Euractiv: Το ΝΑΤΟ θέλει να προσφέρει στο Κίεβο ένα απλοποιημένο σχέδιο για ένταξη στη συμμαχία

 ΜΟΣΧΑ, 28 Νοεμβρίου – RIA Novosti. 

Το ΝΑΤΟ θέλει να προσφέρει στην Ουκρανία ένα απλοποιημένο ετήσιο εθνικό πρόγραμμα αντί για ένα σχέδιο δράσης για ένταξη στη συμμαχία, ανέφερε το Euractiv, επικαλούμενο πηγές. "

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα υποστηρίξουν το προσχέδιο ετήσιου εθνικού προγράμματος που καταρτίζει το Κίεβο, το οποίο καθορίζει τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες για να είναι έτοιμος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ […] μαζί με τις συστάσεις των μελών του ΝΑΤΟ», αναφέρει η δημοσίευση. 

Όπως σημείωσε ένας από τους διπλωμάτες του ΝΑΤΟ σε μια συνομιλία με τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα κι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία τελειώσει αύριο και το Κίεβο εκπληρώσει όλα τα σημεία του σχεδίου, μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να λάβεις πρόσκληση για τη συμμαχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία για αυτό το πρόγραμμα είναι λιγότερο αυστηρή από ό,τι για το MAP. Πηγές είπαν ότι είναι πιο σύντομο, λιγότερο λεπτομερές και περιέχει έναν κατάλογο τομέων προτεραιότητας παρά έναν κατάλογο στοιχείων που πρέπει να εφαρμοστούν.

Έτσι, συνιστάται στο Κίεβο να εργαστεί για τη συμβατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, την καταπολέμηση της διαφθοράς και επίσης την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. 

Σημαίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - RIA Novosti, 1920, 14/11/2023 Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι επέκρινε τα λόγια του πρώην Γενικού Γραμματέα για ένταξη στο ΝΑΤΟ 14 Νοεμβρίου, 09:22 

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει το Euractiv, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη επιλύσει τις διαφορές σχετικά με την Ουκρανία που αντιμετώπισαν κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Έτσι, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, οι συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ μπορούν να ξεκινήσουν όταν εφαρμόσει τις συστάσεις που ορίζονται στο ετήσιο εθνικό πρόγραμμα. Άλλα μέλη της συμμαχίας πιστεύουν ότι πρέπει να θεωρηθεί ως οδηγός ή εργαλείο για την αξιολόγηση των «επιτευγμάτων του Κιέβου». 

Την προηγούμενη μέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν έτοιμος να προβλέψει αποφάσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν κατά τη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο χρόνο. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μια ταχεία αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Τον Ιούλιο, σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, οι χώρες του μπλοκ ενέκριναν ένα πολυετές πακέτο στήριξης για το Κίεβο, αποτελούμενο από τρία σημεία: ένα σχέδιο βοήθειας για την επίτευξη συμβατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, τη δημιουργία Ουκρανίας-ΝΑΤΟ συμβούλιο και επιβεβαίωση του δικαιώματος της χώρας να ενταχθεί χωρίς προηγουμένως να εφαρμοστεί σχέδιο δράσης για την επίτευξη ένταξης. 

Την ίδια στιγμή, το μπλοκ δεν περιέγραψε κανένα χρονικό πλαίσιο για την ένταξη, στο οποίο επέμεινε το Κίεβο, ούτε περιέγραψε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να λάβει επίσημη πρόσκληση. 

Η Μόσχα σημείωσε ότι παρακολουθούσε στενά την κατάσταση και θυμήθηκε ότι ήταν ο προσανατολισμός του Κιέβου προς την ένταξη στη συμμαχία που έγινε ένας από τους λόγους για την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...