Ο χάρτης που οδηγεί στους ομίλους Champions League για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό – Τι ισχύει από την UEFA

 Mε τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον Παναθηναϊκό να έχει πια σοβαρό προβάδισμα για τον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου θα τον περιμένει η Μαρσέιγ, είναι ανοιχτό πια το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει μετά από πολλά χρόνια αρκετές ομάδες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η νταμπλούχος ΑΕΚ περιμένει το νικητή της αναμέτρησης Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Αστάνα στον 3ο προκριματικό γύρο και αν καταφέρει να προκριθεί επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (που μετά το 4-0 επί της Αστάνα είναι το φαβορί) θα πάει ως ισχυρή στην κλήρωση στα πλέιφ οφ κάτι πολύ σημαντικό για να βρει βατό αντίπαλο για να μπει στους ομίλους του Champions League.

Πως όμως διαμορφώνεται ο δαιδαλώδης χάρτης των διαδρομών και των αγώνων στο Champions League από την ΟΥΕΦΑ;

Δεύτερος προκριματικός γύρος (μετέχει ο Παναθηναϊκός)

Σε αυτόν τον προκριματικό γύρο μετέχουν συνολικά 24 ομάδες, εκ των οποίων εννιά μετέχουν απ΄ευθείας χωρίς αγώνα (όπως ο Παναθηναϊκός), συν 15 ομάδες που έρχονται από τον πρώτο προκριματικό γύρο.
Οι ομάδες χωρίζονται σε δύο διαδρομές (path).
1) Στο πρώτο μονοπάτι (Champions Path), μετέχουν 5 ομάδες που έχουν πάρει απ΄ευθείας εισιτήριο συν 15 ομάδες που έρχονται από τον πρώτο προκριματικό γύρο.
2) Στο δεύτερο μονοπάτι (League Path) μετέχουν 4 ομάδες, όλες απ΄ευθείας χωρίς αγώνα. Eδώ είναι ο Παναθηναϊκός.
Οι νικητές (12) περνάνε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ οι ηττημένοι συνεχίζουν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι ηττημένοι του δεύτερου μονοπατιού θα έχουν πιο ευνοϊκή κλήρωση, καθώς θα μπουν στο Main Path του Europa League.

Οι ημερομηνίες
Κλήρωση: 21 Ιουνίου (έχει ήδη γίνει)
Πρώτοι αγώνες: 25/26 Ιουλίου
Δεύτεροι αγώνες: 1/2 Αυγούστου

Τρίτος προκριματικός γύρος (μετέχει η ΑΕΚ)

Σε αυτόν τον προκριματικό γύρο μετέχουν συνολικά 20 ομάδες, εκ των οποίων οκτώ μετέχουν απ΄ευθείας χωρίς αγώνα (όπως η ΑΕΚ), συν δώδεκα ομάδες που έρχονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο (ελπίζουμε να είναι και ο Παναθηναϊκός).

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ;

Οι ομάδες χωρίζονται σε δύο διαδρομές (path).
1) Στο πρώτο, το λεγόμενο Moνοπάτι των Πρωταθλητών (Champions Path), μετέχουν δύο ομάδες που έχουν πάρει απ΄ευθείας εισιτήριο (η AEK είναι η μια) συν 10 ομάδες που έρχονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο
2) Στο δεύτερο μονοπάτι (League Path) μετέχουν οκτώ ομάδες, έξι απ΄ευθείας χωρίς αγώνα συν δύο που έρχονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Εφόσον περάσει ο Παναθηναϊκός θα είναι εδώ, δηλαδή στο League Path.

Ποια είναι όμως η διαφορά και γιατί τα χωρίζει η OYEΦΑ;

Οι έξι νικητές του πρώτου μονοπατιού (Champions Path) προκρίνονται στα Play off του Champions League, όπως άλλωστε και οι τέσσερις από το δεύτερο μονοπάτι, ωστόσο οι ηττημένοι αυτού του δεύτερου μονοπατιού (League Path) ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠ΄ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE, ενώ οι ηττημένοι του πρώτου μονοπατιού ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ PLAY OFF ΤΟΥ EUROPA LEAGUE, όπου θα δώσουν φυσικά διπλούς αγώνες για να μπουν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.

Θα συμβεί το εξής “παράδοξο”, στην απευκταία περίπτωση που αποκλειστούν και οι δύο ελληνικές ομάδες, η μεν ΑΕΚ να δώσει αγώνες στα Play Off του Europa League (και αν αποκλειστεί και από εκεί να οδηγηθεί στο Conference League), ενώ ο Παναθηναϊκός να περάσει απ΄ευθείας χωρίς αγώνες στους ομίλους του Europa League!

Οι ημερομηνίες

Κλήρωση: 24 Ιουλίου (έχει ήδη γίνει)
Πρώτοι αγώνες: 8/9 Αυγούστου
Δεύτεροι αγώνες: 15 Αυγούστου

Tα Play off

Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν τη συμμετοχή στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, καθώς τα Play off δίνoυν έξι εισιτήρια που θα προκύψουν από 6 διπλά παιχνίδια.
Σε αυτόν τον τελικό γύρο μετέχουν απ΄ευθείας 2 ομάδες από χώρες φυσικά με υψηλό ranking στην ΟΥΕΦΑ συν 10 ομάδες που έρχονται από τον τρίτο προκριματικό γύρο.
Οι νικήτριες των Play off θα μπουν στην κλήρωση των ομίλων του Champions League την Πέμπτη 31 Αυγούστου στο Μονακό μαζί με τις 26 ομάδες που έχουν προκριθεί απ΄ευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Οι ηττημένοι των play off μετέχουν απ΄ευθείας χωρίς αγώνες στους ομίλους του Europa League.

Οι ημερομηνίες
Κλήρωση των play off: 7 Αυγούστου
Πρώτοι αγώνες: 22/23 Αυγούστου
Δεύτεροι αγώνες: 29/30 Αυγούστου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...