό σε πέντε αφού άλλοι οκτώ έκαναν check in με τις αρχές.Η βροχή εμπόδισε τις προσπάθειες έρευνας τη Δευτέρα , αλλά ο ηλιόλουστος καιρός την Τρίτη επέτρεψε σε ελικόπτερα να μεταφέρουν περισσότερες ομάδες διάσωσης στο σημείο - αν και οι ελπίδες να βρεθεί κάποιος ζωντανός γίνονταν όλο και πιο περιορισμένες.

Ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα έπεσε την Κυριακή, πυροδοτώντας μια χιονοστιβάδα που έστειλε έναν κατακλυσμό πάγου, βράχων και συντριμμιών που όργωναν στην πλαγιά του βουνού σε ανυποψίαστους πεζοπόρους από κάτω.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν .

"Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, το να βρούμε κάποιον ζωντανό με αυτό το είδος γεγονότος είναι μια πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα, πολύ απομακρυσμένη, επειδή η μηχανική δράση αυτού του τύπου χιονοστιβάδας έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους", δήλωσε ο Alex Barattin της Υπηρεσίας Διάσωσης των Άλπεων. .

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας με ελικόπτερο στην τοποθεσία έδειξαν μια ανοιχτή τρύπα στον παγετώνα.

Το έδαφος παραμένει τόσο ασταθές που τα συνεργεία διάσωσης παρέμειναν στο πλάι και χρησιμοποίησαν drones για να βρουν επιζώντες ή σημάδια ζωής, ενώ τα ελικόπτερα έψαχναν κρυφά, με μερικά να χρησιμοποιούν εξοπλισμό για να ανιχνεύουν ping κινητών τηλεφώνων.

Δύο διασώστες παρέμειναν στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και ενώθηκαν με άλλους διασώστες το πρωί της Τρίτης.

Μια άποψη που λαμβάνεται από ένα ελικόπτερο διάσωσης του παγετώνα Punta Rocca κοντά στο Canazei.  Φωτογραφία: AP
Εικόνα: Μια άποψη που λαμβάνεται από ένα ελικόπτερο διάσωσης του παγετώνα Punta Rocca κοντά στο Canazei. Φωτογραφία: AP

Ο Maurizio Dellantonio, εθνικός πρόεδρος της Υπηρεσίας Διάσωσης των Άλπεων, είπε ότι οι ομάδες βρήκαν μέρη σώματος, εξοπλισμό πεζοπορίας και ρούχα πάνω από τα συντρίμμια, στοιχεία της ισχυρής πρόσκρουσης της χιονοστιβάδας.

"Έχουμε ανακτήσει τόσα πολλά θραύσματα τις τελευταίες δύο ημέρες. Είναι πολύ οδυνηρά για όσους τα μαζεύουν. Και μετά για όσους πρέπει να τα αναλύσουν", είπε.

«Προσωπικά μπορώ μόνο να σκεφτώ ότι αυτό που βρήκαμε στην επιφάνεια θα είναι το ίδιο με αυτό που θα βρούμε από κάτω, όταν θα λιώσει ο πάγος ή σκάβοντας, αν υπάρχει πιθανότητα».

Οι αξιωματούχοι έκλεισαν όλες τις διαδρομές πρόσβασης και τα λιφτ στον παγετώνα για τους πεζοπόρους λόγω των φόβων για συνεχιζόμενη αστάθεια και το ενδεχόμενο να αποκολληθούν περισσότερα κομμάτια πάγου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επισκέφτηκε τη βάση διάσωσης στο Καναζέι τη Δευτέρα, αναγνώρισε ότι οι χιονοστιβάδες είναι προβλέψιμες, αλλά ότι η τραγωδία «εξαρτάται σίγουρα από την επιδείνωση της κλιματικής κατάστασης».

Η Ιταλία βιώνει επί του παρόντος έναν καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού, μαζί με τη χειρότερη ξηρασία στα βόρεια των τελευταίων 70 ετών. Οι ειδικοί είπαν ότι υπήρχαν ασυνήθιστα μικρές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκθέτοντας τους παγετώνες των ιταλικών Άλπεων στη ζέστη του καλοκαιριού και το λιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...