Reuters: Οι χώρες της ΕΕ δεν συμφώνησαν σε απαγόρευση πώλησης πετρελαιοφόρων στη Ρωσία

 ΜΟΣΧΑ, 11 Δεκεμβρίου – RIA Novosti.

Οι χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν την απαγόρευση πώλησης πετρελαιοφόρων στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

" «Η Επιτροπή ήθελε αρχικά να απαγορεύσει την πώληση παλαιών δεξαμενόπλοιων σε ρωσικά νομικά πρόσωπα ή τη χρήση τους στη Ρωσία, καθώς και νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δεξαμενόπλοια για να παρακάμψουν τους περιορισμούς των τιμών του πετρελαίου της G7, αλλά αυτός ο όρος εγκαταλείφθηκε», αναφέρει η δημοσίευση.

Σημειώνεται ότι οι μεσογειακές χώρες με ενεργές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκφράσει ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τις φέρει σε μειονεκτική θέση.

Η ΕΕ έχει επίσης εγκαταλείψει την απαίτηση να ζητά άδεια για μεταφορές κεφαλαίων από χώρες μέλη σε ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αντίθετα, τράπεζες ή οργανισμοί στη Ρωσία θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές στην ΕΕ για συναλλαγές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Το κύριο σημείο διαμάχης κατά τη συζήτηση νέων περιορισμών παραμένει η εξαίρεση για προϊόντα προσωπικής χρήσης. 

Συγκεκριμένα, μιλάμε για τη δυνατότητα εισόδου αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες στην ΕΕ, προσθέτει το πρακτορείο. Εάν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για το 12ο πακέτο κυρώσεων τη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν την παραδοσιακή τεχνική διαδικασία για την επίσημη έγκρισή του σε υπουργικό επίπεδο. 

Μετά από αυτό, το έγγραφο θα ελεγχθεί ξανά από ειδικούς. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ. 

Όπως είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander de Croo την περασμένη Παρασκευή, το πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών, καθώς και άλλους «σημαντικούς» περιορισμούς.

Οι Βρυξέλλες εισήγαγαν το 11ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι προσωπικοί περιορισμοί επηρεάζουν πλέον σχεδόν 1.800 άτομα και οργανισμούς. 

Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε χώρες της ΕΕ· οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να παρέχουν κεφάλαια σε όσους περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων. Τα άτομα υπόκεινται επιπλέον σε απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διέλευσης μέσω του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Περίπου 60 εκπρόσωποι επιχειρήσεων αμφισβήτησαν αυτές τις κυρώσεις στο δικαστήριο. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που άρχισε να ασκεί η Δύση πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζει να εντείνεται.

Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στις ίδιες τις δυτικές χώρες έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα απόψεις ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μακροπρόθεσμη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...