Ο Glazyev επαίνεσε την ιδέα της δημιουργίας ενός υπερεθνικού νομίσματος στην πλατφόρμα BRICS

 Αγία Πετρούπολη, 18 Ιουνίου - RIA Novosti. 

Η δημιουργία ενός υπερεθνικού νομίσματος στην πλατφόρμα BRICS είναι μια πολλά υποσχόμενη και εγγενώς μοναδική ιδέα, δήλωσε ο Sergey Glazyev, υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομίας της ΕΟΚ, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti στο SPIEF 2023. 

Οι χώρες BRICS, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εργάζονται για μια νέα μορφή νομίσματος και ενδέχεται να παρουσιάσουν ιδέες για την ανάπτυξή του στη σύνοδο κορυφής της ένωσης φέτος στη Νότια Αφρική.

"Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα θεμελιωδώς νέων οικονομικών σχέσεων με βάση μια διεθνή συνθήκη. Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συμβεί στον κόσμο. Το μόνο υπερεθνικό νόμισμα που βασίζεται σε μια συμφωνία είναι το ευρώ. 

Αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα ανοιχτό σύστημα όπου οποιαδήποτε χώρα, και στο οποίο ο μηχανισμός χρήσης αυτού του νομίσματος σε διεθνείς διακανονισμούς θα καθορίζεται νομικά... Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα», είπε ο Γκλάζιεφ στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ.

Ο υπουργός ΕΟΚ υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει ήδη μια παρόμοια εμπειρία - το μεταβιβάσιμο ρούβλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της CMEA. Ένα τώρα, στο πλαίσιο των BRICS, μιλάμε για ένα μοντέλο «ένα διεθνές νόμισμα σε ψηφιακή μορφή, το οποίο θα βασίζεται σε ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων των συμμετεχόντων χωρών που ενδιαφέρονται για αυτό το σύστημα».

Σύμφωνα με τον Glazyev, τώρα οι χώρες BRICS πρέπει να δημιουργήσουν μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αρχίσει να αναπτύσσει ένα μοντέλο για ένα νέο νόμισμα. "Νομίζω ότι μια τέτοια ομάδα μπορεί να δημιουργηθεί με βάση την Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS, η οποία έχει μια δεξαμενή συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών του μπλοκ. Αυτή η ομάδα μπορεί να γίνει η βάση για ένα νέο νόμισμα. 

Η Ρωσία, ως BRICS προεδρεύουσα χώρα, θα μπορούσε να διοργανώσει ένα διεθνές συνέδριο το επόμενο έτος αφιερωμένο στη δημιουργία ενός τέτοιου νομίσματος», πρόσθεσε η πηγή. Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Ιουνίου. Το RIA Novosti είναι ο συνεργάτης των μέσων ενημέρωσης και το φωτογραφικό πρακτορείο φιλοξενίας του φόρουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...