Εκτός ελέγχου η κλιματική κρίση – Καύσωνας διαρκείας αναμένεται στη χώρα μας

 «Η κλιματική κρίση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. 

Η Γη διανύει τη θερμότερη εβδομάδα που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει στους 17,23 βαθμούς Κελσίου. Η Κίνα που βράζει στους 43 βαθμούς και η ασυνήθιστα ζεστή Ανταρκτική συνέβαλαν στο νέο ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, πρωτοφανούς έντασης νεροποντή και χαλάζι έπληξαν την Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία.

Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι κόπηκαν στη μέση και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, με τους οδηγούς να ανεβαίνουν  στις οροφές των οχημάτων τους. Τουλάχιστον δέκα άτομα διασώθηκαν. Τεράστιες οι καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, με δεκάδες αμπέλια να πλημμυρίζουν.

Μουσώνες σαρώνουν τo Πακιστάν κοστίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Μεταξύ των νεκρών και οκτώ παιδιά τα οποία καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση σε επαρχία, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Στη Λαχώρη, δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από κατάρρευση στέγης και ηλεκτροπληξία ενώ έχουν υπερχειλίσει και οι μεγαλύτεροι ποταμοί της περιοχής Παντζάμπ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν φέρνοντας ξαφνικές πλημμύρες.

Στην Ινδία, βράχος τεραστίων διαστάσεων κονιορτοποίησε διερχόμενο όχημα σε κεντρική λεωφόρο και αναποδογύρισε άλλα δυο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Στην περιοχή σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις.

Εν τω μεταξύ, τα μετεωρολογικά συστήματα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα καύσωνα διαρκείας στην χώρα μας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου Νικολέτας Ζιακοπούλου, αφόρητη ζέστη με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται από την Τετάρτη. Το κύμα του καύσωνα προβλέπεται ότι θα κρατήσει έως και 7 ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Παναγιώτης Λιάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...