Η Ουγγαρία λέει «όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας: «Ακόμα και αν μείνουμε μόνοι»

 Μία ημέρα πριν από την έναρξη μιας σημαντικής συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουγγαρία θα εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κάνει ένα τρομερό λάθος και πρέπει να τους εμποδίσουμε σε αυτό – ακόμη και αν 26 θέλουν να το κάνουν και μόνο εμείς είμαστε αντίθετοι», δήλωσε.

Μιλώντας σε συνέντευξη σε podcast στο Mandiner, ένα φιλοκυβερνητικό ουγγρικό έντυπο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (13/12), ο πρωθυπουργός είπε:

«Η ουγγρική θέση είναι ότι αν θέλουμε να δώσουμε υποστήριξη στην Ουκρανία, ένα γεωπολιτικό μήνυμα, τότε ας δώσουμε – αλλά όχι ένταξη. Ας αφήσουμε την ένταξη ως αυτό που είναι».

Ο Ούγγρος ηγέτης υποστήριξε ότι το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Ουκρανίας θα υπονόμευε την αξιοπιστία του μπλοκ, προσθέτοντας: «Η Ουγγαρία θα επιμείνει σε αυτό, οπότε το ζήτημα αυτό δεν αξίζει να συζητηθεί σοβαρά, η οδός αυτή έχει κλείσει, διότι η Ουγγαρία δεν συμφωνεί σε αυτό. Αλλά ας μιλήσουμε λογικά για το πώς στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ας δώσουμε στους Ουκρανούς πράγματα στα οποία τους ενισχύουμε γεωστρατηγικά».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν αναμειγνύει ζητήματα χρημάτων και αρχών. Όσον αφορά το θέμα των παγωμένων κονδυλίων της Ουγγαρίας από την ΕΕ, ο Όρμπαν υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι τα χρήματα οφείλονται στην Ουγγαρία.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Βουδαπέστη ήταν ανοιχτή σε συμβιβασμό σε οικονομικά ζητήματα.

«Είμαι πρόθυμος σε οικονομικά ζητήματα, να κάνω οικονομικές συμφωνίες. Αλλά δεν είμαι πρόθυμος σε οικονομικά ζητήματα να συνάψω στρατηγικές ή πολιτικές συμφωνίες», ανέφερε.

.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται πως ο Michael McFaul, ακαδημαϊκός και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ίσως ήρθε η ώρα για τον Όρμπαν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξή της στην Οικονομική Ένωση Ευρασίας; Να δούμε πώς θα περάσει αυτό στους Ούγγρους ψηφοφόρους».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...