Πόλεμος Ουκρανίας: Τι θα συμβεί στο Ντονμπάς τώρα που το Λουχάνσκ έχει πέσει στη Ρωσία;

Ειδικοί είπαν στο Sky News ότι είναι πιθανό να υπάρξει παύση στις μάχες καθώς η Ρωσία ανασυντάσσεται, αλλά στη συνέχεια θα ενταθεί εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Ουκρανία ενισχύει τις δυνάμεις της και φέρνει τα όπλα του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μία ημέρα αφότου τα στρατεύματα που την υπερασπίζονταν αποσύρθηκαν από την τελευταία εναπομείνασα πόλη την οποία υπεράσπιζαν.

Έχουν περάσει μόλις δυόμισι μήνες από τότε που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε ότι η Μάχη για το Ντονμπάς - που αποτελείται από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ - είχε ξεκινήσει.

Ο Πούτιν θα αλλάξει εστίαση μετά τη λήψη βασικών ενημερώσεων για την πόλη - ζωντανή Ουκρανία

Εικόνα: Οι γραμμές ελέγχου την 131η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Στα τέλη Απριλίου, το Sky News μίλησε με ειδικούς που είπαν ότι αναμενόταν ότι η Ρωσία θα στόχευε χωριά έξω από το Σεβεροντόνετσκ όπου η Ουκρανία στήνει την άμυνά της.

Ήταν ακριβώς αυτό που συνέβη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις ουκρανικές θέσεις και απώθησαν τους υπερασπιστές.

Θεωρήθηκε ότι οι Ρώσοι θα έβρισκαν την αντίσταση πιο σκληρή για να ξεπεράσουν τις πόλεις, καθώς βυθίστηκαν στον αστικό πόλεμο, αλλά η επίθεση στο Σεβεροντόνετσκ έδειξε πώς η Μόσχα σκόπευε να πετύχει τους στόχους της.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υιοθέτησαν μια προσέγγιση «καμένης γης», με βαρύ πυροβολικό να χρησιμοποιείται για να χτυπήσει τις ουκρανικές θέσεις, καταστρέφοντας οτιδήποτε στο δρόμο τους.

Λοιπόν, εάν το Λουχάνσκ καταλήφθηκε, τι θα ακολουθήσει για τον πόλεμο της Ουκρανίας;

Διαβάστε ακόμα: Μέσα σε Σεβεροντόνετσκ: Μια πόλη που διαλύθηκε από τον πόλεμο

Διάλειμμα στη μάχη;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν στο Λουχάνσκ «πρέπει να ξεκουραστούν, να αυξήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες».

Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αμυνόμενες δυνάμεις υποχώρησαν από την πόλη για να αποφύγουν να περικυκλωθούν. Προέβλεψε ότι οι Ρώσοι θα έχουν μια πολύ πιο σκληρή μάχη στο Ντόνετσκ από ό,τι είχαν στο Λουχάνσκ.

Ο εμπειρογνώμονας των στρατιωτικών πληροφοριών Forbes McKenzie είπε στο Sky News ότι ενώ η Ρωσία ήταν επιτυχής στην κατάκτηση του Λουχάνσκ, είχε κόστος.

Είπε: "Έχουν ξοδέψει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου είπε την περασμένη εβδομάδα στη RUSI ότι έχουν δεσμευτεί 103 μονάδες μάχης. Αυτός είναι ένας τεράστιος στρατός και ο ανεφοδιασμός τέτοιων θα ασκούσε πίεση σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να κάνουν οι Ρώσοι».

Ενώ έχουν αποσυρθεί από το Lysychansk, ο κ. McKenzie πιστεύει ότι μπορεί να ήταν αυτό που σκόπευαν οι Ουκρανοί από τότε, επειδή ήταν τόσο δαπανηρό για τις ρωσικές δυνάμεις.

Είπε: «Η πρόθεσή τους ήταν να φθείρουν τους Ρώσους όσο καλύτερα μπορούσαν, στις τσέπες γύρω από το Σεβεροντόνετσκ και το Λυσιχάνσκ. Να κάνουν τους Ρώσους να πολεμήσουν.

«Δεν υπάρχουν σπουδαίες τακτικές νίκες για τους Ρώσους εκτός από το να φέρουν τη σημαία τους πάνω από τα ερείπια του Lysychansk. Αλλά έπρεπε πραγματικά να ξοδέψουν ανθρώπους και υλικό με τρόπο που δεν θα ήθελαν.

«Έτσι οι Ουκρανοί το πέτυχαν και θα κινηθούν στη γραμμή μεταξύ Μπαχμούτ και Σλοβιάνσκ… [και] θα σκάψουν και θα περιμένουν την ανασύσταση και τον ανεφοδιασμό των Ρώσων.

«Γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των θυμάτων είναι φρικτό και δεν είναι πραγματικά βιώσιμο και για τις δύο πλευρές, οπότε πιστεύω ότι θα δούμε μια λειτουργική παύση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Διαβάστε περισσότερα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού

Η πρώτη γραμμή προχωρά

Ο κ. McKenzie είπε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν καλύψει τη γη από όπου μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφουν τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι μάχες πρέπει πραγματικά να φτάσουν εκεί που βρίσκεται η μάχιμη μάζα των Ουκρανών», είπε στο Sky News. «Θα εκτιμούσα ότι θα ήταν το ψηλό έδαφος μέσα και γύρω από έναν κεντρικό δρόμο που ονομάζεται Ε40, που ενώνει το Μπαχμούτ μέχρι το Σλόβιανσκ.

«Είναι πιθανό οι Ουκρανοί να θέλουν να πάρουν μια θέση στα ανατολικά αυτού και να χρησιμοποιήσουν τον κεντρικό δρόμο για τις δικές τους γραμμές ανεφοδιασμού ή να πάρουν θέση στα δυτικά αυτού, στο υψηλό έδαφος. Και αυτό δημιουργεί πραγματικά τη νέα γραμμή άμυνα.

«Μένει να δούμε αν θα ανταλλάξουν αυτές τις δύο πόλεις με το διάστημα ή αν θα σκάψουν και θα υπερασπιστούν αυτές τις δύο πόλεις.

"Αυτό θα κατέβει στο πόσο μπορεί ο Ζελένσκι να επιταχύνει τις δυνάμεις του. Χρειάζονται 120, 180 ημέρες για να τεθεί σε δράση μια μαχητική ταξιαρχία. Επομένως, δεν πρόκειται να δει τις μαχητικές ταξιαρχίες του σε δράση παρά μόνο μερικούς μήνες, ίσως μέχρι Σεπτέμβριος."

Το Lysychansk πέφτει στις ρωσικές δυνάμεις

Η ρωσική τακτική σε απάντηση

Ο κ. McKenzie είπε ότι για τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες, οι Ρώσοι είναι πιθανό να επιχειρήσουν να εξαπολύσουν μικρότερες επιθέσεις κατά μήκος της αμυντικής γραμμής της Ουκρανίας, όπως αυτές που πραγματοποιεί ο ιδιωτικός στρατός του Ομίλου Wagner που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος θεωρείται ότι επιχειρεί 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ. .

Η επόμενη πλήρης επίθεση δεν θα γίνει παρά αργότερα, αλλά τυχόν κέρδη θα αξιοποιηθούν, με μια προέλαση να υποστηρίζεται από δυνάμεις που θα ακολουθήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση με μια προσπάθεια να σπάσουν την ουκρανική γραμμή.

Είπε: "Ο χαρακτηρισμός μιας επιχειρησιακής παύσης θα είναι απλώς τοπικές θωρακισμένες μάχες μεταξύ... μιας ομάδας μεγέθους εταιρείας - τρία έως έξι τανκς, κάτι τέτοιο. Την επόμενη εβδομάδα θα μας ενημερώσει εάν ισχύει αυτό .

«[Θα] δείτε διερευνητικές επιθέσεις… πάνω κάτω στη γραμμή.

«Αν το δούμε αυτό για τις επόμενες έξι εβδομάδες, αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι είναι απασχολημένοι με την ανασύσταση των δυνάμεών τους.

«Εάν υπάρχουν θύλακες αντίστασης που αφήνουν πίσω οι Ουκρανοί, μόνο και μόνο για να συγκρατήσουν τους Ρώσους, τότε υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάποια πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο. Θα πουν στους ανθρώπους απλώς να ξοδέψουν τα πυρομαχικά τους και μετά να επιστρέψουν στις μάχες.

"Αυτό που λειτούργησε σχετικά καλά για τους Ρώσους είναι αυτό που αποκαλούν "πολιτική παράκαμψης" - έτσι, αν δεν ήθελαν να πολεμήσουν τους θύλακες αντίστασης, έχουν πάει πίσω, ουσιαστικά, κόβοντας τον θύλακα της αντίστασης. μπορεί να τους δούμε να κάνουν μια βόλτα για επιχειρησιακά κέρδη στο έδαφος, απλώς περιτριγυρίζοντας την ουκρανική άμυνα».

Είπε ότι αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε διερευνητικές επιθέσεις που θα προέρχονται δυνητικά από το βορρά, πιθανώς νότια του Izyum, και το νότο, για παράδειγμα από την περιοχή γύρω από την πόλη του Ντόνετσκ, όπου οι γραμμές του μετώπου δεν έχουν κινηθεί πραγματικά για πολύ καιρό.

Εάν οι Ρώσοι κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη, ο στρατηγικός τους στόχος θα είναι να κατακτήσουν το Ντονμπάς μέχρι το φθινόπωρο. Εάν δεν βρουν τρόπο να διασχίσουν τις άμυνες της Ουκρανίας, το μέγιστο που θα μπορέσουν να διαχειριστούν θα είναι μια ολοκληρωτική επίθεση κατά μήκος μιας γραμμής 50 χιλιομέτρων.

Όταν έρθουν οι βροχές, θα δυσκολέψει πολύ τη μάχη και στη συνέχεια θα υπάρξει δραματική πτώση της θερμοκρασίας, με βαρύ χιόνι που θα ακολουθείται από παγωμένο συμπαγές έδαφος, κανένα από τα οποία δεν κάνει τη μάχη εύκολη. Εάν η μάχη για το Ντονμπάς συνεχίζεται τον Νοέμβριο, οι πρώτες γραμμές είναι απίθανο να κινηθούν πολύ μέσα στο χειμώνα, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Επιπλέον, ο κ. McKenzie είπε ότι οι Ρώσοι θα ξέρουν ότι πρέπει να επιτύχουν τον στόχο τους προτού η Ουκρανία μπορέσει να φέρει προμήθειες του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τις δυνατότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...