Ξεκίνησε η κύρια φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης: Στην μάχη δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες – Μεγάλη επίθεση με 100 Bradley και Leopard στην Ζαπορίζια

 Ξεκίνησε η κύρια επίθεση του ουκρανικού Στρατού στα νότια και ανατολικά της χώρας. Στην μάχη έχουν ριχτεί και οι 12 Ταξιαρχίες με τα πρώτα αποτελέσματα για τους Ουκρανούς να είναι ορατά στο μέτωπο του Μπαχμούτ και της Ζαπορίζια-Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς Αξιωματούχους του Πενταγώνου πρόκειται για την κύρια φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

 Το Κίεβο έστειλε στα μέτωπα όλες τις εφεδρείες που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στα μετόπισθεν.

Ξεκίνησε η κύρια φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης 

“Η κύρια φάση της σχεδόν δύο μηνών αντεπίθεσης της Ουκρανίας βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στα νοτιοανατολικά της χώρας” δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου, με χιλιάδες ενισχύσεις να ξεχύνονται στη μάχη πολλοί από τους οποίους είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τη Δύση και μέχρι τώρα παρέμειναν σε εφεδρεία.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν λεπτομέρειες της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Τα σχόλιά τους συνδυάζονταν με αναφορές από το πεδίο της μάχης όπου μάχες πυροβολικού ξέσπασαν κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου στην περιοχή Ζαπορίζια.

Μεγάλη επίθεση στην Ζαπορίζια με 100 Bradley και Leopard

Ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε μια «μαζική» επίθεση και σφοδρές μάχες νότια του Orikhiv, μιας πόλης που κατέχει η Ουκρανία περίπου 60 μίλια βόρεια της Αζοφικής Θάλασσας.

Ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, ένας αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Μόσχα στη νότια Ουκρανία, είπε ότι στην επίθεση ενεπλάκησαν ουκρανικά στρατεύματα που είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και ήταν εξοπλισμένα με περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων γερμανικής κατασκευής Leopards και αμερικανικής κατασκευής Bradley.

Για περισσότερες από επτά εβδομάδες, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πολεμήσει κατά μήκος τριών κύριων μετώπων σε αρκετές εκατοντάδες μίλια στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Οι Ουκρανοί πιέζουν ώστε να βρουν ένα αδύναμο σημείο στην ρωσική άμυνα και να τη διαρρήξουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι τους είπαν ότι η Ουκρανία εμπλέκεται τώρα στην κύρια φάση της αντεπίθεσης, ρίχνοντας περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στο δυτικότερο από τα τρία μέτωπα, κοντά στη Ζαπορίζια.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν τρεις λόγους:

Ο ήχος μαχών πυροβολικού ακουγόταν σε χωριά σε όλη τη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία την Τετάρτη. Ουκρανικά πυροβόλα έβαλλαν σταθερά από κρυφές θέσεις, ρωσικό πυροβολικό και όλμοι στόχευαν πρώην ρωσικές θέσεις και χωριά που τώρα καταλαμβάνονται από Ουκρανούς στρατιώτες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται κατά μήκος του νότιου μετώπου ως μέρος της αντεπίθεσης λένε ότι απωθούν σταθερά τα ρωσικά στρατεύματα προς τα πίσω, αλλά περιγράφουν την πρόοδό τους ως “βήμα προς βήμα”.

Το μέτωπο στη Ζαπορίζια είναι ένας από τους τρεις άξονες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Ένας ουκρανικός στρατιωτικός στόχος είναι να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα, δημιουργώντας μια σφήνα μεταξύ των ρωσικών εδαφών στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Τί είπε το ρωσικό ΥΠΑΜ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σημαντική επίθεση νότια της πόλης Orikhiv στην περιοχή Ζαπορίζια, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποδηλώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση της νότιας αντεπίθεσης του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανέπτυξε τρία τάγματα ενισχυμένα με άρματα μάχης, είπε ο Igor Konashenkov, επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αλλά πρόσθεσε ότι η «μαζική» επίθεση και μια δεύτερη κοντά στο Ραμποτίνο, ένα χωριό της πρώτης γραμμής που ελέγχεται από τη Ρωσία γύρω στα οκτώ μίλια νοτιοανατολικά του Orikhiv, είχε απωθηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...