Ο κύβος ερρίφθη: O ECOWAS διέταξε στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα – H Aφρική αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο πόλεμο της Ιστορίας της

 Ο Πρόεδρος του ECOWAS διέταξε το κοινό γενικό επιτελείο να ενεργοποιήσει αμέσως τα στρατεύματα που έχουν διατεθεί, με στόχο “την αποκατάσταση της Συνταγματικής τάξης” στην Δημοκρατία του Νίγηρα.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη με βάση όλες τις τελευταίες κινήσεις των δύο πλευρών και κυρίως, τις χτεσινές συγκρούσεις Γάλλων και Εθνικής Φρουράς του Νίγηρα.

Γάλλοι και Αμερικανοί ξεκινούν έναν πόλεμο που ίσως οδηγήσει την Αφρική στην μεγαλύτερη σύγκρουση της ιστορίας της.

Μόλις έγινε γνωστή η διαταγή του ECOWAS, οι στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα φέρεται να είπε σε ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι θα σκοτώσουν τον κρατούμενο Πρόεδρο του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, εάν συμβεί οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Πρώτες μάχες στον Νίγηρα: Γαλλικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Εθνική Φρουρά – Aπελευθέρωσαν τρομοκράτες & στήνουν εμφύλιο – «Επείγουσα Προειδοποίηση Ασφαλείας» από ΗΠΑ

Ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ECOWAS

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του ECOWAS, Omar Touray, μετά τη συνάντηση νωρίτερα σήμερα, διέταξε την Επιτροπή του Αρχηγού του Επιτελείου Άμυνας να ξεκινήσει αμέσως την Ενεργοποίηση της Δύναμης Standby Force του ECOWAS καθώς και όλων των Στρατιωτικών Στοιχείων της.

Η ECOWAS-Standby Force είναι μια Στρατιωτική Δύναμη Tαχείς Αντίδρασης που αποτελείται από 6.500 έως 10.000 στρατιώτες με στόχο τον χειρισμό μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων και πραξικοπημάτων στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Η Διοίκηση της Δύναμης βρίσκεται τόσο στη Νιγηρία όσο και στη Σενεγάλη με ξένη υποστήριξη που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη της δύναμης της ECOWAS θα πάρει «κάποιο χρόνο», αν και ορισμένα από τα στοιχεία της δύναμης βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Η Δύναμη αναφέρθηκε ότι είχε τεθεί σε «Κατάσταση Συναγερμού» μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αλλά ενεργοποιήθηκε μόλις σήμερα.

Ο Εκπρόσωπος της ECOWAS κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να υποστηρίξει πλήρως τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με τον Νίγηρα.

Ο ECOWAS τόνισε ότι θα επιβάλει το κλείσιμο των συνόρων με τον Νίγηρα, τις αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ατόμων που εμποδίζουν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι  η κινεζική εταιρεία China Gezhouaba Group Company ανακοίνωσε την απόλυση εργαζομένων και τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στις επιχειρήσεις του φράγματος Kandadji, 180 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Νιαμέι στον Νίγηρα.

Tέλος, η κινεζική πρεσβεία στη Νιαμέι ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι που βρίσκονται στη χώρα αυτήν θα πρέπει να φύγουν αν δεν έχουν κάποιον συγκεκριμένο λόγο να μείνουν.

Προφανώς οι Κινέζοι περιμένουν σύρραξη ευρείας κλίμακας.

Νίγηρας: Οι στρατιωτικοί σχημάτισαν νέα κυβέρνηση

Νέα κυβέρνηση σχημάτισαν οι αρχές της χώρας στον Νίγηρα με εκτελεστικό διάταγμα του νέου ισχυρού άνδρα, του στρατηγού Αμπντουραμάν Τσιανί, που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση τη νύχτα.

Η κυβέρνηση έχει 21 μέλη και ανακηρύχτηκε την ημέρα που διεξάγεται η κρίσιμη σύνοδος των κρατών της δυτικής Αφρικής στη Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της γειτονικής Νιγηρίας.

Επικεφαλής της είναι ο πρωθυπουργός Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, που θα έχει 20 υπουργούς, εκ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών είναι στρατηγοί του Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...