Οι Ρώσοι τύφλωσαν για πρώτη φορά ΝΑΤΟϊκούς δορυφόρους και αεροσκάφη: Εκτός λειτουργίας η Kyivstar – Το Κίεβο δεν έχει εικόνα των ρωσικών κινήσεων

 Οι Ρώσοι “τύφλωσαν” τους ΝΑΤΟϊκούς δορυφόρους που παρείχαν πληροφορίες στον ουκρανικό Στρατό εξαπολύοντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη έως τώρα κυβερνοεπίθεση με στόχο τον διαχειριστή της κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία, Kyivstar, καθώς και άλλες ουκρανικές εταιρείες και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν μπλοκάρει τα ραντάρ των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών που σκανάρουν τις ρωσικές μετακινήσεις δυνάμεων στις περιοχές του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας.

Τυφλώθηκαν ΝΑΤΟϊκοί δορυφόροι

Παράλληλα, έχουν μπλοκαριστεί οι δορυφόροι ορισμένων εταιρειών:

της φινλανδική ICEYE (τον Αύγουστο του 2022 πούλησε έναν δορυφόρο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας), καθώς και της αμερικανική Ursa Space Systems και η Capella Space.

Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-1A/1B και Cosmo-SkyMed, καθώς έχουν αναπτυχθεί σε υψηλότερη τροχιά.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα που προέρχονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4 από το έδαφος της Κριμαίας.

Επί του παρόντος, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να συλλέξει δορυφορικές εικόνες κατά μήκος του LBS.

Μια τέτοια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που περιλαμβάνει δορυφόρους επιτήρησης που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά πραγματοποιείται από τους Ρώσους για πρώτη φορά.

Με την έλευση του χειμώνα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν προσωρινά ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Την άνοιξη του 2022, κοντά στο Κίεβο, οι Ουκρανοί κατέλαβαν ένα σχεδόν άθικτο ρωσικό συγκρότημα Krasukha-4. Στη συνέχεια το έστειλαν στις ΗΠΑ για ανάλυση. Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε στην υιοθέτηση αποτελεσματικών αντιμέτρων από τον ουκρανικό Στρατό πιθανότατα γιατί οι Ρώσοι το αναβάθμισαν…!

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα συγκροτήματα Krasukha-4 το 2014 στη Συρία. Αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου έχει σχεδιαστεί για να καταστέλλει τα ραντάρ και τους δορυφόρους ζώνης Κ και Χ. Συχνά χρησιμοποιείται μαζί με άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου συστήματος αντιμετώπισης του εχθρού.

Δείτε εδώ το βίντεο

Ουκρανία: Mεγάλη κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και τράπεζες – “Καταστράφηκαν μερικώς οι υποδομές”

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής της κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία, η Kyivstar κατήγγειλε μια πράξη «πολέμου» από τη Ρωσία μετά την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε σήμερα το δίκτυό της και «κατέστρεψε μερικώς» τις υποδομές πληροφορικής.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στον κόσμο των εικονικών δικτύων, και δυστυχώς, έχουμε πληγεί από αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Kyivstar, ο Ολεκσάντρ Κομαρόφ, μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.

«(Η επίθεση) προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις υποδομές πληροφορικής, περιορισμένη πρόσβαση, δεν μπορέσαμε να την αντικρούσουμε σε επίπεδο εικονικών δικτύων, οπότε διακόψαμε τις υπηρεσίες της Kyivstar για να περιορίσουμε την πρόσβαση του εχθρού», είπε ο Κομαρόφ.

«Σήμερα το πρωί γίναμε στόχος μεγάλης επίθεσης κυβερνοπειρατών. Προκάλεσε τεχνική βλάβη που κατέστησε προσωρινά μη διαθέσιμες τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ιντερνετ», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση της Kyivstar που αναρτήθηκε στο Facebook.

Η εταιρεία ανέφερε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αποκατάσταση της υποδομής, αφού οι συνέπειες της επίθεσης είναι εντυπωσιακές.

Το δίκτυο της Kyivstar έχει περισσότερους από 24 εκατομμύρια συνδρομητές. Η διακοπή επηρέασε μια σειρά από υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Στο Σούμι (βορειοανατολικά), οι σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικής επίθεσης σταμάτησαν να λειτουργούν, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση αυτής της πόλης στο Telegram. Στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, η διακοπή επηρέασε τη λειτουργία του συστήματος δημόσιου φωτισμού, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο.

Ισχυρές επιθέσεις χάκερ έπληξαν τις ουκρανικές Vodafone, Monobank, PrivatBank και Oschadbank

Εκτός από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ορισμένες ουκρανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των PrivatBank και Oschadbank, αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η Privatbank, ανέφερε ότι ορισμένα από τα ΑΤΜ και τερματικά της επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης Hromadske.

 Ενώ η PrivatBank δήλωσε ότι είχε αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επίθεσης, το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα ήταν λιγότερο τυχερό – ορισμένα από τα τερματικά του δεν λειτουργούν και υπάρχουν δυσκολίες με τη μεταφορά κεφαλαίων.

Επιπλέον κατέρρευσαν η Vodafone και Monobank στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές εταιρείες κάνουν λόγο για ισχυρές επιθέσεις χάκερ.

Η εφαρμογή της Vodafone δεν λειτουργεί. Ανοίγει ένα παράθυρο με την επιγραφή “Τεχνικά σφάλματα”.

Μία από τις μεγάλες ουκρανικές τράπεζες, η Monobank, ανέφερε ότι έγινε στόχος μιας «μαζικής επίθεσης DDoS (σ.σ. κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας)».

«Μαζική επίθεση DDoS στην Monobank», έγραψε ο συνιδρυτής της τράπεζας Oleg Gorokhovsky στο κανάλι του στο Telegram.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...