Αύξηση με οποιοδήποτε κόστος: οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να κάνουν ένα απελπισμένο βήμα με μείωση της παραγωγής.

 ΜΟΣΧΑ, 18 Ιουνίου - RIA Novosti, Natalia Dembinskaya. 

Το Ριάντ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου σε χαμηλό δέκα ετών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί αύξηση των εισαγωγικών. 

Η απόφαση ήταν απροσδόκητη και διφορούμενη - το μερίδιο των Σαουδάραβων σε βασικές αγορές μειώνεται ήδη, μετακινούμενοι σε ανταγωνιστές, κυρίως στη Ρωσία. 


Πώς θα αλλάξει η γενική κατάσταση - στο υλικό του RIA Novosti. ριζική προσέγγιση Στη συνάντηση του OPEC+ του Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία έκανε μια έκπληξη. 

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά δέκα τοις εκατό ταυτόχρονα - έως και εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτό είναι ενάμιση εκατομμύριο λιγότερο από ό,τι στην αρχή του έτους και γενικά για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ παρέτειναν μόνο τους προηγούμενους περιορισμούς μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι στιγμής, μιλάμε μόνο για τον Ιούλιο, αλλά η παράταση είναι περισσότερο από πιθανή. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά». 

" Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ παράγουν το 40% του πετρελαίου. "Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτεροι σύμμαχοι στον οργανισμό αυτή τη φορά δεν ενεργούν από κοινού. Η Μόσχα δεν πρόκειται να κόψει τίποτα", σημειώνει το Bloomberg. Η Ρωσία είναι αρκετά ικανοποιημένη με τις τρέχουσες τιμές.

Η προοπτική της σπανιότητας Η αγορά συναλλάγματος έλαβε θετικά τα νέα: το Brent αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3%, στα 78,6 δολάρια το βαρέλι. Είναι αλήθεια ότι την επόμενη μέρα έπεσε στο 74,7. Οι αναλυτές λένε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα θα έρθει όταν οι Σαουδάραβες ξεκινήσουν πραγματικά τις περικοπές.

"Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος περικοπών προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ το 2023, ο οποίος αντικατοπτρίζει την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας: οι ανεπτυγμένες χώρες εισέρχονται σε ύφεση, η Κίνα δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. 

Η τόνωση που συζητήθηκε στο Πεκίνο μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες. αλλά με μια προσωρινή καθυστέρηση έξι μηνών», λέει ο Andrey Rusetsky, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων στην PSB Management Company. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), τους επόμενους έξι μήνες, η αγορά είναι πιθανό να έχει έλλειψη περίπου ενάμιση εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα. Αυτό θα ανεβάσει τις τιμές. Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις, η απόφαση των Σαουδάραβων θα κρατήσει μόνο τις τιμές από την περαιτέρω πτώση.

"Ενώ δεν υπάρχει τάση στο χρηματιστήριο, όλα είναι στην εξουσία των κερδοσκόπων. Αρκούσε να ακούσουμε φήμες ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη συνάπτουν συμφωνία για άρση των περιορισμών στις ιρανικές εξαγωγές, καθώς οι τιμές κατέβηκαν αμέσως, ισοπεδώνοντας ολόκληρη την ανάπτυξη », επισημαίνει ο Georgy Svirin, ειδικός στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές της αγοράς Finmir.

.
Добыча нефти - РИА Новости, 1920, 06.06.2023
Минэнерго США ждет роста добычи нефти, несмотря на решения ОПЕК+

Могли просчитаться

Государственная Saudi Aramco повысила отпускные цены на июль. Аналитики и трейдеры в замешательстве: нефтяному гиганту, наоборот, следовало их снизить, чтобы конкурировать с Россией и ОАЭ. Притом что рост котировок пока не компенсирует потерю доходов из-за сокращения добычи.
У Москвы хорошие скидки, Эр-Рияду в Азии пришлось потесниться. Так, по данным Refinitiv Oil Research, в январе Китай приобретал 2,03 миллиона баррелей в сутки российского сырья, а саудовского — 1,77.
В марте Saudi Aramco уже поднимала цены на флагманскую смесь Arab Light, что стало для китайских НПЗ неприятным сюрпризом. Переработчики рассчитывали на обратное — фактический спрос отстает от оптимистичных прогнозов.

Нынешние радикальные меры и желание продать подороже могут выйти саудитам боком. Азия окончательно сделает ставку на российские углеводороды.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...