Έλον Μασκ «Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν το Starlink satellite με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας.

 Ukrainians have leveraged it in ways that were unintentional and not part of any agreement,’ says company president.

    February 9, 2023 10:26 am CET


«Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας.

Η SpaceX κινήθηκε για να περιορίσει τη χρήση από τον ουκρανικό στρατό της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου, που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς το Κίεβο μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας την Τετάρτη.

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ, παρέχει Διαδίκτυο στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω του δορυφορικού της συστήματος Starlink.

Αυτή η υπηρεσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό για τον έλεγχο των drones, «δεν προοριζόταν ποτέ να οπλιστεί», δήλωσε η πρόεδρος της SpaceX Gwynne Shotwell σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters .

«Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», πρόσθεσε.

Η SpaceX έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυό του για έλεγχο drone, είπε ο Shotwell, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ήρθε με μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις κατά της υποδομής της χώρας, η SpaceX κινήθηκε για να συνδέσει την Ουκρανία στο δορυφορικό της δίκτυο Διαδικτύου, επιτρέποντας την ηλεκτρονική πρόσβαση χωρίς την ανάγκη καλωδίων οπτικών ινών .

Ωστόσο, ο Μασκ εξέφρασε ανησυχίες στο Κίεβο και μεταξύ των δυτικών συμμάχων τον περασμένο Οκτώβριο, αφού έγραψε στο Twitter μια σειρά από σημεία συνομιλίας στο Κρεμλίνο, παρουσιάζοντάς τα ως ειρηνευτικό σχέδιο. Αργότερα τον Οκτώβριο, ο Μασκ είπε επίσης ότι δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να πληρώσει για τα τερματικά διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, ζητώντας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να αναλάβει την ευθύνη.

Περισσότερα από τους ... Nicolas Camut και Wilhelmine Preussen

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...