Πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών: Αδύνατη η συνεργασία με το ΕΛΚ λόγω της στροφής του προς την ακροδεξιά

 Ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Φιλελευθέρων πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2024, δήλωσε κατηγορώντας το ΕΛΚ για στροφή προς την ακροδεξιά..

Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες (S&D) ήταν πάντα σε θέση να συνεργάζονται με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και η ΝΔ, με την ακροδεξιά ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή υπέρ της ΕΕ» και κινδυνεύουν να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, δήλωσε η Ιράτσε Γκαρσία, επικεφαλής της ομάδας S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στη EURACTIV Πολωνίας.

Η επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, σημειώνει ότι η πιθανότητα ανοίγματος και συνεργασιών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων προς τα δεξιά φαντάζει όλο και πιο απίθανη, μιας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πραγματοποιεί συνεχώς ανοίγματα προς τα δεξιά του παρά προς το κέντρο.

Όπως διευκρινίζει η Ιράτσε Γκαρσία, αιτία είναι το άνοιγμα του ΕΛΚ προς τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς όσο και στους ακροδεξιούς.

Ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Φιλελευθέρων πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2024, δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, κατηγορώντας το ΕΛΚ.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, μετά τις δηλώσεις της προέδρου, σχετικά με τη στάση του έλληνα ευρωσοσιαλιστή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ενάντια στην ευρωπαϊκή τάση-φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με κόμμα της ευρωδεξιάς, θέτοντας θέματα προσώπων και όχι πολιτικών.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόσφατη κριτική της στον σημερινό επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για την αναζήτηση συνεργασιών στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, απάντησε πως «αν αυτή η συμμαχία κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

 Σημειώνεται ότι ο Βέμπερ προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με το κόμμα της Μελώνι στη Ιταλία, οι οποίοι ανήκουν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR). Η συντηρητική ομάδα ECR, που είναι σήμερα η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλησιάζει στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις για τις επόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο συνέδριο της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο το Σαββατοκύριακο, ο Βέμπερ επανέλαβε την επιθυμία του λέγοντας ότι ο ιταλικός συνασπισμός που αποτελείται από την Forza Italia (ΕΛΚ), τους Αδελφούς της Ιταλίας (ECR) και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (ID) είναι ένα "ενδιαφέρον" μοντέλο για το ΕΛΚ. «Το ιταλικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το ΕΛΚ [...] Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία σας, δεδομένων των επερχόμενων ευρωεκλογών. Η νίκη, για εμάς, είναι μια ευθύνη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» όπως πρόσθεσε.

Οι κρίσιμες εκλογές

Ένα βασικό στοιχείο, όπως αναφέρει το EURACTIV,  όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του ΕΛΚ είναι οι επερχόμενες ισπανικές και ελληνικές εκλογές. Και στις δύο χώρες, τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν υιοθετήσει παρόμοια επικοινωνιακή γραμμή όσον αφορά τις συνεργασίες με την ακροδεξιά.

Στην Ελλάδα διεξάγονται εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία - ΕΛΚ) θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βέμπερ στο ΕΛΚ.Για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα χρειαστεί συνασπισμός, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας νέος εκλογικός νόμος.

Οι Έλληνες σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να διαδραματίσουν τον ρόλο του βασικού παράγοντα, καθώς κατατάσσονται τρίτοι στις δημοσκοπήσεις πίσω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί προοδευτικός συνασπισμός με τους σοσιαλιστές για να εκδιωχθούν οι συντηρητικοί από την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις εκλογές, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης δύσκολη επειδή το τηλέφωνο του σημερινού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε να παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον προσωπικό έλεγχο του Μητσοτάκη στο λεγόμενο σκάνδαλο "Greek Watergate".

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ακούει ο Ανδρουλάκης;

Τις δηλώσεις της Πρόεδρου των ΕυρωΣοσιαλιστών σχολίασε με ανάρτηση του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρωντας:  «Η Πρόεδρος των ΕυρωΣοσιαλιστών @IratxeGarper ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι πια δυνατή η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λόγω της στροφής του προς την Άκροδεξιά». Η εκλεκτική σχέση του #Μητσοτακη με την άκρα δεξιά, στέλνει το μήνυμα κ στην Ελλάδα! Το ακούει ο @androulakisnick


;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...