Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.είπε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις δεν λειτουργούν

 ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ, 7 Δεκεμβρίου - RIA Novosti. 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν, αλλά αυτό είναι ένα θέμα ταμπού στα ανώτατα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο. 

"Είτε οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε τεράστια κλίμακα κατά της Ρωσίας λειτουργούν ή όχι, δυστυχώς, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό είναι ένα θέμα ταμπού. 

Εάν προσπαθήσετε να θίξετε αυτό το θέμα, θέλετε να υπονοήσετε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα , τότε, ως συνήθως, θα σας πουν ότι δεν είστε πολιτικά ορθός, αν και αυτό είναι αλήθεια,

αλλά δεν υποτίθεται ότι λέτε μια τέτοια αλήθεια», είπε ο Φίκο, απαντώντας σε ερωτήσεις στο σλοβακικό κοινοβούλιο.

Σημείωσε ότι ετοιμάζεται ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. "Απαντήστε στον εαυτό σας στην ερώτηση: τι επηρέασαν οι κυρώσεις; 

Ναι, με μεγάλη πιθανότητα θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη ζωή των κατοίκων της Ρωσίας, αλλά είναι αφελές να πιστεύουμε ότι εάν ένας Ρώσος πολίτης δεν μπορεί να αγοράσει ένα αμερικανικό τηλέφωνο, τότε θα δεν μπορώ να το αντικαταστήσω με ένα τηλέφωνο από την Κίνα ή κάποια άλλη χώρα», είπε ο Fico.

Κατά τη γνώμη του, ως αποτέλεσμα, οι κυρώσεις οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Ρωσίας σε εκείνους τους τομείς στους οποίους δεν ήταν έτσι πριν. «Το χειρότερο είναι ότι οι κυρώσεις συχνά βλάπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σλοβακία», πρόσθεσε ο Φίκο. 

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Σλοβακία δεν θα υποστηρίξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων εάν συμπεριληφθούν σε αυτό ειρηνικά άτομα. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, με μια τέτοια κύρωση, γιατί θα μπορούσε να μας βλάψει σημαντικά», είπε ο Φίκο. 

Τον Οκτώβριο, ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Σλοβακία δεν θα υποστηρίξει νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας εάν σχετίζονται με τον πυρηνικό τομέα. 

Εξήγησε ότι η θέση αυτή σχετίζεται με τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στη Σλοβακία και την προμήθεια καυσίμων σε αυτούς. Το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν θα συμφωνήσει σε τέτοιες κυρώσεις δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων αυτής της χώρας, Peter Szijjarto.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προκαταρκτικές προτάσεις για το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αφορούν την πυρηνική βιομηχανία.

Υπάρχουν δύο πυρηνικοί σταθμοί στη Σλοβακία, που κατασκευάστηκαν με τη συμμετοχή ειδικών από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία - το Mochovce (στο κέντρο της χώρας) και το Bohunice (στα δυτικά της χώρας), με τη βοήθεια των οποίων περισσότερα από τα μισά η ηλεκτρική ενέργεια στη δημοκρατία παράγεται. 

Καύσιμα και για τους δύο σταθμούς προμηθεύονταν προηγουμένως από τη Rosatom. Τον Μάρτιο του 2022, η Σλοβακία έλαβε καύσιμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τους πυρηνικούς σταθμούς της, κάτι που δεν θα έπρεπε να ήταν δύσκολο μέχρι το τέλος του 2023. 

Τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία Slovenske elektrarne ("Σλοβακικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής") υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς στη Σλοβακία. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση κυρώσεων που άρχισε να ασκεί η Δύση στη Ρωσία πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται. 

Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις ίδιες τις δυτικές χώρες έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα απόψεις ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...