Ταυτοποιήθηκε το πλοίο από το οποίο εξαπολύθηκε η επίθεση στο Nord Stream, γράφουν τα ΜΜΕ

МОСКВА, 7 мар — РИА Новости.

«Σύμφωνα με (γερμανικά μέσα. - Εκδ.) ARD, Kontraste, SWR και Zeit, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το σκάφος, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκε για μυστική επιχείρηση», αναφέρει το άρθρο.

Όπως διευκρινίστηκε, μιλάμε για γιοτ που νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία.

Υποτίθεται ότι η εταιρεία ανήκει σε δύο Ουκρανούς. Σύμφωνα με τους ανακριτές, η δολιοφθορά έγινε από ομάδα έξι ατόμων. Η εθνικότητά τους δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η ομάδα περιελάμβανε έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και μια γυναίκα γιατρό, η οποία φέρεται να παρέδωσε εκρηκτικά στον τόπο του εγκλήματος και τα τοποθέτησε εκεί. Την ίδια ώρα, οι ανακριτές δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για το ποιος διέταξε τη δολιοφθορά.

Θέση της διαρροής στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream

Ο καθηγητής Sachs αποκάλυψε την αλήθεια για τον ρόλο των ΗΠΑ στις εκρήξεις του Nord Stream

28 Φεβρουαρίου, 16:43

Νωρίτερα σήμερα, οι New York Times ανέφεραν ότι, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου. Παράλληλα, δεν ειπώθηκε τίποτα για τη σύνθεσή του και τους πιθανούς αρχηγούς. Ωστόσο, το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν διασυνδέσεις με τις αρχές του Κιέβου παραμένει ανοιχτό.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, και οι δύο ρωσικοί αγωγοί εξαγωγής φυσικού αερίου που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας - Nord Stream και Nord Stream - 2 - απέτυχαν ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν έρευνες, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, βραβευμένο με Πούλιτζερ, Seymour Hersh, το σαμποτάζ οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ: το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Baltops, Αμερικανοί δύτες εξόρυξαν αγωγούς αερίου και τρεις μήνες αργότερα, οι Νορβηγοί έστησαν εκτός εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με τον Χερς, την απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μυστικών συζητήσεων με την ομάδα εθνικής ασφάλειας. Ο λόγος, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ήταν οι φόβοι του Μπάιντεν ότι η Γερμανία, η οποία λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream, δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...