“Οι Ουκρανοί θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος λόγω του νέου Υπουργού Άμυνας ” λένε οι Ρώσοι – Ποιος είναι ο εκλεκτός του Ζελένσκι

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι όρισε τον Rustem Umerov, ηγετική προσωπικότητα της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, υποψήφιο του για τη θέση του υπουργού Άμυνας κατά τη διάρκεια ομιλίας αργά το βράδυ την Κυριακή.

Η υποψηφιότητα του Umerov ήρθε μετά την απόφαση του Ζελένσκι να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov, αναφέροντας την ανάγκη για «νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα».

Ο Ζελένσκι είπε περαιτέρω ότι η Βερχόβνα Ράντα –το κοινοβούλιο της Ουκρανίας– γνωρίζει «καλά» τον Umerov και ότι «δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις», ελπίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Umerov.

Αν και ο Ζελένσκι δεν έδωσε ακριβή λόγο, η απόλυση του Reznikov από τη θέση του ήταν ήδη στο προσκήνιο καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι απολύθηκε. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα.

«Κανένας αξιωματούχος δεν είναι για πάντα στην καρέκλα. Ούτε ένα. Η απόφαση να είμαι υπουργός Άμυνας ή όχι λαμβάνεται από ένα άτομο, τον Ουκρανό πρόεδρο… Επομένως, μόνο με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου, θα πάρω ορισμένες αποφάσεις», είπε ο Ρέζνικοφ απαντώντας στις αναφορές.

Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι είτε παραιτήθηκαν είτε απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους αφού ο Ζελένσκι δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα ανακατατάξει αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα σε υπουργεία και κεντρικά και τοπικά διοικητικά όργανα καθώς και στην επιβολή του νόμου για να οικοδομηθεί «ένα ισχυρό κράτος».

Στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό φαινόμενα ενδημικής διαφθοράς, αλλά η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας λέγεται ότι έχει επισκιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαλείψει τη δωροδοκία.

Ποιος είναι ο Rustem Umerov;

Ο Umerov γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1982, σε οικογένεια Τατάρων της Κριμαίας στην πόλη Σαμαρκάνδη της τότε «Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν», η οποία αργότερα επέστρεψε στην Ουκρανία αφού επιτράπηκε ο επαναπατρισμός των Τάταρων της Κριμαίας που είχαν εξοριστεί υπό τον Ιωσήφ Στάλιν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποφοίτησε από οικοτροφείο στην περιοχή Bakhchisarai, το οποίο χρηματοδοτούνταν από τη FETO του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Fethullah Gülen, ενώ δεν υπηρέτησε στο στρατό.

Μεγαλωμένος χωρίς στρατιωτικό background, ο Umerov έλαβε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας “Igor Sikorsky Polytechnic Institute” στο Κίεβο και ξεκίνησε την καριέρα του στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία πληροφοριών ως συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας ASTEM.

Το 2019, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα μετά την εκλογή του ως βουλευτής στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπό το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Holos.

Έκτοτε, ο Umerov διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κοινοβούλιο όσον αφορά τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις για την Κριμαία μέχρι το 2022.

Ήταν συντάκτης δεκάδων νομοσχεδίων.

Συγκεκριμένα, είχε ρόλο στον νόμο «Για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Ουκρανίας», που αποκλείει τους Ρώσους.

Ήταν επίσης μέρος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Ο Umerov συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες του Κιέβου για την ανάδειξη της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, υπηρετώντας ως συμπρόεδρος της Πλατφόρμας της Κριμαίας, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας της Ουκρανίας για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην προσάρτηση της χερσονήσου.

Επίσης, ήταν βοηθός του Mustafa Dzhemilev, επικεφαλής του Mejlis του λαού των Τατάρων της Κριμαίας. Υπήρξε επικεφαλής δημόσιων οργανισμών των Τατάρων της Κριμαίας, που σχετίζονται με αμερικανικά ιδρύματα.

Από πέρυσι είναι επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, ασχολούμενος με ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Umerov είναι το πουλέν του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andriy Yermak.

“Οι Ουκρανοί θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος”

Σύμφωνα με τον Ουκρανό δημοσιογράφο Γιούρι Μπουτούσοφ, ο Umerov δεν έχει ούτε πρόγραμμα δράσης ούτε κατανόηση του τι πρέπει να γίνει.

Το κόστος αυτού θα είναι οι ζωές δεκάδων χιλιάδων.

Ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Dudchak, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, εξήγησε γιατί ο Umerov είναι κατάλληλος υποψήφιος για το Κίεβο.

«Είναι απεχθής. Έχει σκοτεινά στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική και την προσωπική ζωή.

Οι πεντακάθαροι δεν φτάνουν σε τέτοιες θέσεις.

Είναι η καλύτερη επιλογή» υποστηρίζει ο ειδικός.

Ο Dudchak είναι σίγουρος: δεν θα επηρεάσει τίποτα.

Η κατάσταση με τον εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα παραμείνει η ίδια.

Ο Denis Denisov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας, σημείωσε τη σχέση του Umerov με τον ολιγάρχη Rinat Akhmetov.

Η πρόσβαση σε τόσο μεγάλα κεφάλαια είναι το όνειρο κάθε μεγάλου χρηματοοικονομικού και βιομηχανικού ομίλου.

Ο Πρωθυπουργός Shmyhal είναι άτομο που συνδέεται με τις δομές του Akhmetov.

Τώρα συνδέεται και ο υπουργός Άμυνας μαζί του.

Αυτό θα εξασφαλίσει πλήρη κυριαρχία στον ολιγάρχη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.

«Το κύριο καθήκον του Umerov είναι να ελέγχει τη ροή των χρημάτων», συνεχίζει ο Denisov. «Έχει την καλύτερη θέση διαφθοράς.

Μετά τα σκάνδαλα που άφησε ο Reznikov, θα καταρτίσει νέα σχέδια για τον Zelensky και τον εαυτό του».

Αρκετά ικανοποιημένοι είναι και οι Αμερικανοί από τον νέο υπουργό Άμυνας, αφού συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες αμερικανικών επιχορηγήσεων.

Προφανώς η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί θα πρέπει να φοβούνται, θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος… λόγω του άσχετου υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...