Μπαράζ επιθέσεων σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια – “Μετά την 3η έκρηξη έπεσε το ρεύμα” (video)

 Σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν σήμερα πρωί το Κίεβο, ενώ πυραυλικές επιθέσεις αναφέρθηκαν στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά. Η ουκρανική προεδρία καταγγέλλει «μαζική επίθεση» της Μόσχας σε ενεργειακές υποδομές.

O ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο Κώστας Ονισένκο έκανε λόγο για πάνω απο 10 εκρήξεις στα περίχωρα του Κιέβου στο λεγόμενο φράγμα του Κιέβου,

όπου είναι το εργοστάσιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. “Μετά την τρίτη έκρηξη έσβησαν τα φώτα εντελώς προς τα βόρεια. Οι αρχές εφιστούν την προσοχή στο ότι μπορεί να συνεχιστούν οι επιθέσεις, καθότι υπήρξαν αναφορές και για άλλους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν είτε από την πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και από την πλευρά της Λευκορωσίας. Δουλεύει βεβαίως η ουκρανική αεροπορική άμυνα, αλλά το γεγονός ότι έχουν πληγεί αρκετά αρκετοί στόχοι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για τους τους πυραύλους του Καλίνινγκραντ ή του Σιντζάρ, που έχουν λίγους διαθέσιμους οι Ρώσοι και τους χρησιμοποιούν για να πλήξουν στρατηγικούς στόχους, όπως τους χαρακτηρίζουν. Διάφορες πόλεις επλήγησαν. Ακόμα δεν έχουμε αναφορές για θύματα” είπε.

Σύμφωνα με το Nexta έχουν ηχήσει σειρήνες σε όλη την επικράτεια πλην της Κριμαίας.

Τα νέα σημερινά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν διακόψει τη υδροδότηση στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο και την ηλεκτροδότηση σε 350.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο μέσω του Telegram.

«Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε ενεργειακή υποδομή κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών στην πρωτεύουσα έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση. 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram.

«Οι ρώσοι τρομοκράτες επετέθησαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργός. «Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα».

Στο Χάρκοβο η λειτουργία του μετρό έχει σταματήσει εξαιτίας εκρήξεων και εκεί.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα αφότου κατηγόρησε το Κίεβο για την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την επίθεση με drone κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία επίσης χρέωσε στην Ουκρανία αλλά και στους Βρετανούς τους οποίους η Μόσχα κατηγόρησε για συντονισμό των επιθέσεων.

Η Μολδαβία ανέφερε πτώση θραυσμάτων ρωσικού πυραύλου κοντά στα σύνορα

Στο Κισινάου, το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που κατερρίφθη από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έπεσαν σε μολδαβικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι και θύματα.

«Ενας πύραυλος ο οποίος κατερρίφθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσε στις παρυφές του χωριού Νασλαβτσέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά τα παράθυρα πολλών κατοικιών έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την Μολδαβία, υποψήφια προς ένταξιν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα που πλήττεται από τις συνέπειες της σύρραξης.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Μολδαβία είχε καταγγείλει την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τρεις ρωσικούς πυραύλους Cruise, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...