27 Νοεμβρίου 1944: 4.000 τόνοι εκρηκτικών σκάνε δίπλα σε ένα βρετανικό χωριό

 Αποθήκη πυρομαχικών της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας κατασκευασμένη σε παλιά ορυχεία στο Staffordshire, κοντά στο χωριό Fauld που λειτουργούσε από προσωπικό της RAF και Ιταλούς αιχμαλώτους, τινάζεται στον αέρα προκαλώντας σημαντικές απώλειες και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Η εγκατάσταση μπορούσε να αποθηκεύσει έως 40.000 τόνους εκρηκτικών, πυροκροτητών, εμπρηστικών βομβών και πυρομαχικών πυροβόλων όπλων.

Στις 11:15 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου 1944, μια συγκλονιστική έκρηξη συντάραξε όλη την περιοχή. Σύντομα ακολούθησε και μια δεύτερη υψώνοντας όγκους καπνού, χώματος και πέτρας στον αέρα.

Aν και τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν είναι γνωστά, φαίνεται ότι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού προκάλεσε χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας (π.χ. χρήση χάλκινων εργαλείων σε διαδικασίες απασφάλισης πυρομαχικών) με αποτέλεσμα την καταστροφή. Το γεγονός παρέμεινε μυστικό -όσο ήταν δυνατόν- για να μην αποκαλυφθεί εν μέσω του πολέμου η ακριβής έκταση της καταστροφής.

Υπολογίζεται πως 4.000 τόνοι πυρομαχικών ανατινάχτηκαν και από τη γιγάντια έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας διαμέτρου 230 μέτρων και βάθους 30 (ορατός και σήμερα), ενώ πολλά κτίρια στην περιοχή καταστράφηκαν, περιλαμβανομένης μιας μεγάλης δεξαμενής νερού 450.000 κυβ. μέτρων, που προσέθεσε την πλημμύρα στα δεινά της περιοχής.




....Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμα και σήμερα αδιευκρίνιστος, αφού στην αποθήκη ή κοντά της, βρίσκονταν προσωπικό της R.A.F., ντόπιοι, εποχιακοί εργαζόμενοι στην περιοχή, αλλά και αιχμάλωτοι πολέμου, που απασχολούνταν εθελοντικά υπό φρούρηση στις εγκαταστάσεις. Πάντως υπολογίζεται πως τουλάχιστον 70 άτομα σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Παρόλα αυτά η εγκατάσταση συνέχισε να χρησιμοποιείται ως αποθήκη πυρομαχικών μέχρι τα τέλη του 1960 και από την USAF στη δεκαετία του ’70.

Σήμερα, μια αναμνηστική στήλη μνημονεύει το γεγονός μαζί με τα ονόματα 70 νεκρών. Η βρετανική κυβέρνηση αποζημίωσε τους κατοίκους της περιοχής και τους συγγενείς των θυμάτων το 1959 αλλά η περιοχή παραμένει περιφραγμένη από το 1979, που οι τελευταίες πολεμικές μονάδες την εγκατέλειψαν, λόγω των δεκάδων χιλιάδων τόνων πυρομαχικών που παραμένουν θαμμένοι στις γαλαρίες του παλιού ορυχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...