«Νιετ» από Ρωσία στη συμμετοχή Macron στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS: Απαράδεκτη η παρουσία της Δύσης

 Η Μόσχα ενημέρωσε τους Νοτιοαφρικανούς εταίρους της ότι θα θεωρούσε «απαράδεκτη» τη συμμετοχή του Macron στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ρωσία τάσσεται κατά της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο 2023.
Η Μόσχα ενημέρωσε τους Νοτιοαφρικανούς εταίρους της ότι θα θεωρούσε «απαράδεκτη» τη συμμετοχή του Macron στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.


«Με όλο τον σεβασμό έχουμε στείλει μήνυμα στην οικοδέσποινα Νότια Αφρική, πως οι BRICS είναι μια συμμαχία χωρών που απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση μονομερών κυρώσεων για την επίλυση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Δεδομένου αυτού, η παρουσία δυτικών αξιωματούχων δεν είναι αποδεκτή», υποστήριξε ο Ryabkov όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πιθανή παρουσία του Macron.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε, με τη σειρά του, ότι το Κρεμλίνο δεν κατανοεί με ποια ιδιότητα μπορεί να λάβει μέρος στις εργασίες ο Γάλλος ηγέτης.
«Ειλικρινά μιλώντας, δεν γνωρίζουμε με ποια ιδιότητα ή γιατί ο Macron θα μπορούσε να παραστεί στη σύνοδο κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία ζήτησε επίσημη πρόσκληση για Macron

Η Νότια Αφρική ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS.
Η σύνοδος κορυφής της ομάδας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη και επιχειρηματικό κέντρο της Νότιας Αφρικής, στις 22-24 Αυγούστου.
Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε, μετά από συνομιλίες στο Γιοχάνεσμπουργκ με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό της, Naledi Pandor, ότι ο Macron θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS εάν προσκληθεί επίσημα.
Ο Macron επιδιώκοντας να επιδείξει σημάδια διαφοροποίησης από την ατλαντική πολιτική της ΕΕ, ήθελε να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα προσκληθεί σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS.
«Το να έχουμε διάλογο είναι πάντα θετικό, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε 100% σε όλα», είπε η Colonna.
Στις 13 Ιουνίου ο Macron απέστειλε επιστολή στους BRICS με το αίτημα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Αυγούστου.
Με το συγκεκριμένο αίτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνθηκε στον επικεφαλής της Νοτίου Αφρικής Ramaphosa.
Επί της ουσίας η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στη Σύνοδο βλέποντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε κρίση λόγω και των κυρώσεων στη Ρωσία, με την ανάπτυξη πλέον να ανήκει στους BRICS οι οποίοι έχουν πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς,
Η Γαλλία δεν μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια ενώ ταλανίζεται από κοινωνικές συγκρούσεις.
Οι προσβάσεις της στις διεθνείς αγορές έχουν υποβαθμιστεί και ασφυκτικά περιοριζόμενη στο στενό οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, που άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ.

Lavrov: Η Δύση θέλει να διασπάσει τις τάξεις των BRICS

Το γαλλικό αίτημα περί συμμετοχής στη Σύνοδο των BRICS είχε ερμηνεύσει τον δικό του τρόπο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Η Δύση βλέπει τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ - CSTO) ως απειλή για την κυριαρχία της στη διεθνή σκηνή, γεγονός που εξηγεί γιατί προσπαθεί να διασπάσει τις τάξεις του, καθώς και να δημιουργήσει διχόνοια εντός της ομάδας BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Σημειώσαμε ότι ο οργανισμός αυτός, καθώς και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και οι BRICS θεωρούνται από τη Δύση ως απειλή για την κυριαρχία της στη διεθνή σκηνή, ως τα αναδυόμενα κέντρα μιας μελλοντικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν επικίνδυνη για τα συμφέροντα και την ηγεμονία τους», τόνισε ο Lavrov.
«Από την άποψη αυτή, παρατηρούμε επίσης τις έντονες και επιθετικές ενέργειες της Δύσης για τη διάσπαση των μελών της CSTO, καθώς και της ομάδας BRICS, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλων οργανισμών ανεξάρτητων από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να καταφύγει σε ορισμένες ανέντιμες μεθόδους για να μπει σφήνα μεταξύ των μελών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας», δήλωσε o επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η απάντηση του Παγκόσμιου Νότου

Επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στη Σύνοδο Κορυφής αλλά προφανώς είναι μία απόφαση που μπορούν να λάβουν μόνο οι σχετικές χώρες για τη δυνατότητα συνέχισης αυτού του διαλόγου, επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η ομάδα BRICS των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών είναι η απάντηση του Παγκόσμιου Νότου στην ομάδα των G7 των δυτικών βιομηχανικών χωρών.
Οι ηγέτες των πέντε χωρών συνήθως συμμετέχουν σε αυτές τις συνόδους κορυφής.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...