Πτώση στη Wall, μετά τα σχόλια Powell για τον πληθωρισμό – Στο -0,3% o S&P 500, ο Nasdaq -0,26%

 Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...

Πτωτικά για τέταρτη σερί συνεδρίαση κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 22 Ιουνίου, μετά τα σχόλια Powell για τον πληθωρισμό, ο οποίος δήλωσε πως ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά για την τιθάσευση των τιμών, άρα περισσότερη νομισματική σύσφιξη – γεγονός το οποίο ερμηνεύεται με αρνητικό τρόπο από την αγορά.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,23%, στις 33.874 μονάδες.


Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει μείωση -0,28%, στις 4.353 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί -0,25%, στις 13.468 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Tesla υποχωρούσαν 2,4% μετά την υποβάθμιση της από τη Morgan Stanley…
Ο αναλυτής της τράπεζας Adam Jonas, ένας μακροχρόνιος «ταύρος» της Tesla, αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγησή του την Πέμπτη σε equal weight από overweight.
Επίσης, ο προμηθευτής της Boeing, Spirit AeroSystems, σημείωνε πτώση 10%, αφότου η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Κάνσας.

O πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell έριξε κρύο νερό στους επενδυτές, που ήλπιζαν πως ο κύκλος της σύσφιξης κλείνει, αναφέροντας πως για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
«Ο Powell είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού έχει πολύ δρόμο να διανύσει και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το φθινόπωρο» δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.
«Εάν άλλες κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να προσφέρουν περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων, αυτό μπορεί να διευκολύνει τη Fed να παραμείνει επιθετική».

Στα μάκρο, σταθερές με βάση την αναθεωρημένη έκδοση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, 264.000 πολίτες υπέβαλαν αίτηση, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων «μιλούσαν» για 259.000.
Πάντως, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις κινήθηκαν πτωτικά στα 1.759 εκατ. έναντι 1.782 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 1,5% σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2023.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 219,3 δισεκ. δολ., από 216,2 δισεκατομμύρια δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2022.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν ίσο με 3,3% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας μικρή μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, «κορυφώθηκε» το 2005, όταν είχε φθάσει στο 6,3%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον Powell

Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell για πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Η Bank of England εξέπληξε σήμερα τις αγορές, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,6% στις 15.900 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,1% στις 7.472 μονάδες.
Στις 7.171 μονάδες με πτώση 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,13% στις 27.256 μονάδες.

Στα μάκρο, κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Bank of England, εκπλήσσοντας τις αγορές που ανέμεναν μικρότερη μείωση.
Το βασικό επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 5%, με την απόφαση να έρχεται μετά από 7 ψήφους υπέρ της αύξησης και 2 κατά.
Νέα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,7% τον Μάιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εδραιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η MPC θα επιλέξει μια ακόμη αύξηση.
Οι οικονομολόγοι αύξησαν επίσης τις προσδοκίες τους για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στο μέλλον.

Παράλληλα, το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) την Πέμπτη, καθώς η κεντρική τράπεζα συνέχισε την εκστρατεία της για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και άφησε ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη.
Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της και το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως στο 1,75% από το 1,5% που είχε οριστεί τον Μάρτιο.
Η αύξηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters, σημαίνει ότι τα ελβετικά επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002.
Ο πρόεδρος Thomas Jordan επισήμανε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τον κίνδυνο να παγιωθούν οι αυξήσεις των τιμών.
Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει.
"Η σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες είναι ευπρόσδεκτη", δήλωσε ο Jordan.
"Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της νομισματικής μας πολιτικής, η οποία είναι πλέον σημαντικά πιο περιοριστική από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
"Παρ' όλα αυτά, η υποκείμενη πληθωριστική πίεση έχει αυξηθεί περαιτέρω", πρόσθεσε.
"Επομένως, παρατηρούμε επίμονα δευτερογενή αποτελέσματα σε πολλά εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες".
Ως αποτέλεσμα, ο Jordan δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...