Ισπανία: Διαφωνεί η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τη βοήθεια στους Παλαιστινίους

 Η  ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «δυσφορία» και τη «διαφωνία» της  μετά την απόφαση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει τη βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, “José Manuel Albares, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο (Ευρωπαίο Oliver Varhelyi) για να εκφράσει τη διαφωνία του με αυτήν την απόφαση“, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη. ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη.

Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα επανεξετάσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και ανέστειλε κάθε πληρωμή βοήθειας με άμεση ισχύ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Οι κυβερνητικοί εταίροι του Πέδρο Σάντσεθ επικρίνουν βίαια την αναστολή της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Η ισπανική άκρα αριστερά, που συμμετέχει στην κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσες, επιτέθηκε τη Δευτέρα με σφοδρότητα στην απόφαση για αναστολή της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και αρνήθηκε να καταδικάσει κατηγορηματικά την επίθεση της Χαμάς, προκαλώντας έντονη διαμάχη στη χώρα.

Η αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες είναι «μια επαίσχυντη απόφαση και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη συλλογική τιμωρία», δήλωσε ο Ερνέστος Ουρτασούν, εκπρόσωπος της Σουμάρ, ενός ακροαριστερού συνασπισμού με επικεφαλής τον υπ’ αριθμόν τρία της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαζ στην πλατφόρμα Χ.

«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για ειρήνη, όχι να τιμωρήσει τον παλαιστινιακό λαό και να αφήσει ελεύθερα τα τρομερά αντίποινα του Ισραήλ», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ενρίκε Σαντιάγο, ο οποίος είναι κοντά στη Γιολάντα Ντίαζ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αρνήθηκε να περιγράψει τη Χαμάς ως «τρομοκρατική ομάδα» ενώπιον των μέσων ενημέρωσης, ενώ καταδίκασε την επίθεσή της.

Οι Podemos, το κύριο αριστερό κόμμα δήλωσε το Σάββατο, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, ότι «η κατάσταση βίας και θανάτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα κατοχής και απαρτχάιντ».

Αυτή η άρνηση της άκρας αριστεράς να καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς θέτει την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ σε μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία έχει επικριθεί σκληρά από τη δεξιά αντιπολίτευση.

 Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε μέρος της ισπανικής κυβέρνησης ότι «δικαιολόγησε την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ» και εξέφρασε τη λύπη του για την «πολιτική εξάρτηση του κ. Σάντσεθ» από τη ριζοσπαστική αριστερά.

Μπροστά στις επιθέσεις από τη δεξιά, οι Σοσιαλιστές, οι υπουργοί των οποίων έχουν καταδικάσει όλοι την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς, επανέλαβαν ότι η ισπανική εξωτερική πολιτική είναι προνόμιο τους, όχι της Σουμάρ.

Κυβερνώντας μαζί από το 2020, οι Σοσιαλιστές και η άκρα αριστερά έχουν ήδη δείξει τις διαφορές τους στο παρελθόν σχετικά με την εξωτερική πολιτική, είτε πρόκειται για στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία είτε για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας.

Πηγή: hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...