Οι πολωνικοί μεταφορείς που μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία απειλούν να εντείνουν τις διαδηλώσεις

 ΒΑΡΣΟΒΙΑ, 5 Δεκεμβρίου – RIA Novosti. 

Οι πολωνοί οδηγοί μεταφορείς που μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία σχεδιάζουν να εντείνουν τις διαδηλώσεις εάν η κυβέρνηση δεν λύσει το πρόβλημα με τα ουκρανικά φορτία, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM ο Tomasz Borkowski, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Μεταφορέων και των Εργοδοτών. " Το κύριο αίτημα των Πολωνών μεταφορέων είναι να σταματήσουν οι Ουκρανοί οδηγοί να έχουν πρόσβαση στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς να χρειάζονται έγραφα

«Δεν πρόκειται να τερματίσουμε ακόμη τον αποκλεισμό, δίνουμε στην κυβέρνησή μας προθεσμία μέχρι την Πέμπτη και μετά θα ενισχύσουμε τη διαμαρτυρία», είπε.
Ο συνδικαλιστής δεν διευκρίνισε σε τι θα συνίσταται αυτή η αυστηροποίηση.

Ο Μπορκόφσκι τόνισε ότι το κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποκατάσταση των αδειών για εμπορικές μεταφορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν 12 χιλιάδες εταιρείες μεταφορών στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την προηγούμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας να επιστρέψει το σύστημα αδειών για τις ουκρανικές οδικές μεταφορείς που υπήρχε πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Valean είπε ότι η ιδέα ήταν «απαράδεκτη». 

Πρόσθεσε ότι η EC εργάζεται για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα, αλλά η ευθύνη ανήκει άμεσα στις παραμεθόριες χώρες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Valean, ορισμένα από αυτά τα κράτη «αποφεύγουν την ευθύνη».

Όπως δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, η Βαρσοβία θα επιδιώξει «απότομα και κατηγορηματικά» την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα. Πριν από ένα μήνα, Πολωνοί φορτηγατζήδες απέκλεισαν σημεία ελέγχου αυτοκινήτων στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Απαιτούν την αποκατάσταση του συστήματος αδειών για τους ουκρανούς εμπορικούς μεταφορείς με εξαιρέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό φορτίο, αναστολή αδειών για εταιρείες που δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά τον Φεβρουάριο του 2022, επιθεώρησή τους και διαχωρισμό των ουρών άδειων και φορτωμένων οχημάτων.

Η γραμμή των φορτηγών στην πολωνική πλευρά φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, δύο Ουκρανοί οδηγοί έχουν ήδη πεθάνει σε αυτήν.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...