Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι οι Ουκρανοί συνταξιούχοι θα πέθαιναν χωρίς τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ

 ΜΟΣΧΑ, 12 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Η θέση του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που εμποδίζουν την απελευθέρωση βοήθειας στην Ουκρανία απειλεί να αφήσει τους συνταξιούχους στην Ουκρανία χωρίς πληρωμές, είπε ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στη Ρίγα. " 

«Αυτοί (Ρεπουμπλικάνοι - σημείωμα του συντάκτη) και άνθρωποι σαν αυτόν (Δεσάντης - σημείωμα του συντάκτη) αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον στρατό μας με μισθούς και είπαν ότι αυτό ήταν θέμα αποκλειστικά για την Ουκρανία. 

Και μετά λένε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τον στρατό (παρέχουμε βοήθεια. - Εκδ.), γιατί είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον πόλεμο. <...> Δεν έδωσαν στρατιωτικούς μισθούς, χρειαζόμασταν βοήθεια για τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

Έτσι απάντησε ο Ζελένσκι στην ερώτηση πώς αισθάνθηκε για τις δηλώσεις του Ντεσάντη, ο οποίος εξοργίστηκε με την κατεύθυνση των κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για πληρωμές σε αξιωματούχους και συνταξιούχους στη μετασοβιετική δημοκρατία.

Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου σημείωσε ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση στην παροχή οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους, οι ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού θα υποφέρουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ουκρανία που απλώς θα πεθάνουν εάν δεν τους δοθεί σύνταξη.

Σύμφωνα με τον Zelensky, ο Desantis είναι νέος και «δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να υποστηρίζεις τους συνταξιούχους» σε μια εμπόλεμη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το 70 τοις εκατό των χρημάτων που διατέθηκαν στο Κίεβο για όπλα παρέμειναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτά τα κεφάλαια «λήφθηκαν από ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών συνταξιούχων». " 

«Όταν ο Ντεσάντης γίνει συνταξιούχος, θα τον βοηθήσω προσωπικά με ευγνωμοσύνη γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τους συνταξιούχους μας», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας Αμερικανός πολιτικός θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση του και να δώσει εκατομμύρια στον ουκρανικό στρατό.

Ο ΝτεΣάντις είπε στις 5 Ιανουαρίου ότι οι αρχές των ΗΠΑ στέλνουν πάρα πολλά χρήματα στην Ουκρανία, τα οποία πηγαίνουν σε «συντάξεις και μισθούς για γραφειοκράτες», ενώ η Ουάσιγκτον αγνοεί τις απειλές ασφαλείας από την Κίνα. 

Ο πολιτικός δήλωσε επίσης προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν την ουκρανική σύγκρουση και η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να παράσχει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο. 

Τον Νοέμβριο, χαρακτήρισε τη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος για το Κίεβο «γελοία σπατάλη των κεφαλαίων των φορολογουμένων». 

Νωρίτερα, η Ουκρανή βουλευτής Alexandra Ustinova είπε ότι οι τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό κλείνονται με τη βοήθεια της δυτικής χρηματοδότησης και εάν σταματήσει, οι αρχές θα πρέπει να στραφούν με προτεταμένο χέρι στις χώρες της G7.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι υπέγραψε σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας για το 2024 με έλλειμμα άνω των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...