Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva μπορεί, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, να επιλύσει επίσημα ζητήματα με την πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 το 2024, ζητώντας τη θέσπιση «προσωρινής ασυλίας», Viktor Kheifetz, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε στο RIA Novosti.
Η σύνοδος κορυφής της G20 το 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία.
Ο Λούλα ντα Σίλβα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να έρθει γιατί όσο είναι πρόεδρος, «δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί υπό κράτηση» λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Ωστόσο, αργότερα διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι θα σταλεί πρόσκληση στον ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο ίδιος «πρέπει να εκτιμήσει τις συνέπειες». Σύμφωνα με τον Λούλα, η απόφαση για ενέργειες κατά του Ρώσου Προέδρου εάν φτάσει στη Βραζιλία θα εξαρτηθεί από το εθνικό δικαστικό σύστημα.
«Ο Λούλα δεν μπορεί παρά να καταλάβει ότι η Βραζιλία έχει επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ και οι αποφάσεις της ισχύουν στην επικράτεια της Βραζιλίας», είπε ο Χάιφετς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λούλα δεν μπορεί να επηρεάσει το δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας. Ωστόσο, τόνισε ο ειδικός, “ο Πρόεδρος της Βραζιλίας μπορεί, μέσω του ? ία για έναν ξένο πολιτικό κατά την περίοδο της συμμετοχής του σε μια τέτοια εκδήλωση.”
Ταυτόχρονα, σημείωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου, δεν υπάρχει πλήρης εγγύηση ότι το δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας θα εγκρίνει μια τέτοια απόφαση. "Η πρόσκληση του Λούλα είναι μια πρόσκληση από την εκτελεστική εξουσία.
Ο Λούλα προσωπικά έχει καλή σχέση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, δεν το κρύβει αυτό και, γενικά, έχει μεγάλη συμπάθεια για τη Ρωσία, αν και δεν εγκρίνει όλα τα τις ενέργειές της και καταδικάζει ορισμένους», λέει ο Χάιφετς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο G20 είναι μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη εκπροσώπηση όλων των χωρών στο έργο της πλατφόρμας.
Το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ, τη δικαιοδοσία του οποίου η Ρωσία δεν αναγνωρίζει, εξέδωσε στις 17 Μαρτίου ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν και τη διαμεσολαβήτρια παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Το ΔΠΔ κατηγορεί τη ρωσική πλευρά, ειδικότερα, για φερόμενη «απέλαση» παιδιών που οι ρωσικές αρχές έσωσαν από τον ουκρανικό βομβαρδισμό και μετέφεραν από τη ζώνη μάχης σε ασφαλείς περιοχές.
Όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, το να τίθεται το ερώτημα του ΔΠΔ για τη «σύλληψη» του Ρώσου Προέδρου είναι απαράδεκτο, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της και οι όποιες αποφάσεις της είναι άκυρες από την άποψη του νόμος.
Η δικαιοδοσία του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζεται από χώρες όπου ζει πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ αυτών είναι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία.
Τον Μάιο, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε ερήμην κατηγορίες εναντίον του εισαγγελέα του ΔΠΔ Χαν Καρίμ Άσαντ Αχμάντ και του δικαστή του ΔΠΔ Ροζάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα και τέθηκαν στη λίστα καταζητούμενων.
Τον Ιούλιο, το τμήμα έθεσε έναν άλλο δικαστή του ΔΠΔ, τον Tomoko Akane, στη λίστα καταζητούμενων, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων των καταζητούμενων προσώπων. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, ο Ακανέ ήταν ένας από τους δικαστές που έλαβαν «παράνομες αποφάσεις να συλλάβουν» τον Πούτιν και τη Λβόβα-Μπέλοβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου