Το Ισραήλ προειδοποιεί τον Ουκρανό πρεσβευτή για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

 Της Έμιλυ Ρόουζ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Reuters) - Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή για ντύσιμο την Τρίτη, αφού το Κίεβο ψήφισε υπέρ ψηφίσματος για την έναρξη διεθνούς έρευνας για την παρατεταμένη κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) να εξετάσει «επειγόντως» την «παρατεταμένη κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ», που είπε ότι παραβιάζει τους Παλαιστινίους. δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Το Ισραήλ «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του» για την απόφαση της Ουκρανίας να υπερψηφίσει το ψήφισμα σε συνομιλία με τον πρεσβευτή Yevgen Korniychuk, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

«Διευκρινίστηκε στον πρέσβη ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ενσωματώνει φιλική συμπεριφορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε δήλωση σχετικά με τη συνάντηση στο Facebook, η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ έγραψε: «Ο πρέσβης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη θέση του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του οποίου απείχε κατά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ζήτημα των ρωσικών αποζημιώσεων στην Ουκρανία».

Ενώ η ισραηλινή δήλωση ανέφερε ότι ο πρεσβευτής είχε «κληθεί», η Ουκρανία είπε ότι η συνάντηση είχε προκαθοριστεί και δεν ήταν κλήση.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ - περιοχές που οι Παλαιστίνιοι θέλουν για κράτος - σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967. Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ σταμάτησαν το 2014.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την επιτροπή αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ μετά από ψηφοφορία, με 98 χώρες ψήφισαν υπέρ, 17 κατά και 52 αποχές.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής την Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, που καταψήφισε το ψήφισμα, είπε ότι μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι «αντιπαραγωγική και απλώς θα απομακρύνει τα μέρη περισσότερο από τον στόχο που όλοι μοιραζόμαστε για μια διαπραγμάτευση δύο λύση του κράτους».

Το ICJ στάθηκε τελευταία φορά στη σύγκρουση το 2004, όταν έκρινε ότι το διαχωριστικό φράγμα του Ισραήλ ήταν παράνομο. Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό.

(Αναφορά από την Emily Rose· Επιμέλεια από τον Alex Richardson)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...