Στο Ισραήλ ορκίζεται το νέο κοινοβούλιο, το πιο δεξιό στην ιστορία.

 Israel-Politics

Τα μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ ακούν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές στις αρχές του μήνα. (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS
Τα μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ ακούν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές στις αρχές του μήνα.  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
Το μέλος της ισραηλινής δεξιάς πτέρυγας της Κνεσέτ, Itamar Ben Gvir, αριστερά, και ο Bezalel Smotrich κοιτάζουν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στο Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές στις αρχές του μήνα.  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
Το μέλος της ισραηλινής δεξιάς πτέρυγας της Κνεσέτ, Itamar Ben Gvir, αριστερά, και ο Bezalel Smotrich, δεξιά, συζητούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί νομοθέτες ορκίστηκαν στο Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές στις αρχές του μήνα.  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Γιτζάκ Χέρτζογκ μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας για τους Ισραηλινούς βουλευτές στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα .  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
Ο βουλευτής της Κνεσέτ Aryeh Deri κυματίζει κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας για τους Ισραηλινούς βουλευτές στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές νωρίτερα μήνας.  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid εθεάθη κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα.  (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
1 _








Israel-Politics
Τα μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ ακούν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των Ισραηλινών βουλευτών στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022. Ισραηλινοί βουλευτές ορκίστηκαν στην Κνεσέτ, την Τρίτη, μετά τις εθνικές εκλογές στις αρχές του μήνα. (Abir Sultan/Pol Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS
ELEANOR H. REICH
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 στις 5:10 μ.μ
Σε αυτό το άρθρο:

Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
9ος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ισαάκ Χέρτζογκ
Ισραηλινός πολιτικός (γεν. 1960)
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AP) — Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικού αδιεξόδου και πέντε εκλογές, το Ισραήλ την Τρίτη ορκίστηκε στο πιο δεξιό κοινοβούλιο στην ιστορία του.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εργάζεται για να συνδυάσει έναν ακροδεξιό και θρησκευτικό κυβερνητικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ή την Κνεσέτ. Τα εβραϊκά αριστερά κόμματα - εδώ και καιρό πρωταθλητές των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους - υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα μιας δεξιάς συμμαχίας που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο της ισραηλινής κοινωνίας βοήθησε να προωθηθεί η πολιτική επιστροφή του Νετανιάχου ακόμη και όταν δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς. Οι νομοθέτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς ο Νετανιάχου ανέβηκε στη σκηνή για μια φωτογραφία με άλλους ηγέτες του κόμματος μετά την τελετή.

Η 25η Κνεσέτ ορκίστηκε με τρομπέτες και χορωδιακή μουσική λίγες ώρες αφότου ένας Παλαιστίνιος δράστης προχώρησε σε μια θανατηφόρα επίθεση σε μια ελεγχόμενη από το Ισραήλ βιομηχανική ζώνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς και τραυματίζοντας άλλους τρεις προτού πυροβοληθεί. Οι πιθανοί δεξιοί εταίροι του Νετανιάχου έχουν δεσμευτεί να δράσουν πιο επιθετικά κατά των Παλαιστινίων επιτιθέμενων και να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έκανε έκκληση για εθνική ενότητα στην ομιλία του μετά τις πέντε διχαστικές εκλογές στη χώρα, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί είναι «εξαντλημένοι από τις εσωτερικές διαμάχες και τις επιπτώσεις τους».

«Τώρα, η ευθύνη ανήκει πρώτα και κύρια σε εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κοινού», είπε. «Ευθύνη να προσπαθήσουμε να μας απογαλακτίσουμε αυτόν τον εθισμό σε ατελείωτες συγκρούσεις».

Ο Χέρτζογκ κάλεσε επίσης τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να προστατεύσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων του Ισραήλ που φοβούνται ότι ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός —που αναμένεται να είναι σε συντριπτική πλειοψηφία άνδρες, θρησκευτικοί και δεξιοί— θα ανατρέψει τα επιτεύγματα του προκατόχου του σε θέματα όπως το περιβάλλον, τα δικαιώματα LGBTQ και χρηματοδότηση για τον αραβικό πληθυσμό.

«Υπάρχουν επίσης κοινότητες, και ειδικά μειονότητες, που φοβούνται ότι οι ανάγκες τους δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε. «Εσείς, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κοινού, πρέπει να το λάβετε υπόψη σας και να τους κρατήσετε στο στόχαστρό σας επίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...