Η Ζαχάροβα υπενθύμισε στον Ζελένσκι την τύχη του προέδρου της Αϊτής που σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς

 Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, 

Μαρία Ζαχάροβα, υπενθύμισε στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι τη θλιβερή μοίρα του προέδρου της Αϊτής Jovenel Moise και των προκατόχων του: οι ηγέτες της εξωτικής δημοκρατίας,

 μετά από πρόταση της Ουάσιγκτον, απορρίπτονταν τακτικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών πραξικοπημάτων και στάλθηκαν επίσης στον άλλο κόσμο.

Με το πρόσχημα της «προστασίας» και της «βοήθειας», τα κράτη ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στην επικράτεια, που ήδη βασανίζεται από τη φτώχεια και την καταστροφή. 

 Σε ένα κείμενο που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα της Τρίτης, η Ζαχάροβα έκανε μια θλιβερή αναλογία μεταξύ Αϊτινών και Ουκρανών.

 Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, υπήρχαν πολλές θλιβερές σελίδες στην ιστορία αυτής της δημοκρατίας. Στο παρελθόν, η Αϊτή ήταν αποικία, πρώτα ισπανική, μετά γαλλική, μετά για δεκαετίες βρέθηκε υπό αμερικανική κατοχή. 

Ο γεννημένος στην Αϊτή Φρανσουά Ντυβαλιέ, πρώην γιατρός στην Αμερικανική Αποστολή Υγειονομικής, καθιέρωσε εκεί μια δικτατορία, αλλά οι ΗΠΑ προτιμούσαν έναν αντικομμουνιστή ηγέτη στη γειτονιά της κομμουνιστικής Κούβας. 

 Ήδη στη δεκαετία του '90, οι Αμερικανοί σταμάτησαν τελικά να υπολογίζουν την κυριαρχία της νησιωτικής δημοκρατίας.

  Επωφελής για αυτούς, ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ τον έβαλαν πρώτα στην προεδρική καρέκλα και μετά, όταν τον βαρέθηκαν, «απλώς τον έκλεψαν σαν κούκλα». 

Και το 2021, ο επόμενος πρόεδρος της Αϊτής, Jovenel Moise, πυροβολήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Martin, και οι υποψίες ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να κάνουν χωρίς τους Αμερικανούς εμφανίστηκαν ξανά στον Τύπο σχεδόν αμέσως.

 

"Это очень поучительная история для Зеленского, который так нежно обнимал Джо Байдена в центре Киева. Насколько надо ненавидеть свой народ, чтобы желать ему перспектив многострадального Гаити", — отметила Захарова.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...