Για τη Μόσχα είναι πράξη κρατικής τρομοκρατίας«Nord Stream 1-2, η Ουάσιγκτον απέφυγε

 Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν το γεγονός ότι το «ατύχημα της Βαλτικής» συνέβη μια ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στο Λούμπμιν στη βόρεια Γερμανία, την ανυποψίαστη είσοδο του «Nord Stream 2», όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν τη θέση σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

Αυτά δεν είναι ρωγμές. Οι τρύπες είναι πραγματικά μεγάλες». Με αυτά τα λόγια, η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας περιέγραψε χθες τη ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου «North Stream 1» και «North Stream 2», αφού υποθαλάσσια επιθεώρηση επιβεβαίωσε το σχηματισμό μιας άλλης, τέταρτης τρύπας στους αγωγούς.

«Δύο περιστατικά σημειώνονται στους αγωγούς «Nord Stream 1» στην αποκλειστική θαλάσσια ζώνη της Σουηδίας, δύο στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», στην ίδια ζώνη της Δανίας. Η νέα ζημιά βρέθηκε όχι μακριά από τρεις πολύ μεγάλες τρύπες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε αυτούς τους αγωγούς», δήλωσε η Τζένι Λάρσεν, εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής.

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Severni tok 1» κατασκευάστηκε από περίπου 202.000 σωλήνες, καθένας από τους οποίους έχει μήκος 12 μέτρα. Αυτοί οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα πάχους τεσσάρων εκατοστών και προστατεύονται από ένα στρώμα τσιμέντου πάχους 11 εκατοστών. Στο εσωτερικό υπήρχε μια άγνωστη ποσότητα φυσικού αερίου (ένα μείγμα στο οποίο κυριαρχεί το μεθάνιο) υπό ακραία πίεση, η οποία ποικίλλει αισθητά στην είσοδο, στο μεσαίο και στο άκρο του. Οι σωλήνες των δύο αγωγών τοποθετούνται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, σε βάθη μεταξύ 70 και 90 μέτρων. Πώς λοιπόν, στα σχετικά ρηχά νερά της Βαλτικής γύρω από το νησί Bornholm της Δανίας, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, σημειώθηκε μια σειρά από «αιφνίδια και τεράστιες διαρροές ενέργειας» κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου, με την πρώτη να προκαλεί ένας σεισμός μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο τελευταίος, που καταγράφηκε σε όλη τη Σκανδιναβία, 2,3 Ρίχτερ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δοθεί από χωριστές έρευνες της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες πληροφοριών αυτών των χωρών. Η «Deutsche Welle» ανέφερε χθες ανεπίσημη εκτίμηση της εκεί υπηρεσίας πληροφοριών BND ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «North Stream 1» υπέστη «για πάντα» ζημιές. Εάν εισέλθει αλμυρό νερό στους σωλήνες αυτού του αγωγού φυσικού αερίου και προκαλέσει διάβρωση, και η Gazprom πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας (λόγω νέας διαιτησίας), τότε το «Turkey Stream» παραμένει το μόνο αναμφισβήτητη διαδρομή της ενέργειας της Σιβηρίας προς την Ευρώπη. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου είναι αβέβαιες προς το παρόν.

Ταυτόχρονα, διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν το γεγονός ότι το «ατύχημα της Βαλτικής» συνέβη μια ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στο Λούμπμιν της βόρειας Γερμανίας (αλλιώς το ανυποψίαστο επίπεδο εισόδου του «Nord Stream 2»), όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να οι αρχές εγκρίνουν τη θέση σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, το ερώτημα για το τι προκάλεσε τη βλάβη των δύο αγωγών φυσικού αερίου αποτελεί αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών από τα κορυφαία κέντρα ισχύος του βορείου ημισφαιρίου: από την Αμερική έως τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η επίσημη Ουάσιγκτον είναι αισθητά συγκρατημένη από το να χαρακτηρίσει το περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα «δολιοφθορά». Δεν θέλουμε να προλάβουμε την έρευνα, δήλωσε η Karin Jean-Pierre, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά από αίτημα του Τύπου ότι η Ουάσιγκτον, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι, καθορίζεται από «δολιοφθορά». Εάν πρόκειται για πιθανή δολιοφθορά, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από τους Ευρωπαίους να συμμετάσχει στην έρευνα.


«Εμείς, όπως πολλές χώρες εκεί, έχουμε ικανότητες που σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα». Ωστόσο, δεν μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στην έρευνα», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Πενταγώνου.


Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η Tamara Lawrence, εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι, εάν χρειαστεί, έτοιμο να παράσχει υποστήριξη και βοήθεια στους συμμάχους του σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Και το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να παράσχει υποστήριξη στους Ευρωπαίους συμμάχους του «αποφασιστικά και ενωμένα», εάν πρόκειται για δολιοφθορά, ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας.


Δυτικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πολυάριθμα ρωσικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και drones έχουν εντοπιστεί αυτές τις μέρες στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής κοντά στο σημείο της διαρροής αερίου από δύο αγωγούς φυσικού αερίου. Η Μόσχα ανησυχεί όλο και λιγότερο για την καταστροφή στη Βαλτική. Έρευνα για την υπόθεση του «Nord Stream 1» και του «Nord Stream 2» άνοιξε χθες η Εισαγγελία της Ρωσίας λόγω της υποψίας ότι επρόκειτο για πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας». Το επίσημο Κρεμλίνο υποψιάζεται ανοιχτά ότι πρόκειται για «κρατική τρομοκρατία».


«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμμετοχή ενός κράτους». Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα έρευνα», δήλωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ζημιά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου σημειώθηκε στη ζώνη στην οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν «πλήρη έλεγχο», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Παρεμπιπτόντως, μετά από αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στο East River, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις μυστηριώδεις ζημιές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική.


«Κάθε επίθεση σε ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει επίθεση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας και της Ευρώπης». Άτομα στο Καπιτώλιο προσπαθούν ήδη να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τα περιστατικά Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Ίσως έχουν καλύτερη θέα από την κορυφή του Καπιτωλίου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να παρατήρησαν δραστηριότητα πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ κοντά σε ρωσικές υποδομές (αγωγοί φυσικού αερίου) την προηγούμενη μέρα. Καθώς και drones και ελικόπτερα που πετούν εκεί. Και οι ασκήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού σε εκείνη την περιοχή λίγο νωρίτερα...», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το Tass.


Και ενώ η έκβαση της ανακοινωθείσας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ακόμη αβέβαιη, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαρρέει από τους κατεστραμμένους σωλήνες δύο αγωγών φυσικού αερίου «τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή», σύμφωνα με επίσημες πηγές στην Κοπεγχάγη. Παράλληλα, το κοινό δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση που να αναφέρει τα ακριβή σημεία και των τεσσάρων ζημιών στο «North Stream 1» και στο «North Stream 2». Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι περίπου μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου (μεθάνιο και τεχνικό αέριο) έχουν ήδη διαφύγει από τον αγωγό από τον πυθμένα της θάλασσας στην επιφάνεια της θάλασσας και στην ατμόσφαιρα, και ότι μπορεί να προκληθεί περιβαλλοντική καταστροφή στο ορίζοντα σε αυτήν την περιοχή της Βαλτικής.

https://www.politika.rs/

Μοιραστείτε αυτήν την είδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...