Σφαγή χωρίς έλεος στη Λωρίδα της Γάζας

 Με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν και μέσα στην περικυκλωμένη από τρεις μεριές πόλη της Γάζας περίπου από τα μέσα της εβδομάδας αλλά και στα ερείπια των άλλων δύο μεγάλων πόλεων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, της Μπέιτ Λαχία και της Μπέιτ Χανούν, ο πόλεμος της κυβέρνησης Νετανιάχου με τη Χαμάς μπήκε στην κεντρική φάση του.

Αυτό, όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσον αφορά το κομμάτι του αριθμού των νεκρών αμάχων, των τραυματιών και των εκτοπισμένων εντός της Λωρίδας, αλλά και σε πολιτικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Aπάνθρωπος απολογισμός

Στις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 23 Ισραηλινοί στρατιώτες και απροσδιόριστος αριθμός μαχητών της Χαμάς –κατά την ισραηλινή πλευρά ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες–, όμως την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, οι νεκροί άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι περίπου 10.000 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 24.000.

Συνολικά σχεδόν οι μισοί χώροι κατοικίας στη Γάζα έχουν ισοπεδωθεί, ενώ οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν στη Λωρίδα ανέρχονται σε 910.000 άτομα. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας, οι επιχειρήσεις και ο αποκλεισμός στα καύσιμα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας 16 νοσοκομεία και 51 κλινικές στη Γάζα.

Η ανθρωπιστική διπλωματία

Με βάση τα παραπάνω αλλά και με το ψήφισμα του ΟΗΕ την προηγούμενη Παρασκευή ως κεκτημένο, δυναμώνουν οι φωνές για παύση ή παύσεις των εχθροπραξιών στη Λωρίδα, ούτως ώστε να προσφερθεί ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκλιμακωθεί η επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, όπου με μισή καρδιά –η άλλη μισή τασσόταν υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα– ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν παύσεις.

Παρά ταύτα, η ισραηλινή ακροδεξιά κυβέρνηση αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Το υπουργείο Πληροφοριών της κυβέρνησης Νετανιάχου θεώρησε καλή στιγμή να διακινήσει εσωτερικά έγγραφο στο οποίο περιγράφεται στην ουσία η έκβαση με την οποία θα ήταν ικανοποιημένη η ισραηλινή ηγεσία. Δεν είναι άλλη από την υποχρεωτική, υπό την απειλή της βίας μετακίνηση ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και από εκεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Παλαιστίνιοι υπό διωγμό

Ενώ ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να υποβαθμίσει το έγγραφο, οι πράξεις των Ισραηλινών στη Γάζα αλλά και τη Δυτική Οχθη ενισχύουν την εκτίμηση σχετικά με τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης.

Ηδη ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι εκτοπισμένος, έστω εσωτερικά, ενώ ολόκληροι οικισμοί στη Δυτική Οχθη εκκενώνονται καθώς οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί τους διώκονται ή απειλούνται από ένοπλους Εβραίους εποίκους.

Η Χεζμπολάχ απειλεί με κλιμάκωση

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα υποστήριξε σε δηλώσεις του –έμοιαζε περισσότερο με απειλή– ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» για γενίκευση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η σιιτική οργάνωση μέρα με τη μέρα κλιμακώνει την επίθεσή της στα σύνορα με το Ισραήλ και έτσι απασχολεί μεγάλο μέρος των ισραηλινών δυνάμεων που δεν πηγαίνουν στη Γάζα. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους «εχθρούς του Ισραήλ στον βορρά» να μην κάνουν το ολέθριο λάθος να κλιμακώσουν τον πόλεμο, ενώ αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός αν δεν επιστρέψουν οι 240 όμηροι που έχει απαγάγει η Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...