Ο Μπάιντεν συμφωνεί να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

 Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν σύντομα στο Κίεβο έναν μικρό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν τον πόλεμό τους με τη Ρωσία, σύμφωνα με δύο ΗΠΑ. αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Μπάιντεν έδωσε τη δέσμευση στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του Ουκρανού ηγέτη στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, εκπληρώνοντας μια μακροχρόνια επιθυμία του Κιέβου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που όπως και άλλοι για αυτήν την ιστορία έλαβαν ανωνυμία για να μιλήσουν για ιδιωτικές συνομιλίες. ....

Τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του Στρατού θα παραδοθούν πιθανότατα στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα

Τα νέα είναι μια σημαντική νίκη για τον Ζελένσκι και τους αξιωματούχους στο Κίεβο που αναζητούν εδώ και καιρό τους πυραύλους. 

Τα ATACMS έχουν εμβέλεια από 45 έως 190 μίλια και οι Ουκρανοί έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι είναι ζωτικής σημασίας για να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις εδραιωμένες ρωσικές θέσεις κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής 600 μιλίων.

.

NBC first reported the news that the missiles had been approved.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξακολουθούν να επιμένουν ότι το ATACMS δεν θα είναι μια μαγική σφαίρα. Ο πόλεμος των 18 μηνών εξακολουθεί να είναι μια μάχη πυροβολικού και οι προόδους μετρώνται σε πόδια, όχι σε μίλια. Η εκκαθάριση ναρκών απασχολεί τον χρόνο των στρατιωτών, καταπνίγοντας κάθε γρήγορο ελιγμό για την ανακατάληψη εδάφους. Οι νέοι πύραυλοι που παρασχέθηκαν θα βοηθήσουν, λοιπόν, την υπόθεση της Ουκρανίας, αλλά δεν θα αποδειχθούν ένα όπλο που αλλάζει το παιχνίδι, οι Η.Π.Α. ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι. Ανάλογα με το πότε θα φτάσουν οι πύραυλοι, θα προσθέσουν στην πίεση που ασκεί η Ουκρανία στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει στην Κριμαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει το αρχηγείο του στόλου στη Σεβαστούπολη, αφού προηγουμένως χτύπησε σε δεξαμενές που κρατούσαν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο και ένα υποβρύχιο. 

Περιπλέκοντας τα πράγματα είναι ότι οι Η.Π.Α. και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει μόνο λίγες ακόμη εβδομάδες για να επιτύχει βασικούς στόχους στην αντεπίθεση πριν ξεκινήσει ο χειμώνας και κάνει τις μάχες πιο δύσκολες. 

"Υπάρχει ακόμη ένας εύλογος χρόνος, πιθανώς περίπου 30 με 45 ημέρες για μαχητικό καιρό", δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Joint Chiefs, στρατηγός Mark Milley. 

«Τότε θα έρθουν οι βροχές. θα γίνει πολύ λασπωμένος και θα είναι πολύ δύσκολος ο ελιγμός». Η απόφαση για αποστολή ATACMS έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αμφιταλαντεύονται για το αν θα συνεχίσουν να παραδίδουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. 

Το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν στείλει τους πυραύλους Storm Shadow και SCALP, οι οποίοι φτάνουν περίπου τα 150 μίλια, αντίστοιχα. 

Ωστόσο, η Γαλλία θα σταματήσει τις αποστολές των SCALP βραχυπρόθεσμα επειδή χρειάζονται για τα ταμεία του ίδιου του Παρισιού, δήλωσε ο στρατηγός Stéphane Mille, αρχηγός του επιτελείου της γαλλικής αεροπορίας και διαστημικής δύναμης, σε ενημέρωση της Δευτέρας.

.

Mille also hinted that Paris is rethinking how much longer it can continue to send significant amounts of its own weapons to Ukraine.

“After two years we need now to have another discussion, because we cannot give, give, give and see our systems going down for Ukraine,” he said.

Kyiv has also been pushing Germany to send its own Taurus cruise missiles, which have a range of more than 300 miles, but Berlin has so far refrained from doing so.

The Biden administration weighed the decision to send ATACMS for weeks. Earlier in September, Kyiv pressured Washington to make a call ahead of the U.N. General Assembly, where Zelenskyy hoped to celebrate the move with Biden. U.S. officials said that was too tight a timeline, though, noting that a decision had yet to reach Biden’s desk.

But there was movement behind the scenes. The week before the UNGA, national security adviser Jake Sullivan told congressional leaders that Biden might greenlight a variant of the weapon, according to two people familiar with the conversation.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...