Ομολογία στην ουκρανική βουλή για την κατάσταση του στρατεύματος: «Γηρασμένοι, αδύναμοι και με ασθένειες οι στρατιώτες μας»

 Η μέση ηλικία των στρατεύσιμων αποτελεί πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (ΕΔΔ), αφού οι άνδρες ηλικίας 45-50 ετών και άνω δεν είναι αρκετά δυνατοί σωματικά ή έχουν συχνά ασθένειες.

Αυτό δήλωσε η αναπληρωτής πρόεδρος της Verkhovna Rada, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια, την άμυνα και τις πληροφορίες, Solomiya Bobrovskaya.

«Μια ξεχωριστή πρόκληση είναι η ηλικία. Οι άνδρες 50+ ή ακόμα και 45+ δεν θα επιδείξουν ποτέ σωματικές επιδόσεις όπως οι άνδρες 30-35+.

Και φυσικά, η ποιότητα – είναι εξωπραγματικά δύσκολο για τους διοικητές να φέρουν τις αισθήσεις τους ή να διοικήσουν μαχητές που έχουν εθισμούς, ή που έχουν έρθει με ασθένειες που δεν τους επιτρέπουν να υπηρετήσουν», τόνισε σχετικά σε συνέντευξή της στην ουκρανική έκδοση του Telegraph.

Η Bobrovskaya πρόσθεσε ότι η επιστράτευση πραγματοποιείται με βάση την αρχή της ποσότητας και όχι της ποιότητας.

Αναγνώρισε, επίσης, τις δυσκολίες με την επίδοση των κλήσεων για επιστράτευση, καθώς στις πόλεις οι άνθρωποι συχνά δεν μένουν στον τόπο εγγραφής τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ανακοινωθεί και έχει επανειλημμένα παραταθεί γενική επιστράτευση στην Ουκρανία, ενώ οι αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν τους στρατεύσιμους από την αποφυγή της θητείας.

Συγκεκριμένα, τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ επιδίδονται κλήσεις σε κρατικές υπηρεσίες, στους δρόμους και σε χώρους με πολύ κόσμο.

Δεν βρίσκουν στρατιώτες οι Ουκρανοί

Τακτικά εμφανίζονται ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πώς οι στρατιωτικοί επίτροποι χρησιμοποιούν βία εναντίον πολιτών όταν απευθύνουν κλήσεις, πώς άτομα που είναι ακατάλληλα για υπηρεσία για λόγους υγείας υπόκεινται σε αναγκαστική στράτευση, καθώς και για βουλευτές ή ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μεταφέρουν τους γιους των στρατευσίμων στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία επέκτεινε τον κατάλογο των επιλέξιμων για θητεία και μείωσε τον κατάλογο των ιατρικών αντενδείξεων, ενώ τον Οκτώβριο το Υπουργείο Παιδείας έστειλε μια οδηγία σε όλα τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές οφείλουν να υπηρετήσουν κανονικά, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Επιπλέον, η χώρα υιοθέτησε νόμο που υποχρεώνει όλες τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 60 ετών που έχουν την ειδικότητα του γιατρού, οδοντιάτρου, μαιευτήρα, νοσηλευτή, φαρμακοποιού και φαρμακοποιού να θέσουν τις υπηρεσίες τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Zελένσκι ανακοίνωσε ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την επέκταση του καταλόγου των στρατεύσιμων.

Με τη σειρά της, η oυκρανική βουλή θα εξετάσει μια σειρά νομικών ρυθμίσεων για θέματα επιστράτευσης, μεταξύ άλλων για τη διαδικασία χορήγησης αναβολών σε φοιτητές και άτομα που φροντίζουν ΑμεΑ, καθώς και για τους όρους της θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...