Τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει νέα κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ανδρείκελα ελεγχόμενα από τη Γερμανία αφού, ούτως ή άλλως, η επίσημη κυβέρνηση της χώρας ήταν επί της ουσίας… διακοσμητικό στοιχείο. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το καθεστώς διακυβέρνησης των κατεχομένων κρατών, εξουσία ασκούσε ο ανώτατος Γερμανός διοικητής σε συνεργασία με τον αναπληρωτή διοικητή. Τις αντίστοιχες θέσεις στην Τσεχοσλοβακία κατείχαν ο διπλωμάτης Κωνσταντίν Φον Νόιρατ και ο Σουδήτης στην καταγωγή, Γερμανός στρατηγός Καρλ Χέρμαν Φρανκ.
Πολύ γρήγορα οι σχέσεις των δύο ανδρών έφθασαν σε οριακό σημείο, με αφορμή τις προσωπικές φιλοδοξίες του Φρανκ, που επεδίωκε να αναλάβει τη θέση του Νόιρατ. Πράγματι, με τον καιρό, κύκλοι στη ναζιστική Γερμανία προώθησαν στη θέση του διοικητή τον Φρανκ, ανακαλώντας τον Νόιρατ. Για την κάλυψη της κενής θέσης του αναπληρωτή διοικητή, πολύ σύντομα τοποθετήθηκε ο Γερμανός αντιστράτηγος των Ες-Ες Ράινχαρτ-Τρίσταν-Όιγκεν Χάιντριχ Reinhard Eugen Tristan Heydrich). Το περιβόητο στέλεχος των Eς-Eς, είχε γεννηθεί στις 7 Μαρτίου 1904 στο Χάλλε (Halle), κωμόπολη κοντά στη Λειψία.
Ο Ράινχαρτ, ανατράφηκε σε περιβάλλον μουσικής παιδείας, διότι ο πατέρας του μονωδός σε όπερες του Βάγκνερ και επικεφαλής του Μουσικού Ωδείου του Χάλλε και η μητέρα του διακεκριμένη πιανίστα. Ο Χάιντριχ ως νεαρός ασχολήθηκε συστηματικά βιολί, επιδεικνύοντας μεγάλο μουσικό ταλέντο. Από αυτή την νεαρή του ηλικία απέκτησε το πάθος για το βιολί, το οποίο λάτρευε μέχρι το θάνατό του. Πέρασε ασφαλή παιδικά χρόνια ως γόνος οικογενείας υψηλής κοινωνικής θέσεως, αλλά η αυταρχική συμπεριφορά της μητέρας του, η οποία που απαιτούσε αυστηρή πειθαρχία, σε συνδυασμό με τη σχολική του ζωή – οι συμμαθητές τον πείραζαν για την ιδιαίτερα λεπτή χροιά της φωνής τους – τον οδήγησαν να γίνει ένα συνεσταλμένο και βαρύθυμο αγόρι, το οποίο όμως διακρινόταν για την τελειομανία του με οτιδήποτε ασχολείτο.
Στην περίοδο του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου έγινε μέλος στην τοπική οργάνωσης Freikorps, μια δεξιά, αντισημιτική οργάνωση πρώην στρατιωτικών, ειδικευμένη στις συγκρούσεις με κομμουνιστές στους δρόμους. Ο νεαρός Ράινχαρντ επηρεάστηκε τόσο από αυτήν όσο και από το κίνημα Volk αποκτώντας τις αντιλήψεις υπεροχής των Αρείων Γερμανών. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές οικογένειες έχασαν την οικονομική του ευμάρεια και την κοινωνική τους θέση. Η οικογένεια του Χάιντριχ δεν αποτέλεσε εξαίρεση και ο νεαρός Ράινχαρντ, μην μπορώντας να ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές, εγγράφεται στη Σχολή του Ναυτικού το Μάρτιο του 1922 σε ηλικία 18 ετών. Λόγω της ιδιομορφίας της φωνής του αποκτά το προσωνύμιο «τράγος».
Με την αποφοίτηση του από την σχολή και την ονομασία του σε ανθυποπλοίαρχο, αναλαμβάνει καθήκοντα αξιωματικού διαβιβάσεων στην υπηρεσία του Ναύαρχου Βίλχελμ φον Κανάρη, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός της Άμπβερ (των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών του Γ΄Ράιχ), από το 1935 έως τη διάλυσή της. Η αγάπη του όμως για το γυναικείο φύλο, στάθηκε η αφορμή να τερματισθεί πολύ γρήγορα η καριέρα του στο Ναυτικό. Συγκριμένα ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την κόρη ενός διευθυντή ναυπηγείου την οποία αρνήθηκε να νυμφευθεί. Το σκάνδαλο οδήγησε τον ναύαρχο Έριχ Ρέντερ (Erich Roeder) να εξαναγκάσει τον Χάιντριχ να εγκαταλείψει το Ναυτικό.
Μέχρι το 1936, όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες (Γκεστάπο, SA, SD) έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία των SS με τον επικεφαλής τους, Χίμλερ, να λογοδοτεί απευθείας και μόνο στον Χίτλερ. Ο Χάιντριχ ήταν το δεξί χέρι του Χίμλερ αλλά κινούνταν πάντα στο παρασκήνιο. Σπάνια εμφανιζόταν δημόσια, δεν έκανε ποτέ δηλώσεις και απέφευγε τις φωτογραφήσεις.
Το 1939 αναλαμβάνει την Διοίκηση του Κεντρικού Γραφείου Ασφάλειας του Ράιχ (RSHA), μιας υπηρεσίας που συγκέντρωνε στους κόλπους της τη δράση των SD, της Γκεστάπο, της Ποινικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας κατασκοπείας και ιδρύει τις Ομάδες Ειδικής Δράσης (Einsatzgruppen). Οι ομάδες αυτές προέβησαν σε συστηματικές εξοντώσεις πολιτικών, εξεχουσών φυσιογνωμιών της αριστοκρατίας, της επιστήμης και του κλήρου στις υπό κατάληψη χώρες. Το Σεπτέμβρη του 1941 ο ίδιος ο Χίτλερ αναγνωρίζοντας τις «αρετές» και την προσφορά του Χαίντριχ, τον τοποθετεί ως «Προστάτη του Ράιχ» (Reichproteκtor) στην Τσεχοσλοβακία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου