ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 30 Νοεμβρίου 1853: Nαυμαχία της Σινώπης, οι Ρώσοι καταστρέφουν τον τουρκικό στόλο

 Η Μοίρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βομβαρδίζει και καταστρέφει πλήρως ναυτική μοίρα του Οθωμανικού ναυτικού που βρισκόταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Σινώπης, ανοίγοντας την αυλαία του νέου Ρωσο-Τουρκικού πολέμου που θα εξελιχθεί στον πόλεμο της Κριμαίας.

Η επίθεση έγινε στις 30 Νοεμβρίου (18 Νοεμβρίου με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο που ακολουθούσαν τότε ακόμα οι Ρώσοι), στο συγκεντρωμένο τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το προληπτικό χτύπημα πριν ο εχθρικός στόλος αποπλεύσει και κινηθεί στα ανοιχτά, ήταν εμπνευσμένο από τα διδάγματα του βρετανού ΝαυάρχουΟρατίου Νέλσωνα.

Στον ναυτικό βομβαρδισμό οι Ρώσοι υπερίσχυσαν χάρη στα εκρηκτικά βλήματα των πυροβόλων Paixhans που διέθεταν. Η εμβέλεια, η διατρητική ικανότητα και το γεγονός ότι τα ρωσικά βλήματα περιείχαν εκρηκτική γόμωση και προκαλούσαν μεγάλη καταστροφή και πυρκαγιές μετά τη διάτρηση, έδωσαν το αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα. Τα  Paixhans ήταν μια καινοτομία που μόνο τα ναυτικά της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αμερικής έφεραν εκείνη την εποχή, έναντι των κλασσικών λειόκανων πυροβόλων που έβαλαν σιδερένια βλήματα ή βολίδες.

Πυροβόλα Νeurdein των 140 mm σε νεώτερη απεικόνιση επί του γαλλικού πολεμικού ‘Ocean’.

Με τίμημα 270 νεκρούς και τραυματίες οι Ρώσοι κατέστρεψαν πλήρως την οθωμανική μοίρα βυθίζοντας και κατακαίοντας εκτός των πολεμικών και ό,τι άλλο πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι (ψαράδικα, εμπορικά κλπ.) καθώς και τις εγκαταστάσεις, τις παράκτιες πυροβολαρχίες,  σκοτώνοντας 3.000 Τούρκους. Μόνο το ατμόπλοιο ‘Taif’ διέφυγε και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη το νέο της καταστροφής.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής επιτυχίας έφερε την Οθωμανική αυτοκρατορία στο χείλος της κατάρρευσης και έκανε τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία να παρέμβουν δυναμικά για να αποτρέψουν την έξοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος ξεκινούσε.

Ο Ρώσος ναύαρχος Παβέλ Ναχίμωφ, αρχιτέκτονας της ναυμαχίας της Σινώπης και από τους βασικούς παράγοντες οχύρωσης και άμυνας της Σεβαστούπολης λίγα χρόνια μετά στην Κριμαία. Σκοτώθηκε πολεμώντας στην ομώνυμη πολιορκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...